Povežite se s nama

U fokusu

U Domu zdravlja 13 novih specijalizanata

Objavljeno:

- dana

EU FONDOVI

Na varaždinskom se području financira sedam novih specijalizanata obiteljske medicine, tri ginekologa, dva pedijatra i jedan klinički radiolog. Još su ostala dva nepopunjena mjesta za specijalizacije iz pedijatrije.

Nakon što se ministar zdravstva Milan Kujundžić prošlog tjedna pohvalio u medijima da su počeli riješavati problem odlijeva mladih liječnika u inozemstvo raspisivanjem novih specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prvenstveno u manjim sredinama, zanimalo nas je koliko je novih specijalizanata na području Varaždinske županije.

Prema ministrovim riječima, mladi liječnici ipak žele ostati raditi u Hrvatskoj te smatra da su tome doprinijeli novi programi specijalizacije liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koju su u Ministarstvu pokrenuli prije dva mjeseca, a za što su osigurali 175 milijuna kuna iz EU fondova. Riječ je o 187 novih specijalizanata, od kojih je zasad 13 na području Varaždinske županije.

Natječaj

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić kaže da su se sukladno Planu specijalizacije doktora medicine za 2017. godine prijavili na natječaj Ministarstva za specijalistička usavaršavanja koja će se financirati sredstvima EU fondova.
Odobrene su im specijalizacije iz obiteljske medicine, ginekologije i opstetricije, pedijatrije i kliničke radiologije.

Nove specijalizacije u primarnom zdravstvu prije svega su usmjerene na manje sredine

– Proveden je natječaj za izbor kandidata i odabrano je sedam doktora medicine za specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine, tri za specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije, dva za pedijatriju te jedan za kliničku radiologiju – odgovorio nam je Jagić. Prema njegovim riječima, još su ostala nepopunjena dva mjesta za specijalizaciju iz pedijatrije.

– U tijeku je ugovaranje s izabranim doktorima medicine i provođenje postupka za dobivanje dekreta od Ministarstva zdravstva za početak specijalizacije, a koji očekujemo krajem godine. Trenutno je prema Planu specijalizacije iz 2016. godine jedna liječnica na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije upućena u srpnju ove godine, što će također biti financirano sredstvima EU fondova – objašnjava ravnatelj varaždinskog Doma zdravlja.

Ministar Kujundžić u izjavi za Jutarnji list naglasio je da postoje projekcije za otvaranje novih specijalizacija, a kroz mjesec dana kreću specijalizacije i za bolnice. Od ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića pokušali smo doznati odnose li se te nove specijalizacije i na varaždinsku bolnicu.

– Početkom ove godine, kao i dosadašnjih godina, Ministarstvu smo podnijeli zahtjev za novim specijalizacijama, a ove smo godine tražili 32 specijalizacije i 16 novih subspecijalizacija. Obično su se one odobravale sredinom godine, ali dosad nismo dobili odgovor, no očekujemo da će zahtjevi biti prihvaćeni – odgovorio nam je Kudelić. Iako još nema službenog odobrenja, u bolničkim krugovima imaju neslužbene informacije da će uskoro krenuti odobrenja za bolničke specijalizacije.

Alarmantno 

Osobito je alarmantan manjak liječnika opće prakse, pedijatara, stomatologa, ginekologa i radiologa u manjim sredinama daleko od velikih gradskih središta poput Zagreba, Splita i Rijeke, ističe Kujundžić u Jutarnjem listu govoreći o povlačenju sredstva iz EU fondova za nove specijalizacije.

– Tako da ćemo za pet godina imati nove specijaliste preko Slavonije, središnje Hrvatske, Like, Istre, Dalmacije. Riječ o mjestima gdje ih manjka i gdje je najteže dobiti liječnike – kaže Kujundžić dodajući da se specijalizacije odrađuju u domovima zdravlja te će tako mreža biti popunjena i sačuvana, a primarna zdravstvena zaštita dostupnija diljem Hrvatske.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje