Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrženicu stiže 150 vatrogasaca koji će uz pomoć zrakoplova gasiti požar Dravske šume

Objavljeno:

- dana

Čak 150 vatrogasaca stiže u Hrženicu na gašenje velikog požara. Na svu sreću riječ je o vježbi.

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasnih zajednica županija 10. lipnja će se na 6 lokacija diljem Republike Hrvatske održati međuresorna vježba pod nazivom „Sigurnost 22“.

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u suradnji s Vatrogasnom zajednicom općine Sveti Đurđ te sudjelovanje vatrogasnih snaga iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije tog dana na području Općine Sveti Đurđ odnosno Hrženice provodi vježbu „Hrženica 2022“, kao jedan od šest segmenata spomenute složene vježbe.

Cilj vježbe je provjera funkcioniranja vatrogasnih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u odgovoru na veliki požar raslinja i druge vrste ugroza u pripremi turističke sezone, dok na lokaciji u Hrženici scenarij uključuje djelovanje vatrogastva i ostalih žurnih službi kod nekoliko dodatnih iznenadnih događaja – uključujući akcident s opasnom tvari odnosno istjecanje opasnog plina, zatim spašavanje sudionika prometne nesreće iz više vozila, gašenje požara električnog vozila i njegove baterije te potragu za nestalim osoboma na kopnu i u vodi, uz istovremeno zbrinjavanje više ozlijeđenih osoba. U dvosatnom događanju sudjelovat će 14 vatrogasnih postrojbi, zračne snage Oružanih snaga RH (canadair, air tractor, helikopter), HGSS-a, Crvenog križa, policije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Vježba će na području Hrženice (kod Dravskog mosta) započeti u 10 sati, a sva događanja moći će se pratiti samo s nasipa derivacijskog kanala na strani Međimurske županije. Tijekom vježbe biti će zatvoren promet županijskom cestom koja spaja Varaždinsku i Međimursku županiju, a prelazak mosta neće biti moguć u vrijeme trajanja vježbe. Posebno napominjemo da se vježba neće moći pratiti s područja Varaždinske županije zbog sigurnosti promatrača.

Održavanje vježbe na području Općine Sveti Đurđ iniciralo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica, koje kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo organizirano u seoskim sredinama u Republici Hrvatskoj, tijekom ove godine obilježava 150 godina svog uspješnog rada i djelovanja.

Život i društvo

Tabula rasa? – hrvatski učenici tek prosječno pismeni, a ni matematika im još uvijek nije jača strana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Rezultati najnovijeg PISA istraživanja pokazali su kako su se hrvatski učenici našli u prosjeku OECD-a po čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti.

No, u matematičkoj su pismenosti i dalje ispod prosjeka. Iako su rezultati tog dijela ispitivanja Hrvatsku smjestili na 36. mjesto od ukupno 81 zemlje sudionice, prosječan broj bodova koje su naši učenici ostvarili na ispitivanju matematičke pismenosti je 463 boda.

A taj prosjek OECD-a je 472 boda. S takvim rezultatom Hrvatska se svrstava među 48 zemalja koje su ostvarile znatno niži rezultat od prosjeka OECD-a. Pritom se rezultati Hrvatske ne razlikuju mnogo od rezultata Vijetnama, Norveške, Malte, SAD-a, Slovačke, Islanda i Izraela…

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje