Povežite se s nama

U fokusu

U Gradu odustali od “prljave industrije“ u naselju Brezje!

Objavljeno:

- dana

PREOKRET

U varaždinskom Brezju ipak neće biti rezervirano zemljište za preseljenje tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom.

Upravo je to bila jedna od najvećih izmjena u nacrtu Generalnoga urbanističkog plana Grada Varaždina, na koji su se prigovori mogli podnijeti do srijede, 20. siječnja.

Brojni prigovori

Nakon što su stanovnici Biškupca i Gornjeg Kučana na zborovima građana poručili da se od toga mora odustati, reagirali su iz varaždinskog HDZ-a zatraživši hitnu izmjenu nacrta GUP-a zbog zaštite zdravlja i života ljudi. U četvrtak se ispostavilo da su protiv predloženih izmjena i ogranci HNS-a iz triju Kučana, stranke koja sa SDP-om obnaša vlast u Gradu. Istoga dana oglasio se i gradonačelnik Goran Habuš, koji je najavio da će prigovore uvažiti.

 

Avar: Još lani sam se usprotivio Habuševoj ideji. Drago mi je da je napokon odlučio voditi brigu o javnom interesu

– Reakcija građana je bila očekivana. Inzistirat ću da ta zona ima klasičnu gospodarsku namjenu, a ne da bude za gospodarenje komunalnim otpadom. Također ću inzistirati na tome da se u cijeloj zoni zabrani takozvana “prljava industrija“, a da u sljedećim godinama pokušamo naći lokaciju udaljenu od obiteljskih kuća i naselja – rekao je Habuš.
– Pa tko je ovdje lud? – reagirao je Juraj Rožić, predsjednik 7. MO-a Biškupec iz redova Reformista, koji je prvi javno upozorio na planove Grada za Brezje te inicirao zborove građana. Zajedno s predsjednicom MO-a Kučan Gornji Tamarom Šabić (SDP) uputio je prigovor u kojemu su upozorili da se tvrtke koje se bave otpadom ne može preseliti u vodozaštitnu zonu vodocrpilišta Bartolovec te poplavno područje rijeke Plitvice.

– Drago mi je da je gradonačelnik odustao, no pitam se zašto je onda uopće predložio bilo kakve izmjene? – kaže Rožić.

Konačno čitao?

Habuševa izjava da će “inzistirati“ da u Brezju ne bude “prljave industrije“ stigla je tek nakon što je završila javna rasprava. I ne samo to. Grad je naručio i platio Elaborat mikrozoniranja, koji je dovršen sredinom listopada, prije samo tri mjeseca! Zaključak elaborata je da “postavljanje zone neće imati negativan utjecaj na podzemne vode uz provođenje mjera zaštite“, na što su suglasnost dale i Hrvatske vode. Ako je Habuš očekivao negativne reakcije građana, nije jasno zašto nije reagirao lani i tako uštedio javni novac barem za izradu elaborata.

Iz njegovih izjava se može zaključiti da mu je lokaciju za preseljenje tvrtki sugerirao netko drugi. Međutim, nezavisni vijećnik Zlatan Avar vrlo je jasan.
– Gospodin Habuš je ideju o preseljenju svih tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom u Brezje iznio još prošle godine na jednoj od sjednica Partnerskog odbora za izradu Strategije razvoja Varaždina. Tome sam se odmah usprotivio upozorivši da je riječ o vodozaštitnom području i arheološkom nalazištu, a podržao me je i njegov zamjenik Vjeran Radelić – naveo je Avar.

Pozdravlja gradonačelnikov potez. – Drago mi je da je napokon odlučio voditi brigu o javnom interesu. Izgleda da je konačno pročitao i inicijativu „Varaždin – grad poželjan za život“, koju smo mu kolega vijećnik Željko Bunić i ja uputili prije više od godinu dana. Zatražili smo da se spriječi da Varaždin postane centar “prljave industrije“ te da se uvede plaćanje ekološke rente za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada. Inicijativu još moramo uskladiti i kao prijedlog akta poslati pred Gradsko vijeće na usvajanje – najavio je Avar.

PRIJEDLOZI IZ GUP-a

Autobusni kolodvor – ostaje na postojećoj lokaciji. Habuš je pojasnio da „konačno imamo vlasnika koji želi da kolodvor ostane na toj lokaciji kao kombinacija kolodvora i poslovnog prostora“. Kao alternativna mogućnost određena je zona sjeveroistočno od željezničkog kolodvora.

Željeznički kolodvor – izgradnja tehničko-putničkog i teretnog kolodvora se i dalje planira na novoj lokaciji uz prugu za Koprivnicu, iako su se iz HŽ-a tome usprotivili.

Pješaci i biciklisti – istočno od koridora istočne obilaznice planiran je prostor za pješačko-biciklističko kretanje sa zaštitnim zelenilom širine 11 metara. Zapadno od V. OŠ i Kauflanda planiran je koridor za pješačko-biciklističko kretanje po „trasi povoljnijoj od dosadašnje“.

Lipa – predlaže se zaštita lipe ispred crkve u Biškupcu, iako je srušena sredinom 2015.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje