S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te nemogućnost održavanja ikakvih okupljanja (koncerta, produkcija), u Glazbenoj školi u Varaždinu odlučili su neke od snimaka učenika podijeliti javno.

Naime, trenutak kada su se zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu zatvorile sve odgojno – obrazovne ustanove, stavio je pred nastavnike i učenike jedan novi izazov. Bila je to situacija s kojom se nitko od njih nije još susreo te su se morali brzo prilagoditi novim uvjetima. Iako online nastava nije novina u srednjoškolskim obrazovnim institucijama, ipak je potpuno oslanjanje na informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u provedbi nastave na daljinu svojevrstan izazov prvenstveno za učenike i profesore, ali i za roditelje.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić istaknuo je da ga svakodnevno iznenadi zastrašujuća tišina koja se ne pamti ni pod ljetnim praznicima. Upravo tu tišinu sada jedino upotpunjuju zvukovi investicijskih radova koji „odjekuju“ hodnicima i učionicama Glazbene škole u Varaždinu.

Kao i svi ostali građani, tako su se i u varaždinskoj Glazbenoj školi svi pripremali na mogućnost zatvaranja škole te organizacije rada na daljinu.

– Nastava se kod nas odvija, na rekli bismo malo drugačiji način, nego u ostalim školama, ali su naši nastavnici i učenici dokazali kako je organizacija individualne nastave, komorne nastave, solfeggia pa čak i zbora moguća, mogli bismo reći i veoma uspješna. Zbog ove situacije Glazbena škola Varaždin morala je odgoditi mnoge projekte koje su planirali realizirati ovo proljeće, 5. međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, mnoge koncerte i gostovanja, kao i dolazak članova zbora iz Konzervatorija glazbe i baleta Edgar Varese iz francuskog grada Macona. Ipak, ova im je situacija omogućila da razmisle i o nekim novim idejama kao i da se neke postojeće stvari postave na svoje mjesto – ističe ravnatelj Matačić.

Glazbeni duh koji je oduvijek prisutan u Varaždinu i Varaždinskoj županiji trenutno je sveden na online izvore. A, iako su učenici zamijenili školske klupe sigurnošću svojih domova, to ne znači da nisu i dalje marljivi. Uz redovnu online nastavu, nisu zaboravili i na svoje instrumente koje svakodnevno vježbaju.

S obzirom na to da trenutno mogu imati koncerte i produkcije samo u krugovima najbližih, redovito šalju snimke svojim profesorima, a neke od njih mogu se pronaći na društvenim mrežama kao i službenoj stranici škole.

Malo razonode uz glazbu uvijek dobro dođe, a iz Glazbene škole u Varaždinu poručuju da uskoro pripremaju i jedno malo glazbeno iznenađenje. Do tada pratite ih na Facebook, YouTube i Instagram stranici Glazbene škole u Varaždinu i uživajte u glazbi.

Komentari

Komentara