Povežite se s nama

Međimurje

U gradu na Muri HDZ, HDS, HNS i HSLS zajedno na lokalne izbore

Objavljeno:

- dana

VELIKA KOALICIJA

U Murskom Središću HDZ, HDS, HNS i HSLS zajedno će izaći na izbore te kao i u prošle četiri godine dati najbolje što mogu za daljnji razvoj grada na Muri.

Naime, u multimedijalnoj dvorani Kulturnog centra je potpisan koalicijski sporazum između Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske narodne stranke i Hrvatske socijalno liberalne stranke, koje će zajedno u svibnju izaći na lokalne izbore u Murskom Središću. Koaliciju je ispred gradskog ogranka HDZ-a potpisao aktualni gradonačelnik Dražen Srpak. Sporazum o predizbornoj suradnji supotpisali su još Miljenko Cmrečak predsjednik HDS-a, Josip Dobranić predsjednik HSLS-a s članicom Milenom Petković i Ivana Maltarić predsjednica HNS-a.

Dražen Srpak je nositelj zajedničke liste, na drugom mjestu HDS-ov Miljenko Cmrečak

– Šampanjac namjeravamo otvoriti 21. svibnja ukoliko nam građani ukažu povjerenje i opet daju podršku. Glavna riječ vodilja u mojem radu bila je i ostat će odgovornost do svih koji čine jedan grad – naglasio je gradonačelnik Srpak, ujedno i nositelj zajedničke liste na kojoj uz njega vodeću poziciju na drugom mjestu ima HDS-ov Miljenko Cmrečak. Na trećem mjestu je HSLS-ov Zvonko Vrtarić i na četvrtom Ivana Maltarić. Podsjećamo, Dražen Srpak je za gradonačelnika izabran u prvom krugu na svibanjskim izborima 2013. godine, a dužnost je preuzeo od tadašnjeg gradonačelnika Josipa Dobrinića koji za svojeg bivšeg zamjenika ima samo riječi hvale.

– Ova koalicija okuplja četiri stranke koje ne popuštaju. Sve što zacrtamo to i ostvarimo. Vjerujem da će građani to prepoznati jer nemamo vremena za gubljenje i stručno osposobljavanje nekakvog novog gradonačelnika – ustvrdio je šef gradskog HSLS-a. Inače, za koaliciju stranački čelnici kažu da je ona tek sada u punoj snazi, te da su se zahvaljujući njoj usudili raditi i kada nije bilo novaca u gradskoj blagajni.

– Hrvatska demokratska zajednica bila bi najsretnija kada bi po ovom modelu funkcionirala i vlast u Međimurskoj županiji. Nažalost, HNS-ov kandidat za župana Matija Posavec nije želio da se izbori za župana riješe u prvom krugu – izjavio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Horvat. Ujedno je pohvalio značajne investicije u Murskom Središću kojima su podjednako obuhvaćena prigradska naselja Peklenica, Hlapčina, Križovec, Štrukovec i Sitnica. Na njega se nadovezala Ivana Maltarić rekavši da je upravo zahvaljujući postignutim rezultatima Gradski ogranak HNS-a jednoglasno donio odluku da se nastavi međustranačka suradnja na predstojećim lokalnim izborima. Slično razmišljaju i u Hrvatskoj demokršćanskoj stranci.

Bilo je i “kostura“

– Sjećam se kako su nam ispadali “kosturi“ iz ormara, ali ostvarili smo i više od onoga što smo obećali građanima na prethodnim izborima. Naša stranka je ponosna da je bila i ostala dio koalicije koja predano radi za dobro Grada i njihovih žitelja – rekao je Miljenko Cmrečak. Osim što će spomenute stranke imati zajedničku predizbornu kampanju i klub vijećnika, namjeravaju u suglasju raditi na provedbi najvažnijih projekata među kojima se izdvajaju gradnja tri sportska objekta i završetak uređenja Centra za kulturu.

ZAMAH

Od 2013. do 2017. investicije su u Središću dosegnule iznos od 24 milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec nagrađuje izvrsne učenike, studente i poslijediplomante

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec, osvježena novim stručnim snagama u Upravnom odboru te vođena upraviteljicom Sandrom Breka Ovčar, prof., ravnateljicom čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, započinje uzlet u cilju promicanja izvrsnosti u Međimurskoj županiji i nagrađivanja najistaknutijih učenika, studenata i poslijediplomanata, odnosno doktoranada.

Ponos zbog novog vrela podrške koja će poteći iz Zaklade dr. Vinko Žganec istaknuo je župan Matija Posavec, naglasivši da je riječ o specifičnoj zakladi u Hrvatskoj, osnovanoj prije više od deset godina, koja radi na promicanju izvrsnosti uz uvažavanje socijalnih kriterija.

– Zaklada dr. Vinko Žganec potrebna je našoj zajednici kao vid pomoći i podrške mladima tijekom obrazovana, ali ona predstavlja i dio sveobuhvatnog program potpora Međimurske županije od vrtićke dobi od fakulteta. Međimurska županija jedina osigurava asistente i u vrtićima, a kada govorimo o predškolskom odgoju, spomenimo da u suradnji s općinama i gradovima provodimo veliki socijalni i kapitalni projekt u okviru kojeg ćemo dograditi, graditi ili adaptirati ukupno 19 vrtića, kako bi mjesta bilo za svako dijete. Prvi smo u Hrvatskoj krenuli u besplatne udžbenike i prijevoz za sve učenike, a uskoro će i svi naših srednjoškolci, kojih je više od 3000, dobiti jednokratnu potporu, gotovo 30 posto višu nego ranije. Zaključno, ne zaboravimo i naše studente kojima Županija, uz jednokratnu potporu, osigurava besplatan, neograničen prijevoz vlakom po cijeloj Hrvatskoj, a neki od njih uživaju i stipendije druge zaklade – Zaklade Mikec – koja također godinama pomaže studente iz Međimurja – rekao je župan.

Upraviteljica Međimurske zaklade dr. Vinko Žganec Sandra Breka Ovčar istaknula je da je obrazovanje brend Međimurske županije.

– Zaklada želi nastaviti tim putem s težnjom promicanja izvrsnosti koja je od velike pomoći u probijanju profesionalnim putom. Javnim pozivom koji je raspisala Međimurska županija, nagradu može ostvariti svaki učenik, student, ali i poslijediplomant, s time da ćemo posebno bodovati poslijediplomske, odnosno doktorske radove koji su od posebnog interesa za gospodarski, kulturni, obrazovni i znanstveni razvoj Međimurske županije – naglasila je Sandra Breka Ovčar, dodavši da je ovo prilika i gospodarstvenicima te svim drugim građanima međimurskoga kraja koji žele uplatama na račun Zaklade djelovati u zajedničkom cilju – nagrađivanja i čuvanja znanja kao vrhunske vrijednosti jedne zajednice.

– Naša Županija prednjači na mnogim poljima, stoga nagradimo i najbolje među nama, pokazujući koliko ih cijenimo – dodala je upraviteljica Zaklade.

Javni poziv ostaje otvoren do 3. studenoga kako bi kandidati mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju za kandidaturu, a maksimalni iznos nagrade je 700 eura.

Uz ocjene, bodovat će se i rezultati državnih i međunarodnih natjecanja, kada je riječ o srednjoškolcima, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Nastavite čitati

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje