Povežite se s nama

Život i društvo

U Hotelu Turist 7. Gastro izložba: prezentacija autohtonih jela, kuhinja i kvalitetnih vina

Objavljeno:

- dana

Obrtnička komora Varaždinske županije i Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, organizatori su 7. Gastro izložbe, koja će se održati u četvrtak, 24.listopada, u Hotelu Turist.

Varaždinski ugostitelji i ovog će puta okupiti veliki broj svojih članova, ali i kolege i goste iz ostalih hrvatskih županija, Slovenije, pa i drage goste iz Sarajeva.

Očekuje se nastup više od 50 restorana, hotela, vinara, slastičarnica i udruga. Dolazak je najavilo 15 ugostitelja iz susjedne Slovenije, koji će svoje predstavljanje upotpuniti i nastupom glazbenika i tako nastojati dočarati ugođaj veselih okupljanja po kakvima ih poznajemo.

Bit će to prije svega prezentacija autohtonih jela, kuhinja i kvalitetnih vina, koji će pokazati bogatstvo raznolikosti ovog područja i susjednih regija, kao i povijesnu povezanost, njegovanje tradicije i usmjerenost na buduću suradnju koja znači doprinos podizanju  kvalitete turističke ponude. Bit će to i prilika ponovnog susreta starih prijatelja, sklapanja novih poznanstava i sasvim sigurno ugodnog  druženja.

Uvod u ovu već tradicionalnu manifestaciju biti će okrugli stol pod nazivom „Sljubljivanje vina i sireva“. Uvodničar i moderator biti će Mario Oblak, savjetnik za gastronomiju, čija su specijalnost sirevi i domaća jela spravljani na posebno kreativan način.

Okrugli stol, kao dio projekta, bit će organiziran prije same Gastro izložbe, dajući tako značaj i ovoj posebnoj temi.

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati