U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentiran 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, rekao je danas, 29. srpnja, Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

– Aktivna su 754 slučaja. Umrla je jedna osoba, muškarac koji je 1941. godište, imao je od ranije značajnih problema – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Krunoslav Capak je istaknuo da su žarišta momačka večer, vjenčanje i sprovod.

– Radi se o žarištima prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Novooboljeli su vezani za vjenčanje u Hrvacama. Nova situacija je i sprovod u Imotskom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljeli su vezani s momačkom večeri, a vjenčanje se održalo u Našicama jer je stožer u Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjio broj ljudi koji mogu biti na vjenčanjima – rekao je Capak.

Božinović je rekao da se svaki dan razmatraju nove mjere.

– Svaki dan to razmatramo. Mi s ovog mjesta i danas pozivamo sve organizatore takvih događaja da se pridržavaju mjera HZJZ-a, to je jedini način da imamo što manje oboljelih. Znamo da ta brojka oboljelih može imati utjecaj na druge gospodarske aktivnosti, prije svega na turizam. Velika većina organizatora se drži preporuka, to pokazuje i činjenica da još uvijek vučemo ove novooboljelih kao kontakte ranije organiziranih okupljanja – kazao je Božinović.

Što se tiče opskrbe cjepivom, Beroš je rekao da postoji nekoliko globalnih inicijativa, a sve se temelje na optimističnom scenariju razvoja istog.

– Od nekoliko velikih inicijativa priklonili smo se inicijativi Europske komisije, ne bih govorio o proizvođačima. Riječ je o sporazumima koji tek ubuduće reguliraju nabavku cjepiva. Inicijative kojima se priključujemo nisu financijski obvezujuće, ne predstavljaju teret. Naravno da EK razmišlja i o modalitetu financiranja. Neke inicijative zahtijevaju određeno predfinanciranje iz razloga jer taj iznos ide u svrhu poboljšanja istraživanja. Mi se držimo europskog koncepta – dodao je Beroš.

Komentari

Komentara