Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrženicu stiže 150 vatrogasaca koji će uz pomoć zrakoplova gasiti požar Dravske šume

Objavljeno:

- dana

Čak 150 vatrogasaca stiže u Hrženicu na gašenje velikog požara. Na svu sreću riječ je o vježbi.

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasnih zajednica županija 10. lipnja će se na 6 lokacija diljem Republike Hrvatske održati međuresorna vježba pod nazivom „Sigurnost 22“.

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u suradnji s Vatrogasnom zajednicom općine Sveti Đurđ te sudjelovanje vatrogasnih snaga iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije tog dana na području Općine Sveti Đurđ odnosno Hrženice provodi vježbu „Hrženica 2022“, kao jedan od šest segmenata spomenute složene vježbe.

Cilj vježbe je provjera funkcioniranja vatrogasnih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u odgovoru na veliki požar raslinja i druge vrste ugroza u pripremi turističke sezone, dok na lokaciji u Hrženici scenarij uključuje djelovanje vatrogastva i ostalih žurnih službi kod nekoliko dodatnih iznenadnih događaja – uključujući akcident s opasnom tvari odnosno istjecanje opasnog plina, zatim spašavanje sudionika prometne nesreće iz više vozila, gašenje požara električnog vozila i njegove baterije te potragu za nestalim osoboma na kopnu i u vodi, uz istovremeno zbrinjavanje više ozlijeđenih osoba. U dvosatnom događanju sudjelovat će 14 vatrogasnih postrojbi, zračne snage Oružanih snaga RH (canadair, air tractor, helikopter), HGSS-a, Crvenog križa, policije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Vježba će na području Hrženice (kod Dravskog mosta) započeti u 10 sati, a sva događanja moći će se pratiti samo s nasipa derivacijskog kanala na strani Međimurske županije. Tijekom vježbe biti će zatvoren promet županijskom cestom koja spaja Varaždinsku i Međimursku županiju, a prelazak mosta neće biti moguć u vrijeme trajanja vježbe. Posebno napominjemo da se vježba neće moći pratiti s područja Varaždinske županije zbog sigurnosti promatrača.

Održavanje vježbe na području Općine Sveti Đurđ iniciralo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica, koje kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo organizirano u seoskim sredinama u Republici Hrvatskoj, tijekom ove godine obilježava 150 godina svog uspješnog rada i djelovanja.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje