Povežite se s nama

Život i društvo

U Gospodarskoj školi Varaždin održan talent show

Objavljeno:

- dana

Max sucht den Superstar

U sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin održan je treći talent show  na njemačkom jeziku Max sucht den Superstar.

Nastupilo je 70 izvođača iz 19 škola među kojima prvi put i studenti  Zdravstvenog učilišta  Zagreb. Natjecali su se u pjevanju, plesu i glumi, a nagrade su osigurali brojni sponzori.

Dodijeljene su 4 nagrade pjevačima. Treću nagradu osvojili su  David Baranašić, Luka Havasi, Mirjam Krznarić, Dora Kovač i Stela Smitran iz  SŠ Čakovec, mentorica Irena Pevec Jurešić. Druga nagrada pripala je Sari Valentić, Slviji Benko, Filipu Mesaru, Tini Mikac i Petri Herceg Drožđek  iz Gospodarske škole Vž, mentorica Marinka Klarić Zavrtnik. Prvu nagradu osvojila je Meri Andraković iz  SŠ Valpovo s pjesmom ” Meine Lieder, meine Träume “,  mentorica Ljiljana Vučković. Posebnu nagradu za aranžman i izvedbu dobila je Vanja Jelača iz V. gimnazija Zagreb s pjesmom “Cesarica” Olivera Dragojevića na njemačkom jeziku,  mentorica Irena Lasić.

Nagradu za glumačku družinu dobila je  glumačka družina “Die fantastischen Vier” (David Štefičar, David Strelec, Ivan Ludošan i Vilim Hruškar ) iz Gospodarske škole Varaždin,  mentorica Melanija Klarić.

Prilikom otvorenja Show su pozdravili Katica Kalogjera Novak,  ravnateljica Gospodarske škole Vž;  Ivana Matić, članica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika KDV; Ulrich Dronske, voditelj Ureda za školstvo u inozemstvu – ZfA Republike Njemačke;  prof. Melanija Klarić pročitala je pismo podrške g.Arnne Hartiga Kulturattachea pri Veleposlanstvu RNJ u Zagrebu. Na  svečanom otvorenju Maxa sudjelovala je učenica  OŠ Štrigova Leonora Kuqi , pobjednica talentshowa Max sucht den Superstar za osnovne škole u Cestici te učenici  OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski iz Ivanca i OŠ Vidovec. U pauzi su nas razveselili svojom izvedbom učenici SŠ Čakovec Danijel Okreša, Sabina Šafarić i Mia Milak pjesmom “Ich und mein Holz”.

Stručni žiri djelovao je u sastavu  Gertrud Rehner Breisch – savjetnica za njemački jezik pri Zfa Zagreb, Anna Reinöhl – volonterka Unicef-a iz Njemačke, Damjana Kolednjak – učenica i glazbenica, Ana Krčar Velimirović – dramska pedagoginja KSM-a  u HNK Varaždin, Rosana Cepanec – glazbena pedagoginja i voditeljica ženske vokalne skupine Allegre, Marija Zavrtnik – članica ženske vokalne skupine Lucerne iz Varaždina.

Uz show organizirani su i popratni programi: izložba cvijeća SŠ Arboretum Opeka, izložba učeničkih radova Srednje strukovne škole Varaždin i Učeničke zadruge Sunce Gospodarske škole Varaždin te humanitarna prodaja časopisa za beskućnike Ulične svjetiljke.

Talent show Max sucht den Superstar organizirali su Gospodarska škola Varaždin, udruga EKULT – Europski kulturni krug te Varaždinska županija. Velik doprinos dali su  brojni učenici Gospodarske škole Varaždin volontirajući u organizaciji ove priredbe.

Izvor:
Foto: Gospodarska škola

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan Općine Veliki Bukovec uz utrku, biciklijadu, izložbu i druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veliki Bukovec slavi Dan općine, a ove godine pripremljen je raznovrstan i bogat program.

Po prvi put održat će se i utrka ˝Cener tri rijeke˝, a do sad se već prijavilo više stotina zaljubljenika u trčanje i prirodu.

– Na utrci ˝Cener tri rijeke˝ očekuje vas trčanje makadamskim šumskim i poljskim putevima i predivnom prirodom uz rijeke Plitvicu i Dravu. Trčati ili hodati možete na jednoj od dvije utrke, na 3 kilometra ili 10 kilometara sa startom i ciljem kod ŠRD Linjak. Utrka je ravna, a trči se isključivo makadamskim putevima. Za najbrže bit će osigurane i nagrade sponzora, kao i startni paketi za sve prijavljene – poručuju organizatori.

Utrka ˝Cener tri rijeke˝ održat će se u nedjelju 2. listopada, a kod ŠRD Linjak Bukovčane i njihove goste očekuje cjelodnevni program. Tako će se u 14 sati na istom mjestu održati i biciklijada, a kroz cijeli dan trajat će sportske igre, ali i druženje uz glazbu i pečenog vola.

U utorak 4. listopada u 10 sati u društvenom domu u Velikom Bukovcu bit će otvorenje izložbe pod nazivom ˝Naši prozori, balkoni i okućnice˝.

– Željeli smo malo dati na važnosti onome po čemu je naš kraj specifičan, a to je uzgoj cvijeća. Nakon tuče koja je uništila brojne plastenike, staklenike, nasade i imovinu naših sumještana, želimo pokazati da su naši Bukovčani ipak uspjeli očuvati tradiciju, da okućnice i balkone i dalje krasi cvijeće – rekao je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

U 11 sati u utorak održat će se i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Franje Asiškog, a u 18.15 sati počet će svečana sjednica Općinskog vijeća u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje