FOTOVM
GibiGib

Dvor Trakošćan i Vladimir Malogorski, jedan od naših najvećih i najvažnijih kolekcionara umjetnina, pozivaju kulturnu javnost u četvrtak, 14. lipnja, s početkom u 18 sati na otvaranje izložbe djela Ivana Lackovića Croate iz Zbirke Malogorski.

U galeriji Dvora Trakošćan bit će izloženo 60 slika izrađenih različitim tehnikama te osobni predmeti Ivana Lackovića Croate, istaknutoga hrvatskoga likovnog umjetnika, strastvenoga kolekcionara i bibliografa.

Posjetitelji Dvora Trakošćan imat će priliku otkriti nikad viđene radove ovog majstora hrvatske naive koji je preferirao slikati na staklu, ali je uz to bio i odličan crtač.

– U mojoj su zbirci rariteti poput njegovih djela nastalih u razdoblju kada je polazio osnovnu školu. Jedna od takvih slika svjedoči o velikoj neimaštini koja je vladala u godinama nakon završetka Drugoga svjetskog rata jer nije bilo papira, pa je na poleđini njegove slike još jedna, koju je nacrtala njegova školska kolegica – naglasio je Malogorski, kojeg je uz Croatu vezalo dugogodišnje prijateljstvo.

Podsjećamo, Ivan Lacković Croata je bio samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, s motivima prirode tijekom različitih godišnjih doba i života na selu.

– Kao 25-godišnjak preselio se iz Kloštra Podravskog u Zagreb, gdje neko vrijeme radi kao poštar, te potom, nakon završetka večernje škole, postaje poštanski službenik. Od 1968. godine profesionalno se bavi slikarstvom kao slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a nadimak Croata dobio je u Parizu – rekao je Malogorski, koji će u Trakošćanu izložiti sva Lackovićeva djela iz svoje zbirke.

Izložba će predstaviti Croatu iz različitih aspekata, kao i značajnije događaje iz njegova života koji su bitno utjecali na umjetnikov likovni izričaj. Naime, Lackovića karakteriziraju pripadništvo hlebinskoj školi naivnog slikarstva, ali i mentorstvo Krste Hegedušića.

Vrsni povjesničari umjetnosti u godinama nakon njegove smrti analizirali su Lackovićev pomak od čiste naive k realističnim elementima slikarstva, ali potom i simbolizmu i nadrealizmu.

– Lackovića dosad nisam predstavljao u ovakvom obimu, a uz njega je vezana jedna posebna ljudska priča. Naime, on je bio dobar i osjećajan čovjek, koji je mnogima pomagao poklanjajući im slike. Žalosno je da se skoro 14 godina od Croatine smrti nitko nije sjetio posvetiti izložbu slika čovjeku koji je sudjelovao u mnogim crkvenim, kulturnim i dobrotvornim događanjima te zastupniku Grada Zagreba u oba saziva Županijskog doma Hrvatskog sabora – zaključio je Malogorski.

Izložba je otvorena za razgled do 26. kolovoza 2018. godine.

Komentari

Komentara