Povežite se s nama

Međimurje

U I. OŠ Čakovec uče uz Osmo i robota Ozobota

Objavljeno:

- dana

UZ EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA

U I. OŠ Čakovec 6. listopada svečano je obilježen početak Europskog tjedna programiranja.

Tom prigodom školu je posjetila Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, koja je, uz školu, upoznala i najnoviju informatičku tehnologiju s kojom je od ove školske godine opremljena škola.

Obrazovne igre

Naime, I. OŠ Čakovec prva je škola u Hrvatskoj koja u nastavi koristi Osmo i Ozobotove i time učenicima omogućuje usvajanje znanja i vještina iz gotovo svih predmeta na zabavan i inovativan način.
Osmo je globalno nagrađivani sustav obrazovnih igara koji mijenja načine učenja te učenicima omogućuje interakciju s iPadom i iPhoneom pomoću dodataka u obliku drvenih ili plastičnih pločica, kartica s otisnutim slovima i brojevima ili pomoću običnog papira i flomastera. Osmo se sastoji od nekoliko paketa za učenje sadržaja iz programiranja, matematike, jezika i svih drugih područja, ovisno o maštovitosti učitelja.

Džepni robot Ozobot maleni je robot koji učenici mogu programirati linijama u različitim bojama u vizualnom blok editoru OzoBlockly. Riječ je o malenom uređaju visokom 2,5 centimetara koji može pratiti crte, reagirati na boje, mijenjati brzine, donositi odluke i komunicirati s korisnicima. Robot za čitanje digitalnih zaslona i ostalih površina koristi svjetlosne senzore. 

Ozobot je dizajniran za rad na zaslonima tableta i pametnih telefona, ali i na površinama koje ne emitiraju svjetlost, kao što je papir.
Učenici su pomoćnici ministrice predstavili zabavne uređaje i načine rada na njima, a svoju kreativnost su predstavili i 3D modeliranjem i ispisom pomoću 3D pisača i 3D olovaka.

I. OŠ Čakovec je najveća i najstarija međimurska škola u kojoj se provode i brojne druge akcije i inicijative. Pomoćnicu ministrice Kralj u I. OŠ Čakovec primili su učiteljica informatike Ivana Ružić, učitelj i predsjednik Školskog odbora Boris Jeđud i učitelj tehničke kulture Branko Vujnović.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati

Međimurje

GDCK Čakovec organizira akcije dobrovoljnoga darivanja krvi u ožujku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec organizira akcije dobrovoljnoga darivanja krvi tijekom ožujka.

Tako će se u utorak i srijedu, 23. i 24. ožujka, akcija darivanja krvi održati u Čakovcu u prostorijama Međimurske hiže u vremenu od 10 do 17.30 (oba dana), dok će se u četvrtak, 25. ožujka, krv darivati u Prelogu u prostorijama Gradske kavane Lovac u vremenu od 10 do 17.30.

U petak, 26. ožujka, akcija darivanja krvi organizira se u Murskom Središću u prostorijama Pansiona Ilonka od 12 do 16 sati, a u ponedjeljak, 29. ožujka, ista se organizira ponovo u Čakovcu u prostorijama Međimurske hiže u vremenu od 12 do 17 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!