Povežite se s nama

Međimurje

U Draškovcu uskoro nove terme

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Međimurje ima sve predispozicije za razvijanje zdravstvenog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Stoga ne treba čuditi potpisivanje ugovora za projekt težak čak 30 milijuna eura, od čega se po 10 milijuna eura odnosi na svakog partnera iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Riječ je zajedničkom europskom interregionalnom programu Aquacultural, koji će u Draškovec dovesti nove terme, a u Prelog uređenje Marine na jezeru HE Dubrava. Od ukupnog iznosa s oko 9 milijuna participiraju Terme HC, odnosno tvrtka AAT Draškovec, a Grad Prelog i Turistička zajednica Međimurske županije s oko milijun eura.

Pritom treba naglasiti da će se zajednički projekt kandidirati za EU sredstva na čak tri operativna programa, a potpisivanje ugovora u Međimurskoj županiji označilo je prvi korak izrade projekta. Njime će se uspostaviti prekogranična turistička zona zdravstvenog turizma na tri točke – uz Terme Draškovec zonu čine i slovenske Terme Lendava te Terme Harkany u Mađarskoj.

Do 2020. godine prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma bit će preporođeno

– Ovim ulaganjem ostvarit ćemo tri vrijednosti, ulaganje u zdravstveni turizam, koji kao naš potencijal veže cjelokupan razvoj međimurskog turizma. Na taj smo način pokazali primjer dobre prakse kako povezati regije u pograničnom prostoru, a predstavljamo i budućnost u korištenju sredstava iz EU – rekao je pritom predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije i međimurski župan Matija Posavec. Ugovor su osim župana Posavca potpisali i zamjenik gradonačelnika Grada Harkanyja Kecskemèthy Pàl, zamjenik gradonačelnika Grada Lendave Stanko Gjerkeš i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, uz prisutnost generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluge.

– Vjerujemo da će do 2020. godine ovo prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma biti preporođeno i da ćemo postati zaista jaka točka zdravstvenog turizma u Europi – rekao je u predstavljanju projekta Rudi Grula, voditelj Ureda TZ Međimurske županije. Projekt bi mogao dobiti još jedno pojačanje, osmog partnera, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Moderne toplice

– Zadovoljni smo, sretni i počašćeni što je Grad Prelog partner u projektu te zahvaljujem i vodećem partneru Gradu Harkanyju, kao i Turističkoj zajednici Međimurske županije, što su nas prepoznali kao sredinu koja bi se mogla u potpunosti uklopiti u ovaj projekt. Važno je napomenuti kako Prelog povezuje u ovom projektu dvije najvažnije stvari, a to su gospodarstvo i tvrtka AAGT terme – objasnio je gradonačelnik Preloga.

– Ovo je jasna poruka da Međimurska županija i njezina Turistička zajednica žele ulagati u Donje Međimurje, jer realizacijom ovog projekta na području Draškovca dobit ćemo moderne toplice, imati geotermalnu elektranu i na taj će se način razvijati cijelo Donje Međimurje, od poljoprivrednih proizvođača do gospodarstva, razvoja samog grada Preloga kao središta, ali i do Marine Prelog, što će potaknuti naš turizam i profilirati kao konkurentnu regiju – zaključio je Posavec.

ULAGANJE

Od ukupnog iznosa s oko 9 milijuna participiraju Terme HC, odnosno tvrtka AAT Draškovec, a Prelog i TZ Međimurske županije s oko milijun eura

Izvor:
Foto:

Međimurje

Projekt “Dobra energija” osigurat će 1 MW novih solarnih elektrana diljem Hrvatske, uskoro i u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije u Poreču najavljen je početak provedbe projekta Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju‘ koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario je pravo na 85% financiranja (1,1 milijun EUR) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021.

Projektni konzorcij čini 11 partnera iz Hrvatske i Norveške. Nositelj je Istarska županija, a partnere čine Grad Poreč, Grad Pula, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” usmjeren je na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime doprinosi ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55%.

Sunčana elektrana čakovečkim bazenima

Ovaj projekt pokreće implementaciju 22 sunčane elektrane na 6 dječjih vrtića, 8 osnovnih škola te po jednu na gradskoj upravi, komunalnom centru, spomen domu, bazenu, poduzetničkom inkubatoru, društvenom domu, svlačionici i sportskoj dvorani škole.

Grad Čakovec svojim pilot projektom osigurava sunčanu elektranu za Gradske bazene „Marija Ružić“, koja će proizvoditi električnu energiju instalirane snage 244,875 kW, odnosno maksimalne vršne snage 220 kW i primarno služiti za podmirenje vlastitih potreba za električnom energijom. Višak električne energije će se predavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede. Vrijednost pilot projekta Grada Čakovca iznosi 263.081,33 EUR.

Sufinanciranje bespovratnim sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. Iceland – Liechtenstein – Norway iznosi 85%, a partneri će iz vlastitih sredstava osigurati preostalih 15% vrijednosti projekta.

Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama, građane će se informirati o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Suradnja s dva bilateralna partnera iz Norveške na ovom projektu omogućava razmjenu iskustva između donatora i Hrvatske za maksimiziranje korištenja solarnog potencijala na području naše zemlje.

U planu za buduću prijavu na projekte sunčanih elektrana još 21 čakovečki projekt

Spomenimo ujedno kako je Grad Čakovec uslijed nestabilne situacije na tržištu i nova poskupljenja osim sunčanih elektrana na bazenima, već krenuo u planiranje novih projekata ušteda. Tako je napravljen spisak zgrada u vlasništvu Grada na kojima je moguća montaža sunčanih elektrana.

Na spisku se nalaze I., II. i III. osnovna škola Čakovec, Centar za kulturu, Javna vatrogasna postrojba, Dječji vrtić Cvrčak, Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Kuršanec, OŠ Ivanovec, Pučko otvoreno učilište Čakovec, Dječji vrtić Cipelica, SRC Mladost – streljana, stadion i zatvoreni bazeni, Macanov dom Čakovec te društveni domovi u Krištanovcu, Mihovljanu i Ivanovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Otvorena izložba „Volim svoju županiju“, fotografija Nikole Tomašića najbolja iz Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija domaćin je treće ovogodišnje putujuće izložbe najboljih fotografija „Volim svoju županiju“ koja je sedmu godinu zaredom krenula na putovanje po Hrvatskoj kako bi na jednom mjestu predstavila ljepote svih krajeva Lijepe Naše.

Foto natječaj “Volim svoju županiju” u organizaciji Hrvatske zajednice županija trajao je dva tjedna, a prijavljeno je gotovo 2000 fotografija autora iz svih hrvatskih županija. Nagrade za najbolje fotografije dodijeljene su u trima kategorijama: najbolje fotografije po županijama prema mišljenju stručnog žirija, najbolja fotografija snimljena dronom prema mišljenju stručnog žirija i najbolja fotografija prema broju glasova prikupljenih unutar aplikacije volimzup.hr.

Ljepote i bogatstva

Izložba je postavljena u “Riznici Međimurja”, a otvorio ju je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio svim sudionicima iz naše županije što su prikazali prirodne ljepote i bogatstva Međimurja:

– Drago mi je što smo domaćini ove izložbe koja predstavlja Hrvatsku u malom i što je postavljena u prekrasnom objektu “Riznice Međimurja” koji smo i na ovaj način otvorili široj javnosti. Hrvatska zajednica županija na odličan način predstavlja ljepote Hrvatske, a ponosni smo što i naši Međimurci i Međimurke promoviraju našu županiju na ovaj način.

Na natječaju je iz Međimurske županije sudjelovalo 18-ero autora s ukupno 50 fotografija. To su: Lana Barbara Petak, Miroslava Novak Hranjec, Alenka Novak, Milica Blagović, Petra Kovačić, Nikola Tomašić, Korina Ban, Matija Šimunić, Marija Pokrivač, Kristina Poljak, Amos Novak, Josipa Sabol, Mateja Vranović, Jakov Balent, Edita Lehkec, Mihael Furdi, Marta Magdalenić, Mirna Bernard Bonetić. Iako su sve njihove fotografije zaista prekrasne i vjerno dočaravaju čari Međimurja, jedna je fotografija odabrana kao najbolja, i to fotografija pod nazivom „Insula intra Dravam et Muram“ autora Nikole Tomašića.

Do sredine listopada

Nikola često fotografira međimursku prirodu, a na natječaj se prijavio s trima fotografijama. Uz pobjedničku fotografiju, predstavio se i s fotografijom Mađerkinog brega pod nazivom „On your way“ i međimurskih vinograda pod nazivom „Vinski vilenjaci“. Nagrade su mu uručili župan Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Izložba “Volim svoju županiju” je u multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” otvorena do 15. listopada, a uz 23 najbolje fotografije koje putuju hrvatskim županijama, posjetitelji mogu razgledati i svih 50 fotografija predstavnika Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje