Povežite se s nama

Kultura

U Hotelu Trakošćan otvorena izložba “U susret 25. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi”

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnji Međunarodni festival čipke u Lepoglavi doživjet će svoje jubilarno 25. izdanje od 10. do 12. rujna. Pripreme za održavanje Festivala su u tijeku te je ovih dana, u okviru promotivnih aktivnosti, u Hotelu Trakošćan postavljena izložba “U susret 25. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi”.

Na izložbi je predstavljen djelić eksponata iz bogate zbirke lepoglavskih čipki i predmeta inspiriranih lepoglavskom čipkom koje će naredna dva mjeseca moći razgledati gosti Hotela Trakošćan.

– Ovo je jedinstvena prigoda svima koji posjete izložbu da razgledaju eksponate koji se inače mogu vidjeti jedino u Lepoglavi za vrijeme trajanja Festivala. Vjerujem da će ih ljepota naše lepoglavske čipke potaknuti da svrate u Lepoglavu, posjete Festival te vide i ostale vrijedne eksponate iz naše zbirke – poručila je Karmen Šoštarić, predsjednica Udruge Ekomuzej Lepoglava.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Marijan Škvarić, te je tom prigodom istaknuo da ova izložba „posjetiteljima predstavlja lepoglavsku baštinu s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva“.

– Ove ćemo godine po 25. puta s ponosom našu baštinu predstaviti na jubilarnom Međunarodnom festivalu čipke. Nadam se u klasičnom obliku, a ne virtualno, kao prošle godine. Ova je izložba, postavljena u elitnom prostoru, te je odlična pozivnica svima da posjete Festival i uživaju u umijeću lepoglavskih čipkarica, čuvarica naše baštine – istaknuo je gradonačelnik.

Organizator izložbe je Udruga Ekomuzej Lepoglava, a postavljena je u suradnji s Hotelom Trakošćan čiji je direktor Milorad Stanić izrazio zadovoljstvo što imaju prigodu ugostiti izložbu koja predstavlja dio vrijedne hrvatske baštine s UNESCO-ve liste.

Dodajmo da će se izložba “U susret 25. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi” moći razgledati do 1. lipnja.

Kultura

Povodom Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati