TRIBINA

Dok su neke zapadne europske zemlje već uvele “Wi-Fi free zone” te je zabranjeno ili ograničeno stavljanje Wi-Fi-a u škole i vrtiće, u Hrvatskoj se bazne stanice i antene teleoperatera bez problema stavljaju na stambene objekte.

Istaknuto je to na tribini “O potencijalnoj štetnosti zračenja baznih stanica” koja je u subotu održana u prostorijama 4. MO u Varaždinu.

Polako, ali ima pomaka na bolje

Prezentaciju o potencijalnoj štetnosti zračenja baznih stanica, Wi-Fi-a, mobitela, o europskim i svjetskim trendovima pravne regulative postavljanja istih, te o zaštiti zdravlja govorila je Ankica Kosovec-Krušelj, članica upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ).
– Hrvatska je jedina država u Europi u kojoj za postavljanje baznih stanica i antena teleoperatera nije potrebna građevinska dozvola, niti mišljenje lokalne zajednice. Dovoljno je samo imati dozvolu vlasnika nekretnine na koju se stavlja antena – istaknula je.

– Uputit ćemo pismo namjere vlasniku antene te zatražiti njezino izmještanje iz POS naselja. Zdravlje nema cijene  – rekao je Dejan Žmuk

Ipak, iskoraka ima. Predsjednik HUZEZ-a Stjepan Pezo istaknuo je kako je udruga po prvi puta uključena od strane Ministarstva zdravlja u komisiju za izradu novog Pravilnika za zaštitu od zračenja.
Na tribini su govorili i Danijela Bertić iz HUZEZ-a, te član udruge iz Varaždina Dejan Žmuk koji je u uvodnom dijelu podsjetio na online peticiju za uklanjanje bazne stanice koja se sada nalazi u POS naselju.
– Uputit ćemo pismo namjere vlasniku antene te zatražiti njezino izmještanje. Pozivam sve političke strukture i građane POS naselja, ali i sve Varaždince da podrže peticiju jer zdravlje nema cijene – naglasio je Žmuk.
Tribina je organizirana uz potporu Igora Klopotana, predsjednika vijeća 4. MO Varaždin te vijećnikaiz to MO Roberta Puju i Srećka Sačića. Potporu udruzi dao je i predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet i gradski vijećnik Enriko Parlaj, te kolege iz drugih mjesnih odbora. Na tribini je data potpora da se podružnica HUZEZ-a osnuje i u Varaždinu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara

RT