Povežite se s nama

Život i društvo

Dvorac Maruševec mora ponovno zaživjeti, baš kao u vrijeme kad je imao dvorskog slikara

Objavljeno:

- dana

APEL UDRUGE PRIJATELJA DVORCA

Udruga prijatelja dvorca Maruševec proslavila je svoj 20. rođendan. Na proslavu su pozvani prijatelji i suradnici dva desetljeća starog slavljenika pa je na svečanoj sjednici Udruzi u čast bilo vrlo živahno.

Nakon kratkog, ali dinamičnog zabavnog programa – u kojemu su nastupili tamburaši KUD-a Klaruš, učenici Osnovne škole Gustav Krklec i srednjoškolci iz maruševečke škole – predsjednica Udruge, Blanka Glavica-Ječmenica, uz 160 slajdova je prezentirala rad Udruge kroz dva desetljeća.

– Iako se tadašnja lokalna vlast protivila, Udruga je 1996. godine započela djelovati uz pomoć Adventističkog učilišta. S vremenom je broj članova bio sve veći, a priključuje se i umjetnik Jurica Varga, koji postaje generator događanja u dvorcu. Njegov je entuzijazam donio i njegovo imenovanje za dvorskog slikara dvorca Maruševca – podsjetila je predsjednica. 

Nostalgija

Dvorac je tad, kako je nostalgično istaknula, tih godina živio punim plućima. Kulturna događanja smjenjivala su se gotovo na tjednoj razini. U dvorcu je održano više od 100 izložbi, održavale su se slikarske kolonije, promocije, koncerti, vrtićki i školski mališani su dolazili na ekskurzije. Dvorac je imao na tisuće gostiju, svoj suvenir i turistički prospekt.

O živosti dvorca između dvorskih zidina danas se može samo pričati i gledati na slajdovima. Jer, s dolaskom privatnog vlasnika dvorac Maruševec je zatvoren. Udruga je ostala bez mogućnosti nastavka rada u dvorcu, njegove zaštite, ali i zaštite prirode uz dvorac. Dvorac je postao nedostupan javnosti, a priroda oko njega skinuta s popisa zaštićenih područja.Njegovoj se ljepoti – za koju Hrvatsko kulturno vijeće veli da nimalo ne zaostaje za daleko poznatijim Trakošćanom – gosti mogu diviti samo izvana. Dvorac je iz godine u godinu u sve lošijem stanju.

To je nešto s čim se Udruga prijatelja dvorca ne želi pomiriti.

– Smatramo da je dvorac, bez obzira na privatno vlasništvo, kulturna baština Maruševca i hrvatskog naroda. Stoga očekujemo određeniji stav države naspram kulturnog dobra i njegova tretmana u budućnosti – čulo se na svečanosti. Na rođendanskoj su se proslavi gosti prisjetili detalja vezanih uz Dvorac i Udrugu u zadnjih 20 godina. Bilo je tu puno nostalgije. Udruga danas priredbe, pa tako proslavu 20. rođendana, održava izvan dvorca. Najpoznatije događanje je proslava rođendana velikog Gustava Krkleca. Među rođendanskim poklonima našla se i razglednica Josipa Jelenečkog, izrađena posebnu za ovu prigodu. Zaslužni članovi dobili su nagrade. Iako bi svima njima najvredniji poklon bio otvaranje dvorca za javnost.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje