Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec u suradnji s Gradom Ivancem i uz potporu Ivkoma d.d. nastavlja s provedbom humanitarnog i eko projekta „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.

Provedba ove akcije na razini cijeloga grada Ivanca počela je ove godine.

Prva faza završila je potkraj prošle školske godine, kada su svi koji su se uključili u ovu akciju – učenici svih škola na području grada, ivanečki dječji vrtići Ivančice i Bambi, DVD Ivanec, Tvornica obuće Ivančica, Computer shop Habek, Zalogajnica Ivančica, Srednja škola Ivanec, gradska uprava i ivanečke ustanove i drugi – prikupili čak 20 vreća plastičnih čepova.

Cijeli taj teret, težak čak 500 kilograma, tada je vozilom Ivkoma d.d. prevezen Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, koja prihod od prodaje čepova troši za nabavu skupih lijekova za liječenje malignih bolesti, i to onih koji nisu na listi HZZO-a.

Bio je to sjajan epilog akcije kojoj se, na inicijativu OŠ Ivanec – Volonterskog kluba Iksisći i školske pedagoginje Vesne Vitez, početkom ove godine pridružio i Grad Ivanec.

Grad je poslao pisma poduzetnicima, ustanovama i institucijama sa zamolbom da i svoje zaposlene animiraju za skupljanje čepova, a pozvao je i sve građane da se također uključe u ovu akciju i to tako da čepove ne bacaju, već da ih skupljaju i daruju, jer ima onih kojima takvom simboličnom gestom možemo pomoći.

U akciju se uključio i Ivkom d,d. koji je školi poklonio kantu za odlaganje čepova i 11 namjenskih kartonskih kutija, koje su potom distribuirane u ustanove i institucije te koje služe za prikupljanje čepova.

Sada se ova akcija nastavlja i dalje, te su pozvani svi da i ubuduće odlažu čepove u kantu kod OŠ Ivanec ili u kutije postavljene u poduzećima i ustanovama.

Cilj je sakupiti još više čepova i tako pomoći oboljelima od zloćudnih bolesti, a ujedno i na održiv način zbrinuti ovu vrstu plastike.

Pravila su jednostavna: čepovi moraju biti čvrsti (od sokova, mlijeka, omekšivača, šampona, regeneratora, tekućeg deterdženta za rublje, od ulja, kalodonta, krema i slično), čep ne smije biti savitljiv i ne smije sadržavati druge materijale (npr. karton s unutarnje strane) i naravno, mora biti čist.

Komentari

Komentara