Povežite se s nama

Crna kronika

U Gradu smatraju da Varaždincima treba edukacija o obrani od terorističkih napada

Objavljeno:

- dana

NISMO DOVOLJNO SPREMNI?

Možemo li se zaštiti od terorističkih i drugih napada vozilima? Na to pitanje teško je dati jednoznačan odgovor jer to ovisi o dosta faktora, a jedan od najbitnijih smo mi sami –  hoćemo li na vrijeme uočiti napad, koliko brzo i efikasno možemo reagirati, i koliko znanja imamo za takvu reakciju.

Anti-Terror seminar Varaždin prvi je u nizu seminara ove vrste u Hrvatskoj gdje se građanstvo do sad nije imalo prilike educirati o ovoj temi.

Seminar će se održati u subotu, 9. rujna u Lumini centru s početkom u 14 sati. Predviđeno vrijeme trajanja je 2,5 sata.

Organizator seminara – Krav Maga Hrvatska dio je globalne mreže Krav Maga Global koja djeluje u 65 zemalja svijeta, te je vodeći autoritet u edukaciji na području samoobrane i sigurnosti.

– Ovu edukaciju provest ćemo za sve zainteresirane bez naplate jer nam je želja darovati trajno, korisno i upotrebljivo znanje svim građanima Varaždina. Upravo zbog građana koji su prepoznali rad našeg centra Krav Maga Varaždin odabrali smo Vaš grad za polaznu točku kako bi se odužili za ukazano povjerenje i potporu. Seminar podržava i Grad Varaždin – ističu organizatori, te dodaju da ispravnom i pravodobnom reakcijom  prijetnju možemo značajno oslabiti , ili barem smanjiti broj žrtava koje nastaju što od samog napada, što od panike koja nastane prilikom takvog događaja.

Jedan od načina je i edukacija građana bez obzira da li je neki grad potencijalna meta. Naime, česta putovanja, kako poslovna tako i turistička, mogu nas dovesti u situaciju da se nađemo na poprištu takvih događaja.

 Također, ekskurzije srednjoškolaca i studenata mogu ih dovesti u situaciju da se nađu na mjestu takvog napada. Predavači će odgovoriti na brojna pitanja poput onog što učiniti kako bi zaštitili sebe i ljude oko nas.

Inače,  na Anti-Terror seminaru će se obraditi problematika sve učestalijih terorističkih napada u kojima se koriste vozila kao primarno sredstvo izvršenja.

Besplatan seminar je koncipiran na način da na njemu mogu sudjelovati svi bez obzira na dob, spol i predznanje, a naučene tehnike i taktička postupanja bit će svima primjenjive i u svakodnevnom životu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

Podignuta optužnica protiv taksista: u Varaždinu autom je udario pješakinju koja je potom preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

voznja, ilustracija, auto
Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 24. veljače, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1975. godine zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Optužnicom se okrivljenog 46-godišnjaka tereti da je 8. lipnja 2020. u Varaždinu, upravljajući taksi vozilom, kod približavanja obilježenom pješačkom prijelazu propustio upravljati vozilom s potrebnim oprezom.

Nije pravodobno uočio 67-godišnju pješakinju koja je počela prelaziti kolnik po obilježenom pješačkom prijelazu.

Tereti ga se da je prednjim dijelom vozila udario u tijelo pješakinje i nanio joj teške ozljede glave, a tijekom liječenja u bolnici pješakinja je zadobila obostranu posttraumatsku upalu pluća od koje je preminula 17. srpnja 2020. godine.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija lovila vozača (26) kroz dvije županije – jurio je 150 km/h, prolazio na crveno…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U nedjelju, 28. veljače, u 10.22 sati Operativno komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu kako se osobno vozilo marke Opel Corsa koprivničkih registarskih oznaka kreće državnom cestom D2 iz smjera Vrbanovca u smjeru Ludbrega ugrožavajući sudionike u prometu nepropisnim kretanjem.

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg su po dojavi navedeno vozilo na ulazu u grad Ludbreg pokušali propisno zaustaviti, ali je vozač odbio postupiti po znakovima i naredbama policijskih službenika, te je nastavio vožnju bez zaustavljanja.

Za navedenim vozilom, odmah su krenuli policijski službenici službenim vozilom i sa upaljenom svjetlosnom i zvučnom signalizacijom te ga slijedili, kojom prilikom je utvrđeno da je vozač na dva semaforizirana raskrižja namjerno vozilom prošao na upaljeno crveno svjetlo na semaforu, da se na raskrižju sa kružnim tokom prometa kretao u zabranjenom smjeru, da je vozilom pretjecao kolonu vozila na obilježenim pješačkim prijelazima, te se kroz naseljena mjesta Globočec Ludbreški, Čukovec i Bolfan gdje je brzina ograničena na šezdeset kilometara na sat, kretao brzinom od najmanje 150 km/h.

Navedeno vozilo je zaustavljeno uz pomoć policijskih službenika Policijske uprave koprivničko-križevačke u mjestu Draganovec, kojom prilikom je utvrđeno da je vozilom upravljao mladić starosti 26 godina s područja Novigrada Podravskog.

Također je provjerom utvrđeno da je isti upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.99 g/kg, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, te za vrijeme dok mu je bila na snazi mjera zabrane polaganja vozačkog ispita na rok od dvije godine zbog prethodno prikupljenih prekršajnih bodova.

Zbog počinjenih prekršaja je uhićen i uz sredstva prisile doveden u prostorije policijske postaje Koprivnica, gdje je zadržan do otrježnjenja, te mu je privremeno oduzeto motorno vozilo kojim je upravljao.

Jučer, 1. ožujka je priveden na Općinski sud u Koprivnici gdje je za počinjene prekršaje na području PU koprivničko-križevačke kažnjen ukupnom novčanom kaznom u iznosu od 15.600 kuna i kaznom zatvora u trajanju od 60 dana, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 2 godine, dok mu je vozilo od strane suda vraćeno.

Za počinjene prekršaje na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici su protiv okrivljenog podnijeli Optužni prijedlog Općinskom sudu u Varaždinu, a kojim mu prijete maksimalne kazne i to u iznosu od 83.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 120 dana, te izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 18 mjeseci.

Nastavite čitati