Povežite se s nama

Život i društvo

U Ivancu Josip Poje darivao krv 109. put, a Marija Težak 67.

Objavljeno:

- dana

U utorak, 9. veljače, održana je prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji GDCK Ivanec.

Akcija se održala u Ivancu, u prostorijama GDCK-a Ivanec, a plan prikupljenih doza krvi bio je 60 doza krvi. Plan nažalost ni ovog puta nije realiziran u cijelosti, međutim ostvaren je postotku od 76 %.

Naime, prikupljeno je 46 doza krvi (25 od muškaraca i 21 od žena), a akciji je pristupilo 53-pje darivatelja krvi. Odbijeno je 7 darivatelja, a priključilo se troje novih darivatelja.

Darivatelji s “okruglim” brojem darivanja i darivatelji koji su prvi puta darovali krv primili su i simboličan poklon prilikom darivanja.

Prvi puta krv su darivali Ankica Bunić, Mario Županić i Marijana Podsečki.

Darivatelji iz Kluba 100+ koji su pristupili jučerašnjoj akciji DDK bili su: Ivan Bregović iz Vukovićeve ulice u Ivancu koji je 107 put darivao krv, te Josip Poje kojem je ovo bilo 109 darivanje. Na akciji u Ivancu, krv je darivao i dugogodišnji volonter, član Skupštine i voditelj aktiva DDK Kaznionice u Lepoglavi, Vlado Kušter, kojem je ovo bilo 99 darivanje krvi. Žene rekorderke na jučerašnjoj akciji bile su Marija Težak sa 67 darivanja i Renata Cerovčec sa 66 puta darovanom krvi.

U 2020. plan darivanja je ostvaren s 86 %, što se može tumačiti epidemiološkom situacijom koja traje duže vrijeme. Iz GDCK-a Ivanec posebno žele naglasiti da je u 2020. godini prvi puta dalo krv čak 84 davatelja kojima ovom prilikom zahvaljuju.

Također, najavljuju iduću akciju dobrovoljnog darivanja krvi, 23. veljače u Restoranu Ivančica u Lepoglavi za djelatnike KZ Lepoglava i sve ostale dobrovoljne darivatelje krvi i one koji to žele postati.

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje