Povežite se s nama

Život i društvo

U Gospodarskoj školi Varaždin održan talent show

Objavljeno:

- dana

Max sucht den Superstar

U sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin održan je treći talent show  na njemačkom jeziku Max sucht den Superstar.

Nastupilo je 70 izvođača iz 19 škola među kojima prvi put i studenti  Zdravstvenog učilišta  Zagreb. Natjecali su se u pjevanju, plesu i glumi, a nagrade su osigurali brojni sponzori.

Dodijeljene su 4 nagrade pjevačima. Treću nagradu osvojili su  David Baranašić, Luka Havasi, Mirjam Krznarić, Dora Kovač i Stela Smitran iz  SŠ Čakovec, mentorica Irena Pevec Jurešić. Druga nagrada pripala je Sari Valentić, Slviji Benko, Filipu Mesaru, Tini Mikac i Petri Herceg Drožđek  iz Gospodarske škole Vž, mentorica Marinka Klarić Zavrtnik. Prvu nagradu osvojila je Meri Andraković iz  SŠ Valpovo s pjesmom ” Meine Lieder, meine Träume “,  mentorica Ljiljana Vučković. Posebnu nagradu za aranžman i izvedbu dobila je Vanja Jelača iz V. gimnazija Zagreb s pjesmom “Cesarica” Olivera Dragojevića na njemačkom jeziku,  mentorica Irena Lasić.

Nagradu za glumačku družinu dobila je  glumačka družina “Die fantastischen Vier” (David Štefičar, David Strelec, Ivan Ludošan i Vilim Hruškar ) iz Gospodarske škole Varaždin,  mentorica Melanija Klarić.

Prilikom otvorenja Show su pozdravili Katica Kalogjera Novak,  ravnateljica Gospodarske škole Vž;  Ivana Matić, članica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika KDV; Ulrich Dronske, voditelj Ureda za školstvo u inozemstvu – ZfA Republike Njemačke;  prof. Melanija Klarić pročitala je pismo podrške g.Arnne Hartiga Kulturattachea pri Veleposlanstvu RNJ u Zagrebu. Na  svečanom otvorenju Maxa sudjelovala je učenica  OŠ Štrigova Leonora Kuqi , pobjednica talentshowa Max sucht den Superstar za osnovne škole u Cestici te učenici  OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski iz Ivanca i OŠ Vidovec. U pauzi su nas razveselili svojom izvedbom učenici SŠ Čakovec Danijel Okreša, Sabina Šafarić i Mia Milak pjesmom “Ich und mein Holz”.

Stručni žiri djelovao je u sastavu  Gertrud Rehner Breisch – savjetnica za njemački jezik pri Zfa Zagreb, Anna Reinöhl – volonterka Unicef-a iz Njemačke, Damjana Kolednjak – učenica i glazbenica, Ana Krčar Velimirović – dramska pedagoginja KSM-a  u HNK Varaždin, Rosana Cepanec – glazbena pedagoginja i voditeljica ženske vokalne skupine Allegre, Marija Zavrtnik – članica ženske vokalne skupine Lucerne iz Varaždina.

Uz show organizirani su i popratni programi: izložba cvijeća SŠ Arboretum Opeka, izložba učeničkih radova Srednje strukovne škole Varaždin i Učeničke zadruge Sunce Gospodarske škole Varaždin te humanitarna prodaja časopisa za beskućnike Ulične svjetiljke.

Talent show Max sucht den Superstar organizirali su Gospodarska škola Varaždin, udruga EKULT – Europski kulturni krug te Varaždinska županija. Velik doprinos dali su  brojni učenici Gospodarske škole Varaždin volontirajući u organizaciji ove priredbe.

Izvor:
Foto: Gospodarska škola

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje