Povežite se s nama

Kultura

U Glazbenoj školi u Varaždinu predstavljena „Početnica za violinu“ autorice Lidije Bobić

Objavljeno:

- dana

U Glazbenoj školi u Varaždinu u utorak, 7. veljače, predstavljeno je prvo notno izdanje Glazbene škole u Varaždinu, „Početnica za violinu“ autorice Lidije Bobić.

Projekt izdavanja početnice za Malu školu violine nastao je na inicijativu nastavnice Lidije Bobić koja niz godina uspješno provodi ovaj predškolski program za koji ne postoje udžbenici ni pripremna literatura.

Riječ je o interaktivnoj zbirci koja je nastajala tijekom punih 27 godina, što ukazuje na kontinuirano dugogodišnje promišljanje autorice s namjerom da nadasve složen instrument kroz suvremen, zanimljiv, profesionalan i metodičan pedagoški rad približi najmlađim polaznicima.

„Početnica za violinu“ temelji se na dječjim pjesmama Stanislava Femenića za koje je glazbu komponirao Davor Bobić, a ilustracije su djelo akademskog slikara Dražena Jerabeka, uz recenzije eminentnih pedagoga, profesorice Bogdane Pivnenko sa Kijevskog konzervatorija, profesora Gorana Končara i profesora Anđelka Krpana s Muzičke akademije u Zagrebu i profesora Nenada Merlea iz glazbene škole Pavla Markovca.

Profesor Goran Končar naglasio je da je u eri globalnih životnih promjena te ugroza temeljnih civilizacijskih i kulturoloških vrijednosti, kao i nabujaloj poplavi internetskih tehnologija, jasno da se i upoznavanje djece s violinom, ali i glazbom općenito, mora mijenjati poštujući vrijeme i svjetonazor dolazeće generacije te da je dobar primjer takvog nastojanja je upravo ova knjiga, rezultat dugogodišnjeg rada nastavnice Lidije Bobić.

– Velika koncertna dvorana naše Glazbene škola bila je domaćin raznovrsnih događanja, no ovo je prvi put da predstavljamo djelo koje smo sami izdali. Svojim djelovanjem već gotovo dva stoljeća obogaćujemo kulturni i društveni život Varaždinske županije, a danas se kod nas školuju djeca iz desetak hrvatskih županija i susjedne Slovenije. Sada smo izdali i udžbenik za djecu predškolske dobi, baš poput velikih obrazovnih institucija, među kojima ovakvu stručnu literaturu ipak najčešće izdaju sveučilišta – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Lidija Bobić dugogodišnja je nastavnica na Glazbenoj školi u Varaždinu. Već godinama uvodi inovacije u svoj nastavnički rad i pedagoško djelovanje, a vjerujemo da je inicijativa izdavanja „Početnice za violinu“ vrhunac njene pedagoške karijere.

– Ova interaktivna slikovnica uvodi dijete u svijet sviranja violine kroz sklad glazbenih tonova, pjesničkih slika i likovnih ilustracija. Pravila sviranja violine mijenjala su se kroz povijest prateći stilove i njihove umjetničke zahtjeve. U današnje vrijeme možemo promatrati različite škole sviranja violine tj. različite individualne pristupe instrumentu koji u konačnici moraju dati isti rezultat. Početnica je nastala kroz mojih 27 godina pedagoškog rada i 18 godina rada s djecom predškolskog uzrasta. U svaku pjesmu utkani su zajednički trenuci provedeni s mojim učenicima i polaznicima predškolskog programa Mala škola violine, naši satovi, nastupi i natjecanja. S ponosom mogu reći da su mnogi od mojih učenika koji su prvi učili svirati violinu po ovoj metodi danas studenti violine. Koncept početnice mijenjao se s potrebama djece, a ova se inačica kod njih samih pokazala najprihvaćenija, stoga sam zahvalna cijelom autorskom  timu koji stoji iza ove početnice, svim sponzorima i pokrovitelju Varaždinskoj županiji, a nadasve Glazbenoj školi u Varaždinu i ravnatelju Davoru Matačiću za pruženu priliku i izdavanje Početnice za violinu – istaknula je autorica knjige Lidija Bobić.

– Varaždinska županija odmah je prihvatila pokroviteljstvo nad izdavanjem ove prve hrvatske početnice za violinu za djecu predškolske dobi. Posebno smo ponosni na Glazbenu školu u Varaždinu, koja djeluje i kao europska točka za darovite, a s talentiranim mladim umjetnicima uspješno rade više od 190 godina. Gotovo tri desetljeća s najmlađima radi profesorica mentorica Lidija Bobić, kojoj čestitam i zahvaljujem na ovom priručniku. Čestitam i cijelom timu koji je radio na ovoj početnici, za koju ne sumnjam da će potaknuti djecu da se bave glazbom – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec na predstavljanju Početnice, na kojoj je bio i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Kultura

FOTO U jedinstvenom varaždinskom muzeju otvorena izložba par excellence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Muzej anđela prvi je i jedinstven tematski muzej u regiji, koji u gradu postoji od 2011. godine.

Dom je to brojnim slikama bajkovitoga varaždinskog slikara Željka Prsteca, koji je vizure anđela ponad baroknoga grada naprosto uselio pod krovove prvoga hrvatskog glavnog grada. Muzej anđela dom je brojnim umjetninama nastalima u mislima umjetnika koji sa sjetom i poštovanjem gradi budućnost protkanu prošlošću stare barokne jezgre. Nastali su tako umjetnički radovi koje u Muzeju anđela redovito traže posjetitelji. Desetljeće već ovaj muzej krije nešto vrlo impresivno – na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena. Anđele, manje i veće, sa svih strana zemaljske kugle. No, krenimo redom.

U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela. Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača – ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta“.

Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, a Županija je tako prepoznala i financijski  nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja par excellence.

Naime, iako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta. Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora.

Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja Željku Prstecu koji je svoje slikarstvo proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika – slikara. Izložba je postavljena u posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova.

Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta“ upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek”, dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog kataloga, i u digitalnom obliku.

A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz  istaknutu priču kao poruku posjetiteljima. Donacije su u Muzej pristigle sa brojnih kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba „Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta” može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja 2023. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Ivančanu Ivanu Goranu Žunaru svečano dodijeljena nagrada „Mladi Krleža“ za zbirku pjesama „Zrenje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 25. svibnja, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održana je svečana dodjela književne nagrada Mladi Krleža 2023.“

Radi se već o trećoj dodjeli te vrijedne nagrade koja se dodjeljuje po „Natječaju za neobjavljene rukopise mladih autora iz Varaždinske i Međimurske županije – do 35 godina – koji literarno, umjetničko-kreativnim diskursom, progovaraju o suvremenosti, stvaralački i tematski analiziraju aktualnost u najširem smislu tog pojma ― kulturno, društveno, ekološki, civilizacijski…“.

Ovogodišnja dodjela održana je u posebno svečanom ozračju jer će 7. srpnja biti točno 130. rođendan Miroslava Krleže, našeg najvećeg književnika koji ima neupitno varaždinsku/međimursku obiteljsku genezu.

Dobitnik nagrade za 2023. godinu (tiskani/publicirani rukopis) je Ivančan Ivan Goran Žunar za zbirku pjesama „Zrenje“.

Knjigu su, uz autora Ivana Gorana Žunara, predstavili Robertino Bartolec, dr. sc. Kristina Slunjski i Jura Ruža.

Organizatori Književnog natječaja „Mladi Krleža“ su Modernist nakladništvo i Književni salon Korzo, koji zahvaljuju svim kandidatima, njihovom trudu te darovitosti glede pristiglih rukopisa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje