Povežite se s nama

U fokusu

U Domu zdravlja 13 novih specijalizanata

Objavljeno:

- dana

EU FONDOVI

Na varaždinskom se području financira sedam novih specijalizanata obiteljske medicine, tri ginekologa, dva pedijatra i jedan klinički radiolog. Još su ostala dva nepopunjena mjesta za specijalizacije iz pedijatrije.

Nakon što se ministar zdravstva Milan Kujundžić prošlog tjedna pohvalio u medijima da su počeli riješavati problem odlijeva mladih liječnika u inozemstvo raspisivanjem novih specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prvenstveno u manjim sredinama, zanimalo nas je koliko je novih specijalizanata na području Varaždinske županije.

Prema ministrovim riječima, mladi liječnici ipak žele ostati raditi u Hrvatskoj te smatra da su tome doprinijeli novi programi specijalizacije liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koju su u Ministarstvu pokrenuli prije dva mjeseca, a za što su osigurali 175 milijuna kuna iz EU fondova. Riječ je o 187 novih specijalizanata, od kojih je zasad 13 na području Varaždinske županije.

Natječaj

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić kaže da su se sukladno Planu specijalizacije doktora medicine za 2017. godine prijavili na natječaj Ministarstva za specijalistička usavaršavanja koja će se financirati sredstvima EU fondova.
Odobrene su im specijalizacije iz obiteljske medicine, ginekologije i opstetricije, pedijatrije i kliničke radiologije.

Nove specijalizacije u primarnom zdravstvu prije svega su usmjerene na manje sredine

– Proveden je natječaj za izbor kandidata i odabrano je sedam doktora medicine za specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine, tri za specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije, dva za pedijatriju te jedan za kliničku radiologiju – odgovorio nam je Jagić. Prema njegovim riječima, još su ostala nepopunjena dva mjesta za specijalizaciju iz pedijatrije.

– U tijeku je ugovaranje s izabranim doktorima medicine i provođenje postupka za dobivanje dekreta od Ministarstva zdravstva za početak specijalizacije, a koji očekujemo krajem godine. Trenutno je prema Planu specijalizacije iz 2016. godine jedna liječnica na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije upućena u srpnju ove godine, što će također biti financirano sredstvima EU fondova – objašnjava ravnatelj varaždinskog Doma zdravlja.

Ministar Kujundžić u izjavi za Jutarnji list naglasio je da postoje projekcije za otvaranje novih specijalizacija, a kroz mjesec dana kreću specijalizacije i za bolnice. Od ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića pokušali smo doznati odnose li se te nove specijalizacije i na varaždinsku bolnicu.

– Početkom ove godine, kao i dosadašnjih godina, Ministarstvu smo podnijeli zahtjev za novim specijalizacijama, a ove smo godine tražili 32 specijalizacije i 16 novih subspecijalizacija. Obično su se one odobravale sredinom godine, ali dosad nismo dobili odgovor, no očekujemo da će zahtjevi biti prihvaćeni – odgovorio nam je Kudelić. Iako još nema službenog odobrenja, u bolničkim krugovima imaju neslužbene informacije da će uskoro krenuti odobrenja za bolničke specijalizacije.

Alarmantno 

Osobito je alarmantan manjak liječnika opće prakse, pedijatara, stomatologa, ginekologa i radiologa u manjim sredinama daleko od velikih gradskih središta poput Zagreba, Splita i Rijeke, ističe Kujundžić u Jutarnjem listu govoreći o povlačenju sredstva iz EU fondova za nove specijalizacije.

– Tako da ćemo za pet godina imati nove specijaliste preko Slavonije, središnje Hrvatske, Like, Istre, Dalmacije. Riječ o mjestima gdje ih manjka i gdje je najteže dobiti liječnike – kaže Kujundžić dodajući da se specijalizacije odrađuju u domovima zdravlja te će tako mreža biti popunjena i sačuvana, a primarna zdravstvena zaštita dostupnija diljem Hrvatske.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!