Povežite se s nama

Kultura

U Glazbenoj školi održan je 1. Folklorašić, nastupili su i “Klaruši” iz Maruševca

Objavljeno:

- dana

VESELO

U velikoj dvorani Glazbene škole Varaždin, u organizaciji Dječjeg folklornog društva „Sončece“ iz Varaždina, održan je 1. Folklorašić – dječji folklorni susret.

U Glazbenoj školi predstavile su se dječje skupine folklornih društava iz KUD-a “Ježek” iz Beretinca, KUD-a “Remetinec”, KUD-a “Martijanec” iz Donjeg Martijanca, DFD-a “Sončece” Varaždin i članovi starije dječje folklorne grupe KUD-a “Klaruš” Maruševec.

KUD Klaruš predstavio se s maruševečkim pjesmama i plesovima.

– Sve dječje grupe svoje su nastupe izvele veoma lijepo za što su nagrađene dugotrajnim pljeskom. DFD-u “Sončece” Varaždin želimo mnogo uspjeha u radu i da “Folklorašić” postane tradicionalna priredba – navode iz KUD-a „Klaruš“.

Dječje folklorno društvo “Sončece” Varaždin okuplja djecu u dobi od 5 do 15 godina koja žele naučiti tradicionalne pjesme i plesove. Društvo je osnovano sa namjerom da se po završetku osnovne škole, djeca nastave baviti folklorom u KUD-ovima koji okupljaju stariju populaciju.

Izvor: KUD KLARUS
Foto:

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje