Povežite se s nama

U fokusu

U energani Univerzala izmjerili gotovo 50 % dušikovih oksida više od dopuštenog

Objavljeno:

- dana

U poslovnoj jedinici Energana varaždinskoga Univerzala veće emisije tvari od graničnih vrijed

U poslovnoj jedinici Energana varaždinskoga Univerzala izmjereno je 736 mg/m3 dušikovih oksida (NOx), dok je granična vrijednost za ove plinove 500 mg/m3, stoji u Godišnjem izvještaju o praćenju emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora na teritoriju Republike Hrvatske za 2010. godinu, koji se može naći na internetskim stranicama Agencije za zaštitu okoliša (AZO)

– Emisije NOx su prilično prekoračene i to gotovo 50 posto u odnosu na graničnu vrijednost, koja iznosi 500mg/m3 – upozorava Karolina Fijačko Varga, predsjednica udruge Okoliš.
Izraz NOx upotrebljava se za smjesu dušik monoksida i dušik dioksida (NO i NO2). Ova dva kisela kiša.

Rastvaranjem dušikovih oksida u atmosferskoj vodi, nastaje kisela kiša

– Da bi se donekle dobio osjećaj o koliko je velikom prekoračenju riječ, podatke valja usporediti s nečim. Najlakše mi je to učiniti s primjerom Ciglane Cerje Tužno. Za tu je ciglanu granična vrijednost NOx 200mg/m3, a po BREF-u je dopušteno 500mg/m3 – veli Fijačko Varga.
Predsjednica udruge Okoliš posebno upozorava na štetnost lebdećih čestica.
– Lebdeće čestice PM10 su bitne jer je nedavno objavljenom studijom EU dokazano da su odgovorne za rak pluća.
Granična vrijednost lebdećih čestica iznosi 20 mg/m3 kod ciglane, koja ima peć snage 8 MW, dok je energana 2010. godine imala peć snage 15 MW, prema podacima AZO-a – veli Karolina Fijačko Varga, koja ukazuje i na utjecaj temperature peći na emisiju tvari.

Nema podataka

Jesu li granične vrijednosti emisija tvari još koji put prekoračene osim prije četiri godine?
Teško je reći jer, izuzev za 2010. godinu, poslovna jedinica Energana varaždinskoga Univerzala nije dala niti za jednu drugu godinu godišnji izvještaj o praćenju emisija onečišćujućih tvari u zrak, sudeći prema podacima AZO-a, koji pojašnjava i zašto.

Podatke o emisijama tvari iz energane AZO ima samo za 2010. godinu

– Nemaju sve tvrtke obavezu svake godine dostavljati podatke o mjerenjima. Naime, dio obveznika povremenih mjerenja ima obavezu provoditi mjerenja jedanput u tri ili jedanput u pet godina, tako da navedeni jedne godine jesu u popisu obveznika mjerenja dok ih iduće dvije ili četiri godine neće biti u obveznicima mjerenja – pojašnjavaju u AZO-u.
Učestalost mjerenja izračunava se prema Uredbi o graničnim vrijednostima, ako nije drukčije propisano ovom Uredbom ili rješenjem izdanom prema posebnom propisu na temelju kojeg se utvrđuju objedinjeni uvjeti zaštite okoliša.

Nova dozvola, ali…

Prema podacima iz Agencije za zaštitu okoliša, Univerzal se ne nalazi u očevidniku uporabnih dozvola kojima su utvrđeni objedinjeni uvjeti zaštite okoliša i rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša.
To čudi ne samo zato što je Uredba o postupku utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša donesena još 2008. godine, koliko zbog tog što je Univerzal 2011. uspio ishoditi, uz raniju dozvolu za suspaljivanje drvne mase, i dozvolu za termičku oporabu tridesetak vrsta industrijskog otpada među kojima su plastika, guma, miješana ambalaža i četiri vrste opasnog otpada.
Usprkos svemu, sudeći prema registru AZO-a, energana Univerzala ne dostavlja toj agenciji emisije onečišćujućih tvari u zrak svake godine, a kamoli kontinuirano, što bi bilo za očekivati s obzirom na sve vrste otpada koje može (su)spaljivati, kao i količine koje prema dozvolama iznose 70.000 tona godišnje.

Univerzalu prijeti kazna do 400.000 kn

Na varaždinskom Prekršajnom sudu pokrenut je protiv Univerzala prekršajni postupak radi prekršaja iz Zakona o otpadu, i to čl. 91. st. 1., t. 6, doznajemo od glasnogovornika i suca spomenutog suda Mire Jalševca. U spomenutoj točki članka 91. Zakona o otpadu stoji da će se novčanom kaznom u iznosu od 150.000 do 400.000 kuna kazniti za prekršaj pravna osoba koja skladišti, oporabljuje i zbrinjava otpad u uređajima i građevinama koji imaju drugu osnovnu namjenu, a za to ne posjeduje dozvolu sukladno ovom Zakonu. U Univerzalu, međutim, tvrde da nije posrijedi to što piše u članku. – U petak smo primili poziv iz ivanečke ispostave Prekršajnog suda za sud radi nepravilnosti za koju nismo ni znali. Radi se o tome da je tvrtka još 2011. odvezla iz MIV-a u dva navrata ukupno dvije tone i nešto kilograma pepela na odlagalište. Tom prilikom došlo je do greške u smislu da je službenica unijela pogrešan ključni broj koji mi nemamo u dozvolama. Greška ne čudi jer je tih ključnih brojeva između 500 i tisuću, pa nije čudno da se napravi omaška – rekao je u ponedjeljak Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala, naglašavajući da je to jedini sudski postupak koji se vodi protiv tvrtke.

Gorivo iz otpada (ne) šteti

Kada je prošle godine tvornica cementa u Kaštelima krenula u izradu Studije utjecaja na okoliš zbog prihvata, privremenog skladištenja i loženja goriva iz otpada (RDF/SRF), Gradsko vijeće Grada Kaštela uputilo je niz primjedbi. – Planirani zahvat koji uključuje loženje goriva iz otpada (RDF/SRF) u postojećim cementnim pećima tvornice Sv. Juraj nije prihvatljiv jer povećava negativan utjecaj na okoliš. RDF/SRF je ekološki neprihvatljivije gorivo u odnosu na petrol-koks – upozorili su vijećnici. Uspoređivanjem prosječnog sastava petrol-koksa i RDF (mg/kg), kako su dodali, vidljivo je da RDF sadrži znatno veće količine teških metala. – Iz bilanca klora i žive prilikom suspaljivanja RDF/SRF vidljivo je da će se povećati emisije žive i klora (u obliku HCl) u okoliš. Upotreba ekološki neprihvatljivijeg goriva, RDF/SRF, bila bi u suprotnosti s Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije, ali i s odgovorom Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva.

Kovačić: Mjerenje emisija u energani je kontinuirano

Mjereno je sve što je bilo potrebno mjeriti sukladno zakonskoj regulativi, rekao nam je Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala, upitan je li 2010. godine u energani izmjereno prekoračenje granične vrijednosti dušikovih oksida. Odgovor na ovo pitanje dobili smo tijekom susreta s varaždinskim novinarima koji je upriličen u ponedjeljak u energani, kako je naglašeno, povodom napisa u Regionalnom tjedniku oko spaljivanja komunalnog otpada.

I dio otpada
Energana je, kako je pojasnio, postrojenje za dobivanje toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora energije.
– Za to imamo sve potrebne dozvole, od uporabnih do dozvola za postupanje. Osim te dozvole, dobili smo i dozvolu za termičku obradu nekih ostalih vrsta otpada, što je vidljivo na stranicama agencije ili u našem poduzeću, ukoliko je netko zainteresiran – rekao je Kovačić.
Glede navoda da se u energani (su)spaljuje komunalni otpad, suvlasnik Univerzala je rekao da tvrtka ima dozvolu za energetsku oporabu tvz. goriva iz otpada.
– To je laka, goriva frakcija koja se u nekom postotku termički obrađuje, i to u obujmu od pet do osam posto tog energenta u odnosu na bazno gorivo. Glavno gorivo je biomasa iz poljoprivrede i šumarstva te drvne industrije, dakle drvo – rekao je Kovačić.

Na internet
Unatrag godinu dana, kako je dodao, izvršeno je ukupno devet nadzora u Univerzalu i tom prilikom nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, a posebno ne u energani.
– Dakle, posao se odrađuje bez štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje građana. Sve je zakonski. To dokazujemo kontinuiranim mjerenjima emisija na dimnjaku, i to iz minute u minutu. Zapisnikom i očevidom je utvrđeno da je sve u granicama. U postupku je da se ti podaci, prema zakonskoj regulativi, obrađuju metodom i prenose u agenciju, a i naš je interes da se one stave na internetske stranice energane kako bi građanima bili dostupni svakog časa – najavio je Kovačić ustvrdivši da je razlog napisa o netransparentnom radu Univerzala u Regionalnom tjedniku to što je njegov vlasnik Davor Patafta, koji je optužen s bivšim gradonačelnikom Čehokom.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje