Povežite se s nama

Novosti

“U Hrvatskoj nemamo državničkog znanja”

Objavljeno:

- dana

Ljubo Jurčić na varaždinskom Geotehničkom fakultetu

Ne postoji glavna koncepcija ekonomskog i društvenog razvoja Hrvatske, a kada nema to, onda su sve ostalo improvizacije, pa se naprave neki potezi da se iskoriste određena događanja koja su potpuno sporedne naravi i borba s tim događanjima stvara atmosferu kao da se politika bavi s nečim, a zapravo se ne bavi ničim bitnim, ustvrdio je Ljubo Jurčić na Geotehničkom fakultetu gdje je održao predavanje „Održivi kapacitet planeta Zemlje i granice ekonomskog rasta”.

Potkrepljujući svoj stav o izostanku koncepcije razvoja, Jurčić je ukazao da je Hrvatska prošle godine imala pravo povući 449 milijuna eura iz EU, a nije povukla niti jedan cent.

– Ni ove godine zasada nismo povukli niti jedan cent, a imamo pravo na oko milijardu eura. Zašto nismo povukli novce? EU ima pet glavnih ciljeva, kao što je rast zaposlenosti radno sposobnog stanovništva na više od 60 posto, više obnovljivih izvora i manje CO2, pa države moraju napraviti strategiju koja vodi prema tim ciljevima želi li povući te novce. Takve strategije Hrvatska sad nema, nemamo ni dokument s prijedlozima reformi koje ćemo napraviti da promijenimo sadašnju situaciju, dakle operativan dokument reformi iz kojeg idu projekti. U nas se viče da trebamo projekte, ali nužno je da su u skladu sa strategijom – naglasio je Jurčić dodavši da je nešto napravljeno, ali mimo strategije.

Drugi glavni problem zbog kojeg se Hrvatska našla u sadašnjoj situaciji vidi u tome da su zamijenjeni ciljevi i instrumenti politika koje bi trebale dovesti do ciljeva.

– Kao što se vidi u ovo krizno vrijeme od 2008. i u ranije vremena, cilj svake politike je puna zaposlenost, povećanje proizvodnje i slično. Kod nas smo kao cilj uzeli neki deficit, neki tečaj i slično, što su zapravo instrumenti. U Hrvatskoj nije problem javni dug, niti deficit, niti tečaj, već mala proizvodnja koja svaki čas pada i sve manja zaposlenost, a poseban problem je što nemate niti jednu mjeru koja bi bila usmjerena prema zaustavljanju pada proizvodnje i izvoza, zatim za poticanje rasta zaposlenosti – rekao je Jurčić koji je posebno upozorio na potrebu dobrog planiranja velikih infrastrukturnih projekata koji ne donose odmah novac.

Usprkos svemu, Jurčić smatra da Hrvatska nije ni u tako lošoj ekonomskoj situaciji.

– Zadnje dvije godine ne trošimo više nego što zaradimo, što se vidi po tome što nam je tekuća bilanca sa svijetom uravnotežena. Zbog toga nam se vanjski dug zadnje dvije godine ne povećava. Kako je došla kriza, građani i poduzeća manje troše. Isto tako nemamo ni visoki javni dug oko kojeg smo stvorili famu kao da je 60 posto katastrofa, a europske zemlje imaju prosječno 85 posto kao Njemačka, Italija 120 posto, SAD 105 posto, Japan 250 posto. Dakle, javni dug nije prepreka za provođenje konstruktivne politike – ustvrdio je Jurčić.

Hrvatska, kako je dodao, ima i visoke devizne rezerve te uravnotežen izvoz i uvoz zahvaljujući turizmi i poljoprivredi koji, međutim, ne ovisi toliko o politici, koliko o vremenu.

– Pali smo na razinu 2004. godine, ali na čvrsto tlo. Sada imamo komotnu priliku da javni dug možete povećati sa 60 na 70 posto i taj novac iskoristiti kao polugu. No problem nije novac, nego u što ga utrošiti. A to ne ovisi samo o ekonomiji financija, nego i tehnologiji. Stoga je to što naši ministri kažu da će dati milijune kuna obrtnicima i privatnicima za razvoj je čista glupost jer njima treba narudžba i uvjeti da mogu stvoriti novi proizvod i tehnologiju za izlazak na tržišta. Tek nakon toga ide novac. No, u nas se samo priča o novcu, što ne čudi jer ako pogledamo tko što radi. Nažalost u Hrvatskoj smo dobili u ekonomskom i državničkom smislu ljude koji to ne razumiju, a sve treba znati, pa i kako se vodi država. U Hrvatskoj ne prepoznajem državničko znanje, a s druge strane neki imaju znanja, ali su na krivim mjestima. Nadalje, ne postoji ni vodstvo ni koordinacija i to je problem, dok resurse imamo i stoga je Hrvatska slastan zalogaj zbog prirodnih, geostrateških i ljudskih resursa – upozorio je Jurčić navodeći nije slučajno da su se Austrija i Turska najbrže izvukle iz krize.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje