Povežite se s nama

Međimurje

U gradu na Muri HDZ, HDS, HNS i HSLS zajedno na lokalne izbore

Objavljeno:

- dana

VELIKA KOALICIJA

U Murskom Središću HDZ, HDS, HNS i HSLS zajedno će izaći na izbore te kao i u prošle četiri godine dati najbolje što mogu za daljnji razvoj grada na Muri.

Naime, u multimedijalnoj dvorani Kulturnog centra je potpisan koalicijski sporazum između Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske narodne stranke i Hrvatske socijalno liberalne stranke, koje će zajedno u svibnju izaći na lokalne izbore u Murskom Središću. Koaliciju je ispred gradskog ogranka HDZ-a potpisao aktualni gradonačelnik Dražen Srpak. Sporazum o predizbornoj suradnji supotpisali su još Miljenko Cmrečak predsjednik HDS-a, Josip Dobranić predsjednik HSLS-a s članicom Milenom Petković i Ivana Maltarić predsjednica HNS-a.

Dražen Srpak je nositelj zajedničke liste, na drugom mjestu HDS-ov Miljenko Cmrečak

– Šampanjac namjeravamo otvoriti 21. svibnja ukoliko nam građani ukažu povjerenje i opet daju podršku. Glavna riječ vodilja u mojem radu bila je i ostat će odgovornost do svih koji čine jedan grad – naglasio je gradonačelnik Srpak, ujedno i nositelj zajedničke liste na kojoj uz njega vodeću poziciju na drugom mjestu ima HDS-ov Miljenko Cmrečak. Na trećem mjestu je HSLS-ov Zvonko Vrtarić i na četvrtom Ivana Maltarić. Podsjećamo, Dražen Srpak je za gradonačelnika izabran u prvom krugu na svibanjskim izborima 2013. godine, a dužnost je preuzeo od tadašnjeg gradonačelnika Josipa Dobrinića koji za svojeg bivšeg zamjenika ima samo riječi hvale.

– Ova koalicija okuplja četiri stranke koje ne popuštaju. Sve što zacrtamo to i ostvarimo. Vjerujem da će građani to prepoznati jer nemamo vremena za gubljenje i stručno osposobljavanje nekakvog novog gradonačelnika – ustvrdio je šef gradskog HSLS-a. Inače, za koaliciju stranački čelnici kažu da je ona tek sada u punoj snazi, te da su se zahvaljujući njoj usudili raditi i kada nije bilo novaca u gradskoj blagajni.

– Hrvatska demokratska zajednica bila bi najsretnija kada bi po ovom modelu funkcionirala i vlast u Međimurskoj županiji. Nažalost, HNS-ov kandidat za župana Matija Posavec nije želio da se izbori za župana riješe u prvom krugu – izjavio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Horvat. Ujedno je pohvalio značajne investicije u Murskom Središću kojima su podjednako obuhvaćena prigradska naselja Peklenica, Hlapčina, Križovec, Štrukovec i Sitnica. Na njega se nadovezala Ivana Maltarić rekavši da je upravo zahvaljujući postignutim rezultatima Gradski ogranak HNS-a jednoglasno donio odluku da se nastavi međustranačka suradnja na predstojećim lokalnim izborima. Slično razmišljaju i u Hrvatskoj demokršćanskoj stranci.

Bilo je i “kostura“

– Sjećam se kako su nam ispadali “kosturi“ iz ormara, ali ostvarili smo i više od onoga što smo obećali građanima na prethodnim izborima. Naša stranka je ponosna da je bila i ostala dio koalicije koja predano radi za dobro Grada i njihovih žitelja – rekao je Miljenko Cmrečak. Osim što će spomenute stranke imati zajedničku predizbornu kampanju i klub vijećnika, namjeravaju u suglasju raditi na provedbi najvažnijih projekata među kojima se izdvajaju gradnja tri sportska objekta i završetak uređenja Centra za kulturu.

ZAMAH

Od 2013. do 2017. investicije su u Središću dosegnule iznos od 24 milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mihovljan slavi svoje dane, održane svečana sjednica VMO-a i humanitarna utrka za ‘Međimurske slatkiše’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijeće mjesnog odbora Mihovljan, u suradnji sa svojim udrugama, od subote 24. rujna pa do 9. listopada organizira bogati program “Z brega na breg” u okviru obilježavanja Dana Mihovljana.

Uz izložbu umjetničkih radova mještana, streljački turnir, pokaznu vježbu DVD-a i predstavljanje rada udruga kao uvertiru u dane mjesta, u petak, 30. rujna, u društvenom domu održana je svečana sjednica.

Mihovljan slavi svoj 819. rođendan

Predsjednik Mjesnog odbora Mihovljan Ivica Novak pritom je naglasio kako je Mihovljan star toliko koliko su stara arhivska vrela u Međimurju, ali i kako je Mihovljan za povijest Međimurja i Čakovca izuzetno važan, jer je niz stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec.

– Mihovljan se prv put u pisanim izvorima spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1203. godine, kada je kralj Emerik izdao privilegij za nekadašnju čakovečku župu sv. Mihajel u Mihovljanu. Ista je ukinuta, a u spomen na nju 1939. godine podignuta je današnja kapela sv. Mihovila. Dakle Mihovljan slavi danas svoj 819. rođendan – naglasio je predsjednik MO-a i dodao da se puno radi u mjestu kako bi se Mihovljan vratio na mjesto kojem pripada i koje zaslužuje.

Samim time završena je prva faza rekonstrukcije Prvomajske ulice, a uskoro se očekuje i završetak druge faze.

Potrebe građana prepoznao je i Grad Čakovec te se pristupilo u niz korektivnih aktivnosti i nabavci inventara te opreme na održavanju javnih objekata i to na športskom domu, društvenom domu, kapelama sv. Ane i sv. Mihovila te zgradi stare škole. Pritom je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u govoru istakla kako se godinama daleko premalo ulagalo u obnovu infrastrukture, ali i da će napraviti sve da se u ovom periodu to u Mihovljanu i ispravi, a mnogo toga je već pokrenuto.

– Vjerujem da svi iščekujete skori završetak radova na pješačko-biciklističkoj stazi prema Čakovcu i križanju sa sjevernom obilaznicom, jer dobivamo sigurniji spoj s centrom grada, a uredit ćemo i kompletnu javnu rasvjetu u naselju Brezje. S ulaganjima ćemo nastaviti, poštujući prije svega vaše želje i potrebe, stoga me posebno veseli otvoreni i jasan dijalog s mještankama i mještanima Mihovljana.

Budite ponosni na svoje mjesto i svoje sumještane, ipak je Mihovljan jedno od najstarijih naselja u sastavu grada, u kojem je nekad bilo sjedište župe koja je obuhvaćala i sam Čakovec – rekla je čakovečka gradonačelnica, kojoj je na svečanosti uručena slika kapele sv. Mihovila autora Zlatka Hergotića.

Veći broj stanovnika

Mihovljan je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je u posljednjih 10 godina povećalo broj stanovnika, po popisu iz 2021. imaju 1391 mještanina, 11 više nego na popisu iz 2011. godine.

– Bez obzira na veličinu nekog grada, ono što je iznimno važno je da se u razvoju, planovima i investicijama ne zanemaruju prigradska naselja. Samim time sva naša naselja u ingerenciji Grada Čakovca podjednako se razvijaju i u njih se ravnomjerno ulaže, a svi zajedno iskoristit ćemo svaku šansu da se javimo na fondove i natječaje koji se otvaraju za daljnji rast.

Potrebna nam je u gradu još jedna osnovna škola i dajemo punu podršku da nam se vrtići i sve obrazovne institucije jačaju te da se rasterećuje postojeća mreža škola gradnjom novih infrastrukturnih uvjeta. Baš kao i nama u Međimurskoj županiji, tako je i Gradu Čakovcu važno obrazovanje i ulaganje u našu djecu – u govoru je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec te svim mještanima čestitao njihov dan.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima uveličali KUD Mihovljan, ŽVS “Pučpuljike”, Udruga umirovljenika i crkveni zbor Mihovljan, a sjednici su uz velik broj mještana prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednici iz prijašnjih sastava MO-a Mihovljan August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezernik te predsjednici i članovi ostalih mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca.

Humanitarna utrka za “Međimurske slatkiše”

Domaćini su priliku iskoristili kako bi pozvali što veći broj prijatelja Mihovljana da im se pridruže u ostalim programima obilježavanja dana mjesta, pa su tako na rasporedu vatrogasne igre djece i mladeži, kestenijada, druženje i sportska natjecanja UDVDR-a, druženje uz dan starijih osoba, otvorena vrata KUD-a, stolnoteniski i šahovski turnir te nogometne utakmice.

Posebno je istaknuta humanitarna utrka “Z brega na breg” koju je Vijeće MO-a danas, 1. listopada, organiziralo u suradnji s Atletskim klubom “Međimurje”. Utrka koja se trčala za udrugu “Međimurski slatkiši” bila je namijenjena svim građanima.

Nastavite čitati

Međimurje

U sklopu Baroknih večeri 2. listopada Camerata Kilkenny u Prelogu, u Nedelišću ‘Skok u barok’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Camerata Kilkenny u subotu je, 1. listopada, nastupila u Viteškoj dvorani u dvorcu Trakošćan

Programi Varaždinskih baroknih večeri održavaju se i izvan Varaždina pa su tako 24. rujna održani u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu (Sv. Juraj na Bregu), dok se u isto vrijeme (19 sati) u nedjelju, 2. listopada, održavaju u Prelogu te Nedelišću.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u Župnoj crkvi sv. Jakoba nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellija, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinija te Georgea Friedricha Händela. Isti program održao se danas u dvorcu Trakošćan.

Barok i izvan Varaždina

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

U Nedelišću će se pak u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva publici predstaviti Tamara Ivaniš (sopran), Igor Paro (teorba) i Augustin Mršić (viola da gamba).

Na programu je “Skok u barok – večer baroknih pjesama”. Detaljniji repertoar u prilogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje