Povežite se s nama

Međimurje

U elitnom društvu: Čakovec među 15 gradova koji imaju više od tisuću registriranih poduzetnika

Objavljeno:

- dana

PODUZETNIŠTVO

Od 128 hrvatskih gradova samo njih 15 može se pohvaliti da na svojem području imaju registrirano više od tisuću poduzetnika.

Na ovom vrijednom popisu našao se i Grad Čakovec, na čijem je području prema podacima FINA-e za 2016. godinu bilo registrirano 1227 poduzetnika, što Čakovec stavlja na visoko 11. mjesto. Čakovec je na tom popisu drugi najmanji grad prema broju stanovnika, što uvrštavanje na tablicu čini dodatno vrednijim. Manji od Čakovca je tek Poreč, koji ima 1260 registriranih poduzetnika te je na tablici zauzeo 10. mjesto.

Iskoristili priliku

Za ovako velik broj registriranih tvrtki i obrta na području Grada Čakovca ima nekoliko razloga. Čakovec ima dugu obrtničku i malopoduzetničku tradiciju. Već u bivšoj državi Čakovec je bio sredina s najviše obrtnika i malih poduzetnika. U Čakovcu je osnovan i prvi nezavisni sindikat, upravo za radnike koji su radili kod „privatnika“.

U Čakovcu je osnovan i prvi nezavisni sindikat, upravo za radnike koji su radili kod „privatnika“

– Tijekom devedesetih godina imali smo sreću u nesreći što smo imali samo jedno veliko socijalističko poduzeće, i to u građevinskom sektoru. Njegovom propašću otvorio se prostor za manje građevinske tvrtke i obrte, koji su do posljednje krize neprestano rasli. Treća važna stvar je da smo zahvaljujući poduzetničkoj sklonosti, razvijenim radnim navikama, ali i stručnosti te ranije stečenom znanju, odmah s uvođenjem tržišnoga gospodarstva otvorili velik broj proizvodnih tvrtki, a mnoge su danas prerasle u kompanije koje zapošljavaju stotinjak ljudi i svoje proizvode izvoze na zapadna tržišta – ispričao nam je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

6,4 milijardi kuna  prihoda ostvarili su čakovečki poduzetnici tijekom 2016. godine, čime zauzimaju visoko 11. mjesto u Hrvatskoj. Neto dobit u istom razdoblju iznosila je 235,5 milijuna kuna.

Velik utjecaj na otvaranje tvrtki i obrta svakako ima i činjenica da u Gradu imaju pouzdanog partnera u ostvarivanju dijela svojih ciljeva. Grad Čakovec koristi sve raspoložive zakonske mehanizme kako bi poticao ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, posebno u proizvodnim djelatnostima.

– Također, gradska uprava organizirana je na način da s poduzetnicima ostvaruje dobru komunikaciju te im daje tražene i potrebne informacije i usluge. U Gradu Čakovcu aktivni i potencijalni investitori mogu dobiti informacije o raspoloživom građevinskom zemljištu, s podacima o lokaciji, broju i veličini parcela, namjeni, vlasničkoj strukturi, cijeni korištenja, postojećoj i planiranoj infrastrukturi, prometnoj povezanosti… Dio tih informacija sadržan je i u Investicijskom vodiču za ulagače, dostupnom u tiskanoj verziji i u digitalnom obliku, objavljenom na gradskoj internetskoj stranici, koji se prema potrebi ažurira – dodaje gradonačelnik Kovač.

Visoki prihodi

U gradskoj upravi potencijalnom investitoru se daju informacije o tome što točno može očekivati tijekom investicijskog ciklusa, od procjene vremena do iznosa novca koji je potreban od trenutka pokretanja procedure do trenutka tehničkog prijema i početka upotrebe objekata.

38.127 poduzetnika registrirano je u Gradu Zagrebu, koji uvjerljivo drži prvo mjesto na listi. Iza glavnoga grada smjestili su se Split (6.676) i Rijeka (4.335).

– Grad ima ažurirane statističke podatke, odnosno ekonomske pokazatelje koji mogu biti od koristi poduzetnicima. Cilj posjedovanja ovakvih podataka i analiza je da poduzetnici mogu planirati svoje ulazne troškove, naći potencijalne kooperante te dobiti i razne druge informacije.

Ovisno od djelatnosti zainteresiranog poduzetnika, Grad im ukazuje na određene profile nezaposlenih, ali ima i ulogu partnera u obukama i zapošljavanju, naročito kada je krajnji rezultat otvaranje novih radnih mjesta – dodaje David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.
Treba spomenuti i redovitu komunikaciju između Grada i privatnog sektora te pozitivan stav u rješavanju upita kada se radi o inicijativama od kojih svi mogu imati koristi, s ciljem promoviranja razvoja.

2017. godine Čakovec je osnovao gradsku razvojnu agenciju ČAKRA-u, koja je potporna institucija malog i srednjeg poduzetništva.

Spomenutih 1227 poduzetnika ukupno zapošljavaju više od 12.500 ljudi, po čemu čakovečki poduzetnici zauzimaju još više, 8. mjesto. Svi oni su tijekom 2016. godine ostvarili gotovo 6,4 milijardi kuna.

Proces suradnje započinje javljanjem poduzetnika u Grad, gdje dobivaju potrebne informacije o mogućnostima prijave na natječaje, rješavanju komunalnih pitanja… Komunikacija s poduzetnicima odvija se na svim razinama, od gradonačelnika i njegovih zamjenika do upravnih odjela i službi.

Na usluzi

– Osim toga, Grad Čakovec je 2007. godine osnovao gradsku razvojnu agenciju ČAKRA-u, koja je potporna institucija malog i srednjeg poduzetništva te pruža usluge poslovnog savjetovanja, izrade investicijskih elaborata i poslovnih planova, obavlja djelatnost informiranja i educiranja javnosti o kreditnim programima komercijalnih banaka i o mogućnostima koje nude europski i nacionalni fondovi i programi te priprema projektne prijave i održava stručne seminare i radionice – zaključuje Kovač.

Od savjeta do sajmova

Osim gradskih službi, poduzetnicima zainteresiranima za pokretanje posla u Čakovcu pomaže i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Čakovec. HGK u sklopu svojih ovlasti i mogućnosti provodi niz aktivnosti, među kojima su rad u okviru strukovnih udruženja, zajednica i grupacija poduzetnika, suradnja s državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, promocija kroz sajmove i izložbe…
– Čakovec ima snažnu stoljetnu tradiciju prerađivačke industrije i obrtništva, što je rezultiralo nastajanjem brojnih mikro i malih poslovnih subjekata s intenzivnom poduzetničkom aktivnošću, ali i velikih tvrtki koje su bile nositelji razvoja. Na rubu grada i u njegovoj okolici postoji tradicija bavljenja poljoprivredom, gdje su dobri uvjeti za razvoj ratarske proizvodnje i stočarstva – poručuju iz Komore.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati