Povežite se s nama

Međimurje

U Draškovcu uskoro nove terme

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Međimurje ima sve predispozicije za razvijanje zdravstvenog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Stoga ne treba čuditi potpisivanje ugovora za projekt težak čak 30 milijuna eura, od čega se po 10 milijuna eura odnosi na svakog partnera iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Riječ je zajedničkom europskom interregionalnom programu Aquacultural, koji će u Draškovec dovesti nove terme, a u Prelog uređenje Marine na jezeru HE Dubrava. Od ukupnog iznosa s oko 9 milijuna participiraju Terme HC, odnosno tvrtka AAT Draškovec, a Grad Prelog i Turistička zajednica Međimurske županije s oko milijun eura.

Pritom treba naglasiti da će se zajednički projekt kandidirati za EU sredstva na čak tri operativna programa, a potpisivanje ugovora u Međimurskoj županiji označilo je prvi korak izrade projekta. Njime će se uspostaviti prekogranična turistička zona zdravstvenog turizma na tri točke – uz Terme Draškovec zonu čine i slovenske Terme Lendava te Terme Harkany u Mađarskoj.

Do 2020. godine prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma bit će preporođeno

– Ovim ulaganjem ostvarit ćemo tri vrijednosti, ulaganje u zdravstveni turizam, koji kao naš potencijal veže cjelokupan razvoj međimurskog turizma. Na taj smo način pokazali primjer dobre prakse kako povezati regije u pograničnom prostoru, a predstavljamo i budućnost u korištenju sredstava iz EU – rekao je pritom predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije i međimurski župan Matija Posavec. Ugovor su osim župana Posavca potpisali i zamjenik gradonačelnika Grada Harkanyja Kecskemèthy Pàl, zamjenik gradonačelnika Grada Lendave Stanko Gjerkeš i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, uz prisutnost generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluge.

– Vjerujemo da će do 2020. godine ovo prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma biti preporođeno i da ćemo postati zaista jaka točka zdravstvenog turizma u Europi – rekao je u predstavljanju projekta Rudi Grula, voditelj Ureda TZ Međimurske županije. Projekt bi mogao dobiti još jedno pojačanje, osmog partnera, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Moderne toplice

– Zadovoljni smo, sretni i počašćeni što je Grad Prelog partner u projektu te zahvaljujem i vodećem partneru Gradu Harkanyju, kao i Turističkoj zajednici Međimurske županije, što su nas prepoznali kao sredinu koja bi se mogla u potpunosti uklopiti u ovaj projekt. Važno je napomenuti kako Prelog povezuje u ovom projektu dvije najvažnije stvari, a to su gospodarstvo i tvrtka AAGT terme – objasnio je gradonačelnik Preloga.

– Ovo je jasna poruka da Međimurska županija i njezina Turistička zajednica žele ulagati u Donje Međimurje, jer realizacijom ovog projekta na području Draškovca dobit ćemo moderne toplice, imati geotermalnu elektranu i na taj će se način razvijati cijelo Donje Međimurje, od poljoprivrednih proizvođača do gospodarstva, razvoja samog grada Preloga kao središta, ali i do Marine Prelog, što će potaknuti naš turizam i profilirati kao konkurentnu regiju – zaključio je Posavec.

ULAGANJE

Od ukupnog iznosa s oko 9 milijuna participiraju Terme HC, odnosno tvrtka AAT Draškovec, a Prelog i TZ Međimurske županije s oko milijun eura

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje