Povežite se s nama

U fokusu

U Domu zdravlja 13 novih specijalizanata

Objavljeno:

- dana

EU FONDOVI

Na varaždinskom se području financira sedam novih specijalizanata obiteljske medicine, tri ginekologa, dva pedijatra i jedan klinički radiolog. Još su ostala dva nepopunjena mjesta za specijalizacije iz pedijatrije.

Nakon što se ministar zdravstva Milan Kujundžić prošlog tjedna pohvalio u medijima da su počeli riješavati problem odlijeva mladih liječnika u inozemstvo raspisivanjem novih specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prvenstveno u manjim sredinama, zanimalo nas je koliko je novih specijalizanata na području Varaždinske županije.

Prema ministrovim riječima, mladi liječnici ipak žele ostati raditi u Hrvatskoj te smatra da su tome doprinijeli novi programi specijalizacije liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koju su u Ministarstvu pokrenuli prije dva mjeseca, a za što su osigurali 175 milijuna kuna iz EU fondova. Riječ je o 187 novih specijalizanata, od kojih je zasad 13 na području Varaždinske županije.

Natječaj

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić kaže da su se sukladno Planu specijalizacije doktora medicine za 2017. godine prijavili na natječaj Ministarstva za specijalistička usavaršavanja koja će se financirati sredstvima EU fondova.
Odobrene su im specijalizacije iz obiteljske medicine, ginekologije i opstetricije, pedijatrije i kliničke radiologije.

Nove specijalizacije u primarnom zdravstvu prije svega su usmjerene na manje sredine

– Proveden je natječaj za izbor kandidata i odabrano je sedam doktora medicine za specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine, tri za specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije, dva za pedijatriju te jedan za kliničku radiologiju – odgovorio nam je Jagić. Prema njegovim riječima, još su ostala nepopunjena dva mjesta za specijalizaciju iz pedijatrije.

– U tijeku je ugovaranje s izabranim doktorima medicine i provođenje postupka za dobivanje dekreta od Ministarstva zdravstva za početak specijalizacije, a koji očekujemo krajem godine. Trenutno je prema Planu specijalizacije iz 2016. godine jedna liječnica na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije upućena u srpnju ove godine, što će također biti financirano sredstvima EU fondova – objašnjava ravnatelj varaždinskog Doma zdravlja.

Ministar Kujundžić u izjavi za Jutarnji list naglasio je da postoje projekcije za otvaranje novih specijalizacija, a kroz mjesec dana kreću specijalizacije i za bolnice. Od ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića pokušali smo doznati odnose li se te nove specijalizacije i na varaždinsku bolnicu.

– Početkom ove godine, kao i dosadašnjih godina, Ministarstvu smo podnijeli zahtjev za novim specijalizacijama, a ove smo godine tražili 32 specijalizacije i 16 novih subspecijalizacija. Obično su se one odobravale sredinom godine, ali dosad nismo dobili odgovor, no očekujemo da će zahtjevi biti prihvaćeni – odgovorio nam je Kudelić. Iako još nema službenog odobrenja, u bolničkim krugovima imaju neslužbene informacije da će uskoro krenuti odobrenja za bolničke specijalizacije.

Alarmantno 

Osobito je alarmantan manjak liječnika opće prakse, pedijatara, stomatologa, ginekologa i radiologa u manjim sredinama daleko od velikih gradskih središta poput Zagreba, Splita i Rijeke, ističe Kujundžić u Jutarnjem listu govoreći o povlačenju sredstva iz EU fondova za nove specijalizacije.

– Tako da ćemo za pet godina imati nove specijaliste preko Slavonije, središnje Hrvatske, Like, Istre, Dalmacije. Riječ o mjestima gdje ih manjka i gdje je najteže dobiti liječnike – kaže Kujundžić dodajući da se specijalizacije odrađuju u domovima zdravlja te će tako mreža biti popunjena i sačuvana, a primarna zdravstvena zaštita dostupnija diljem Hrvatske.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje