Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrvatskoj od astme boluje oko 250.000 osoba: Kontinuirana terapija ključ je uspješne kontrole bolesti

Objavljeno:

- dana

Prema procjenama, u Hrvatskoj od astme boluje oko 250 tisuća osoba, a svaki drugi oboljeli ima nekontroliranu bolest koja značajno umanjuje kvalitetu njihova života.

Osim što se oboljele osobe svakodnevno suočavaju s nizom simptoma poput otežanog disanja, jakog kašlja, osjećaja gušenja i pritiska u plućima te slabijeg podnošenja fizičkog napora, nekontrolirana astma nepovoljno utječe i na obitelji oboljelih osoba te cjelokupni zdravstveni sustav.

– Stoga je izuzetno važno educirati oboljele o važnosti samokontrole astme, istaknuti važnost i dostupnost biološke terapije kod liječenja teške astme, ali i ukinuti nejednakosti u dijagnostičkim terapijskim postupcima – rekao je akademik Miroslav Samaržija na panel raspravi u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva (Toraks), organizirane povodom Svjetskog dana astme.

Upravo je ukidanje nejednakosti u pristupu skrbi oboljelih od astme tema ovogodišnjeg Svjetskog dana astme, čime se dodatno naglašava potreba za jednakim postupanjem i pristupom u dijagnostici te liječenju ove kronične bolesti svim oboljelim osobama, bez obzira na životnu dob, podrijetlo i imovinski status.

Da treba pojačati svijest o astmi kao akutnoj, a ne kroničnoj bolesti, istaknuo je Radovan Zrilić, spec. internist i pulmolog, prvenstveno zbog česte pojave prestanka korištenja terapije u trenutku u kojem ona počinje djelovati i postizati svoj cilj, što često dovodi do pogoršanja početnih simptoma.

– Upravo je strpljivo, redovito i dugotrajno uzimanje propisane terapije ključ uspješne kontrole astme i kvalitetnog života oboljelih – naglasio je.

Većina oboljelih ima blagu i umjereno tešku astmu, dok se procjenjuje da 5-10 posto ima tešku astmu. Takvim je osobama iznimno važno omogućiti pristup biološkoj terapiji, istaknula je Marina Lampalo, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije.

Trenutačno se oko 300 oboljelih od teške astme u Hrvatskoj liječi upravo biološkom terapijom uz pomoć koje postižu visoku kontrolu bolesti, s vrlo rijetkim ili gotovo nikakvim pogoršanjima bolesti.

– Zbog dostupnosti različitih terapijskih pristupa i postupaka imamo mogućnost prilagoditi liječenje potrebama oboljelih osoba. Upravo zbog te činjenice oboljeli ne moraju strahovati nakon postavljene dijagnoze jer je, uz kontinuirano uzimanje terapije i suradnju s liječnicima, uspješna kontrola astme moguća – poručila je Mirna Vergles, spec. interne medicine, subspec. pulmologije, i dodala: – Danas su, čak i za teške oblike astme, dostupna moderna rješenja i terapije koje pacijentima omogućavaju kvalitetan život.

Uz suradnju s liječnikom opće medicine i pulmologom, za oboljele je jednako važno surađivati i sa psihologom, navodi klinička psihologinja Latinka Basara. Naime, kod oboljelih od astme iznimno su učestali anksiozni poremećaji, a njihov najčešći uzročnik je osjećaj nedostatka zraka, koji se kod oboljelih od astme relativno često pojavljuje.

Oboljele osobe psihološku pomoć i dodatnu edukaciju mogu potražiti i u novoosnovanoj udruzi oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-u) „Udah života“ koja se zalaže za senzibiliziranje javnosti o kroničnim respiratornim bolestima, ali i stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih.

– Upravo zbog mogućnosti postizanja visoke kontrolabilnosti, astma je bolest koju uspješno liječimo – zaključio je na kraju akademik Samaržija i svim oboljelima zaželio Svjetski dan astme bez astme.

Cjelokupnu snimku stručne tribine pogledajte na stranicama Zaklade „Hrvatska kuća disanja“, a javno-zdravstvenu kampanju možete pratiti i putem službene Facebook stranice Astma, što je to?

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje