Kulturno-umjetničko društvo Općine Donji Kraljevec bilo je domaćin Predsmotre “Međimurske popevke” u subotu, 23. ožujka, koja je održana u Sportskoj dvorani OŠ Donji Kraljevec.

Predsmotra je uvertira u 35. Smotru međimurskih popevki Nedelišće 2019., a okupljenim ljubiteljima međimurske popevke toplu dobrodošlicu poželio je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Predsmotru je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je zahvalila svim izvođačima na promociji međimurske popevke i Međimurja. U programu su nastupili KUD Općine Donji Kraljevec, Laura Kočila uz pratnju KUD-a Selnica, Cecilija Merkač Hudopisk, KUD Goričan, KUD “Mura” Novakovec, Drago Blažinčić uz pratnju KUD-a Međimurje – Velenje, KUD Mačkovec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Ženska vokalna skupina “Sv. Marko”, Udruga žena Sivica uz pratnju tamburaša i tamburašica TS-a “Dražen Kovač – Draš”, Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” Čakovec i KUU Zasadbreg.

– Mnogo se pjesama čulo i mnogo je izvođača nastupilo u proteklih 35 godina otkako organiziramo Smotru. Moramo zaštititi međimursku popevku, da se je čuva u izvornom, ali i u novijim glazbenim izričajima, da bi i mladi mogli na druge načine uživati u našoj tradiciji – rekao je predsjednik ZHKUU MŽ, Dejan Buvač, ujedno i predsjednik UO Hrvatskog sabora kulture.

Stručno povjerenstvo činili su prof. emeritus dr. sc. Stjepan Hranjec, prof. Branimir Magdalenić, prof. Dragica Karolina Šimunković i prof. Miroslav Novak. Druga predsmotra održana je u Štrigovi 30. ožujka, a treća i posljednja predsmotra bit će održana u Murakereszturu u Mađarskoj 6. travnja, nakon čega će biti odlučeno koji izvođači će nastupiti na 35. Smotri međimurskih popevki u Nedelišću 6. lipnja.

Komentari

Komentara