Povežite se s nama

U fokusu

U energani Univerzala spaljuju komunalni otpad

Objavljeno:

- dana

Gdje sve završava varaždinski miješani komunalni otpad

U energani Univerzala, koja je smještena u istočnoj varaždinskoj industrijskoj zoni, spaljuje se komunalni otpad! Ministarstvo zaštite okoliša i prirode otkrilo nam je ovu, dosada pomno prikrivanu činjenicu koju su neki oštro opovrgavali, činjenicu koja otvara niz pitanja na koja je zasada teško ili nikako doći do odgovora.

Već nekoliko tjedana građani koji žive u sjevernom dijelu Varaždina u večernjim i noćnim satima osjećaju neugodne mirise zbog kojih se jedva disalo, a mnogima su suzile i oči. Tako smo u kolovozu pisali nakon što su se u redakciju javili ogorčeni i zabrinuti žitelji Banfice i okolnih varaždinskih naselja.

Kako su tvrdili, plinovi i smrad na Banfici osjećaju se u pravilu u večernjim satima od 21 do 6 sati, i to posebno vikendom, od petka do nedjelje.

-Osjetljivije osobe tada osjećaju peckanje u grlu te u očima, ustvrdio je čitatelj kojem je iz nosa išla čak i sukrvica!

Nije znao objasniti što je posrijedi, niti je iznio sumnju što bi moglo biti, ali je naglasio da bi volio znati što se zbiva.

– Mogu reći da sam se i sama kao žiteljka Banfice pitala odakle dolazi smrad u rano jutro prije 7 sati. Pod okriljem noći sve je moguće, pa i paljenje uz Dravu – rekla nam je tada Gordana Marsenić, predsjednica 6. mjesnog odbora Banfica.

Da se nešto nesvakidašnje pali, sumnjala je i čitateljica V.Š.

– Teško je točno definirati taj smrad, kao da netko pali smeće ili čak životinjske ostatke. Za vrijeme nesnosnih vrućina, kada je jedino noću bilo moguće provjetriti stambene prostore, prozore smo morali zatvoriti zbog smrada koji se širio – navodila je žiteljica Sajmišta.

Jedan od čitatelja ustvrdio je da sumnja kako je izvor smrada  – energana Univerzala.

-Jedne večeri sam otišao tamo, ali su mi rekli da imaju vanjsku tvrtku koja analizira ispušne plinove. Da sumnje prestanu, nužno je što prije jasno utvrditi o čemu se radi i tko je odgovoran za širenje neugodnih mirisa – naglasio je čitatelj.

Hoće li neugodni mirisi imati posljedice na zdravlje, osobito  djece, jedino je što je zanimalo čitateljicu koja uputila i prijavu inspekciji. Kako bi se što prije razjasnilo što se zapravo zbiva, i mi smo se obratili Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ali odgovor nije odmah stigao. Stoga smo u kolovozu prošle godine objašnjenje potražili i u Univerzalu, točnije od Marijana Kovačića, suvlasnika tvrtke.

– Iz energane tvrtke Univerzal ne šire se nikakvi neugodni mirisi, jer to nije ni moguće budući da se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora energije, iz biomase. Jedino što građani mogu vidjeti je bijeli oblak, odnosno para iz rashladnog tornja, koji će se vidjeti još jače kada padnu temperature zraka. Uzrok smrada definitivno treba tražiti negdje drugdje – rekao je Kovačić u kolovozu.

Međutim, to nije bila (cjelovita) istina. U energani Univerzala suspaljuje se (i) komunalni otpad, točnije dio koji ostaje nakon njegove mehaničke obrade u Brezju gdje se svakodnevno na sortiranje dovozi oko 40 tona smeća iz domaćinstava i poslovnih subjekata.

Prema dopisu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na Univerzalovoj lokaciji u Brezju odvajaju se svega tri frakcije: papir, karton i plastika. Dio zatim završava na odlagalištu u Donjem Miholjcu, a gorivi otpad otprema se u energanu gdje se suspaljuje!

Što je to gorivi otpad, odnosno što se točno spaljuje u energani? Je li za to dovoljno, kako navodi MZOIP, imati dvije dozvole: Dozvola za privremeno skladištenje i termičku oporabu otpada od 23. srpnja 2010. te Dozvolu za skladištenje R-13 i R1 – korištenje otpada uglavnom kao goriva za dobivanje energije od 12. prosinca 2011. godine? Radi li energana sukladno dozvolama, odnosno poštuje li druge propise koji se odnose na praćenje emisija u zrak i slično…

To su neka od pitanja koja se nameću, a nikakve odgovore nismo uspjeli dobiti. Iz Grada Varaždina uputili su nas na Univerzal, ali iz tvrtke nije stigao nikakav odgovor na našu zamolbu.  Hoće li tako i ostati, usprkos pritužbama Varaždinaca na smrad i druge neželjene posljedice? Kako je moguće da se o radu postrojenja u kojima se spaljuje otpad toliko malo zna, a ne zna se čak ni to što se u njemu uistinu radi? Ne bi li nadležni trebali pojasniti o čemu je riječ i tako otkloniti zabrinutost (okolnog) stanovništva ili pak početi rješavati nepravilnosti i nezakonitosti, ukoliko postoje?

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje