Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrvatskoj od raka prostate godišnje oboli oko 2800 muškaraca

Objavljeno:

- dana

Movember je pokret obilježavanja studenoga kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca.

Uključuje puštanje brkova kako bi se podigla svijest o zdravstvenim problemima muškaraca, a fokus je pritom na raku prostate i raku testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

Rak prostate

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka kod muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U gotovo 90 posto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim, važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Rak testisa

HZJZ navodi da se rak testisa javlja češće javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (više od 80 post) prije 50. godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca.

U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra – petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95 posto.

– Važno je redovito (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti liječnika ako primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu. Liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost – ističe HZJZ.

Mentalno zdravlje i suicidi

Smrt od suicida u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života.

Prema posljednjim podacima, u 2021. godini od suicida su umrla 454 muškarca, što je 78 posto od ukupnog broja smrti od suicida te godine, navodi Zavod.

Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

– Razgovor o emocijama i psihičkim teškoćama u suprotnosti je s rodnim ulogama i s njima povezanim osobinama koje pripisujemo muškarcima kao što su stabilnost, snaga i asertivnost. Rodna uloga muškarca kao „hranitelja“ obitelji i s njom povezan osjećaj odgovornosti dovodi do većeg utjecaja socioekonomskih problema kao što su nezaposlenost, nizak društveni status i financijski problemi na psihičko zdravlje muškaraca. Visoka prevalencija PTSP-a u Hrvatskoj, posebno izražena kod muškaraca kao rezultat sudjelovanja u Domovinskom ratu, također doprinosi riziku od suicida. Svi zajedno možemo poboljšati stanje psihičkog zdravlja muškaraca oko nas. Prepoznavanje rodnih uloga i promjene očekivanja, osvještavanje načina na koji muškarci komuniciraju o emocionalnim teškoćama i prilagodba pristupa zdravstvenih stručnjaka i stručnjaka za mentalno zdravlje te fokus na posebno ugrožene skupine kod formiranja intervencija i javnozdravstvenih akcija, olakšat će muškarcima traženje pomoći, ali i svima nama da prepoznamo znakove psihičkih teškoća i suicidalnosti – rekli su iz HZJZ-a.

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje