Povežite se s nama

Kultura

U galeriji HDLU-a samostalna izložba akademske umjetnice Lile Herceg Nenadić

Objavljeno:

- dana

U galeriji HDLU-a Varaždin u utorak 9. srpnja u 19 sati otvorit će se samostalna izložba akademske umjetnice Lile Herceg Nenadić, pod nazivom Ekspresivnost trenutka.

Slikarsko se platno u umjetnosti koristi dugi niz godina, no još uvijek služi kao važno inspirativno polazište za nova likovna istraživanja. Tako se i Lila Herceg Nenadić, inače akademska umjetnica koja je velik dio kreativnog stvaralaštva posvetila istraživanju mogućnosti prostornih instalacija, odlučuje posvetiti mediju slikarskog platna.

Njen povratak slikarstvu potrebno je tumačiti unutar sustavnog dugogodišnjeg rada na interaktivnim multimedijalnim instalacijama koji će rezultirati iscrpljivanjem ove vrste umjetničkog izražavanja. Slike, inspirirane biljnim i antropomorfnim formama, ističu se živim koloritom, jakim kontrastima, čvrstom linijom i razigranim plohama. Radovi Herceg Nenadić okarakterizirani su unikatnim razigranim plošnim oblicima, ponekad obrubljenim snažnim obrisnim linijama te se isprva mogu doimati kao uljepšani šareni svijet ispunjen organskom mekoćom. No, njene su slike prožete dubokim emocionalnim nabojem.

Protkane autoričinim čuvstvima, iskustvom i fantazijom, sažimaju slojevitost i kompleksnost ljudskih emocija te tako formiraju jedinstveni likovni izraz. Kako autorica na slike veže vlastita sjećanja i emocije, one nastaju intuitivno, u trenutku, bez prethodne skice i mnogo promišljanja. Stoga, iako platna obiluju reduciranim formama motiva iz realnog svijeta, slikarstvo Lile Herceg Nenadić kompleksna je kombinacija emocionalnih stanja i iskustvene baze. Motivi, preuzeti iz ljudske i biljne prirode, tek su simboli koji projiciraju poruke. Oni su ovdje kako bi pomogli promatraču da doživi umjetničku ekspresivnost trenutka.

Autorica teksta: Klara Macolić Kuparić, mag. hist. art.

Životopis

Likovna umjetnica Lila Herceg Nenadić u svom radu izražava se kroz različite medije, najviše kroz crtež, slikarstvo, svjetlosne objekte i umjetničke instalacije. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a nakon toga diplomirala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je CEEPUS stipendije na Akademiji primijenjene umjetnosti u Bratislavi gdje je upoznala razne tehnike stakla od kojih primjenjuje tehniku fuzije u izradi unikatnog nakita. Za vrijeme studiranja (2008.) realizirala je edukacijski posjet u Kući za rehabilitaciju djece i odraslih „Lusthuset“ u Uppsali i stručnoj art terapeutkinji Anette Faringer u Stockhlomu. Realizirala je raznolike i mnogobrojne likovno – kreativne radionice. Kontinuirano održava likovno edukativne sate za poduku osnovnih vještina crtanja, slikanja i modeliranja za početnike i napredne te ima izvrsne rezultate kod pripreme mladih za umjetničke srednje škole i akademije. Iz svog iskustva kroz stvaralaštvo spoznala je iscjeliteljsku moć ekspresije u umjetnosti i njen utjecaj na čovjeka te kod dr.sc. Avi Goren Bar (2023.) završava dvogodišnju edukaciju za praktičara ekspresivne art terapije.

Priredila je 11 samostalnih izložbi, a svoje radove izlagala je na više desetaka skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovačka, Turska, Mađarska, Francuska, Engleska, Vijetnam, Japan).

Radi kao prof. likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu.

Članica je HDLU u Zagrebu

Predsjednica je udruge 1DAN.

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri – Portugal je zemlja partner, a program Total Baroque bit će u dvorištu palače Sermage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti-Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice.

Kroz 15 koncerata u matičnom gradu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

– Program je beskompromisno kvalitetan. Počet ćemo s portugalskim Orquestra Barocco Casa de Musica i Sarom Simoes, njihovom velikom sopranisticom koja dolazi prvi put u Hrvatsku. Posebnost svečanog otvaranja, na što sam ponosan, jest da se nakon dugog niza godina vraća Laurence Cammings – najavio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dodajući kako će i ove godine zahvaljujući partnerstvu s Portugalom Varaždinci i njihovi gosti imati prigodu uživati ne samo u baroknoj glazbi u izvođenju portugalskih glazbenika i portugalskom baroku, već i gastronomiji i brojnim drugim iznenađenjima, a upravo povezivanje kultura najveća je vrijednost festivala.

– U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera.
„Varaždinske barokne večeri nositelj su EFFE oznake Europske asocijacije festivala, kojeg ima tek nekoliko desetaka festivala u Europi, što je samo još jedan od pokazatelja vrijednosti i značaja Varaždinskih baroknih večeri – istaknuo je na predstavljanju programa dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, a dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije naglasio kako Varaždinske barokne večeri pokazuju kontinuitet održavanja uz neupitnu kvalitetu.

– Niti jedan program ne može tako dugo opstati a da nije kvalitetan, a također je i internacionalan. Počelo je partnerstvom sa Slovačkom, Izraelom, Japanom, prošle godine sa Švicarskom, a ove godine Portugalom. Svi smo izuzetno zadovoljni što ćemo ove godine moći upoznati glazbu i kulturu Portugala, koji je nama prijateljska i draga država – rekao je pročelnik Huđek dodavši kako je ovo jedinstvena prilika i za upoznavanje glazbenih dosega portugalskih skladatelja iz vremena baroka.

Predstavljanju programa u Gradskoj vijećnici nazočila je i veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva koja je zahvalila domaćinima i istaknula kako joj je čast sudjelovati na ovom svjetski poznatom festivalu.

– Nedvojbeno vjerujem da će ovaj događaj biti označen umjetnošću i da će produbiti prijateljstvo između naših dviju nacija. Na Varaždinskim baroknim večerima će nastupiti više od 25 portugalskih glazbenika i ansambala, a imat ćemo i nekoliko izložbi ovdje u Varaždinu, kao i niz drugi programa koji će nadamo se biti zanimljivi Varaždincima i gostima – najavila je.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik podsjetio je kako su Barokne večeri festival od nacionalnog značaja, čiji su stalni pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija, te Grad Varaždin.

Zahvalio je na financijskoj potpori Varaždinskoj županiji, kao i Klubu mecena VBV-a, sponzorima i podupirateljima zahvaljujući kojoj će publika u ranu jesen ponovno imati priliku uživati u vrhunskoj baroknoj glazbi, kao i raznim popratnim programima protkanih zajedničkom niti baroka kojim odiše svaki kutak povijesne jezgre Varaždina, UNESCO-og grada glazbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje