Povežite se s nama

Međimurje

U Hlapičini geofizička istraživanja dala rezultate: pronađeni ostaci kapelice i podruma

Objavljeno:

- dana

U prosincu 2022. godine doc. dr. Branko Mušič, univ. dipl. inž. geol., i Barbara Horn, univ. dipl. geol., sproveli su geofizička istraživanja na lokalitetu Stara škola u Hlapičini.

Istraživanja su dala brojne rezultate, a najzanimljivije otkriće je manji objekt pravougaonog tlocrta koji je pronađen na dubini od 90 do 130 centimetara, pri čemu arheolozi pretpostavljaju da je riječ o ostacima kapelice.

Osim toga, u dužini od 10 metara i širini od 3 metra je na jednom mjesto snimljeno nešto za što arheolozi pretpostavljaju da je riječ o podrumu urušenog stropa.

Istraživanja su, dakle, potvrdila priče mještana koji su na sličnim lokacijama nailazili na nešto, rekli su iz Murskog Središća.

Budući da su istraživanja dala rezultate, predloženi su i sljedeći koraci koji bi mogli konačno rasvijetliti tajnu hlapičinskih belih fratri. Na temelju provedenih istraživanja, daljnja će se aplicirati na natječaje Ministarstva kulture i medija.

Hlapičina je mjesto koje već stoljećima privlači interes povjesničara i zaljubljenika u povijest, od primasa Ostrogonske nadbiskupije Petra Pazmana, Bombardia, protoilirca Josipa Bedekovića, legendernog Kukuljevića Sakcinskog, Lelje Dobronić, Zsolta Hunyadia i mnogih drugih. Tema koja je uglavnom privlačila pažnju su ivanovci.

Istraživanja novijeg datuma, koja je provodio Zoran Turk, pokazala su da se Nova Curia ivanovaca odnosi na Ujudvar kod Kaniže, a za Hlapičinu je upozoreno da se na toj lokaciji u povijesti spominje castellum, vjerojatno manja utvrda, kao i ozbiljno novovjekovno gospodarsko središte.

Upozoreno je također da vijesti o viteškim redovima, kojih ima diljem Međimurja i Prekomurja, moraju imati i neko povijesno uporište, stoga su sljedeći predloženi korak bila geofizička istraživanja.

Međimurje

Općina Podturen od 8. do 11. lipnja priprema prigodni program povodom proslave Dana Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Općine Podturen, iz Općine pozivaju sve mještane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje ovoga dana.

Svečanost će se održati u petak, 9. lipnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani u Podturnu, a u nastavku donosimo detaljni program proslave od 8. do 11. lipnja.

Program:

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

– 7:00 – 13:00 Općinski ribički kup – Mura Podturen (organizator je ŠRD „Šaran“ Podturen)

– 10:00 Tijelovska misa s procesijom – Podturen    

Petak, 9. lipnja 2023.

– 18:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podturen – Sportska dvorana

Subota, 10. lipnja 2023.

– 17:00 – 20:00 STREET-ART FESTIVAL Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen – kod Osnovne škole Podturen

– 20:00 Koncert „U čast velikana“ – LGOP – Sportska dvorana

Nedjelja, 11. lipnja 2023.

– 10:00 Općinska biciklijada – Zdrav život uz Muru (Start kod ribičke kućice u Podturnu)

17:30 Nogometna utakmica – NK Budućnost – NK Mali Mihaljevec (Miklavec)

17:30 Nogometna utakmica – NK Dubrava – NK Borac (Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mladi međimurski inovatori osvojili četiri medalje u Zagrebu, Lovro Erdelji oduševio žiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zagreb je bio domaćin 23. izložbe inovacija mladih „INOVA-MLADI 2023.“. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Izložba je održana u Studentskom centru u Zagrebu, a izloženo je 250 radova mladih inovatora. Na izložbi je sudjelovalo i Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije koje su predstavljali učenici iz OŠ Sveti Martin na Muri Luka Jakopić s mentoricom Dubravkom Žignić-Resman i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić uz suradnju mentorice Jelene Tuksar, učiteljice tehničke kulture.

Lovro Erdelji predstavio se radom „Magic mirror“, Sara Matulin s „Don Quijote vjetrenjačom“, Maja Tomašić s „Un vento tranquillo vjetrenjačom“, a Luka Jakopić s pametnom kućom. Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održano je u srijedu, 24. svibnja, a kvaliteta rada potvrđena je dobivanjem zlatnih medalja za Lovru Erdelju i Luku Jakopića, srebrne medalje za Saru Matulin i brončane medalje za Maju Tomašić.

Posebna nagrada za najbolju inovaciju osnovnih škola dodijeljena je za rad „Magic mirror“ autora Lovre Erdelje s mentoricom Jelenom Tuksar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje