Povežite se s nama

U fokusu

U Ivancu već počeli s edukacijom građana o gospodarenju otpadom na tribinama

Objavljeno:

- dana

Javnom tribinom o tome kako pravilno odvajati otpad u kućanstvu u četvrtak je za građane mjesnih odbora Ivanec I, II, III i IV, Grad Ivanec i službeno je počeo s provedbom EU projekta edukacije građana o novom sustavu gospodarenja otpadom.

Kampanja se provodi pod službenim nazivom Program izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, a većim dijelom financira se iz EU Kohezijskog fonda.

Nakon uvodnih riječi Marine Hudika, savjetnice za komunalno gospodarstvo Grada Ivanca, koja je okupljene građane u kraćim crtama informirala o razlozima i ciljevima provođenja ovoga projekta, u nastavku je dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović održala prezentaciju o sprečavanju nastanka otpada, o odvojenom prikupljanju otpada i ponovnoj uporabi predmeta te o tome kako pravilno kompostirati.

Također, detaljnije se osvrnula i na temu koja je bila u fokusu svih nazočnih, a to je – u koju kantu odložiti pojedine vrste otpada.

U kolikoj su mjeri građani zainteresirani za ovu tematiku, svjedoči i cijeli niz konkretnih pitanja koja su nakon prezentacije uputili predstavnicima Grada i Ivkoma d.d., a na koja je većim dijelom odgovarala voditeljica Ivkomova Sektora komunalnih poslova Mirjana Skroza.

Na dio pitanja odgovorio je i gradonačelnik Milorad Batinić.

Nakon Ivanca, edukacije će se održati i za stanovnike svih ostalih mjesnih odbora. U tjednu oko Svih svetih bit će pauza, a iduća edukacija održat će se 6. studenog za mještane Prigorca, Vitešinca i Ivanečke Željeznice.

Do 21. studenog planirano je da se tribine održe za stanovnike svih 30 mjesnih odbora na području grada Ivanca.

Da bi se informiranje moglo provesti što bolje, Grad je ovaj projekt prijavio na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Projekt je vrijedan 335.500 kuna, od čega 85% ili 285.100 kuna stiže iz EU Kohezijskog fonda, dok ostatak od 15% ili 50.300 kuna financira Grad Ivanec.

Građanima je prvi put podijeljen i poseban letak naslovljen „Kako pravilno odvajati otpad u kućanstvu“ u kome je na sveobuhvatan i kvalitetan način obrađena ova tematika.

Svi građani s administrativnog područja grada Ivanca letak će na svoje kućne adrese dobiti početkom studenog, zajedno s novim izdanjem Ivanečkih novina. U njima donosimo i detaljnije izvješće s ovoga skupa.

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje