Povežite se s nama

Međimurje

U izjednačenom susretu bolji domaći odbojkaši

Objavljeno:

- dana

ODBOJKA

U NGC Aton održana je utakmica 14. kola Superlige između domaćina OKM Centrometala i OK Siska.

Centrometal je osvojio dva važna boda pobijedivši 3:2 (21:25, 26:24, 21:25, 25:18, 15:9). Utakmica je bila vrlo neizvjesna i trajala je gotovo dva sata.
Od samog početka susreta rezultat je bio izjednačen. Na prvom tehničkom odmoru Centrometal ima prednost 12:11, ali nakon rezultata 16:14 gosti preuzimaju inicijativu i dolaze na 16:17. Odvojio se Sisak na 20:17, ali u završnicu se ulazi izjednačeno, 21:21. Na kraju su igrači Siska spretniji i sretniji te dobivaju set 21:25.

U drugom setu ponavlja se situacija iz prvog. Na tehničkom odmoru 10:12 u prednosti je Sisak, ali igrao se bod za bod. Centrometal okreće rezultat na 18:15, a završnica drugog seta ponovno je neizvjesna. Nakon 24:24 Bogdanović prolazi s blok-autom u napadu, dok Palinkaš servisom donosi pobjedonosni bod za 26:24.
U treći set bolje ulazi Sisak te dolazi u vodstvo 12:6. Centrometal je koncentriraniji i okreće rezultat u svoju korist, ali na kraju Sisak uzima treći set koji završava rezultatom 21:25. Gosti dolaze u vodstvo u četvrtom setu s 2:3, no domaći preokreću rezultat na 6:3. Centrometal, s glasnom podrškom s tribina, osvaja set rezultatom 25:18 i izjednačava na 2:2 u setovima.

U peti set bolje je ušao domaćin i s lakoćom dolazi do pobjede od 15:9, za konačnih 3:2. Time je Centrometal prvi dio Lige završio na petome, a Sisak na šestome mjestu. Ono što je bitnije da u drugu fazu Centrometal prenosi 14 bodova, Sisak 13 bodova, Šibenik 9 bodova, a Karlovac nula bodova. Sada će te četiri momčadi odigrati još dvokružno šest kola u tzv. Ligi za ostanak, pa slijedi doigravanje. U borbu za naslov prvaka će peti i šesti, dok sedmi i osmi druge sezone sele iz Superlige u Prvu ligu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Selnici godinama radi ilegalni kafić, a goste prima i tijekom zabrane zbog korone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kafić bar pijenje alkohol
Foto: Ilustracija

Mještani Selnice, u Međimurju, godinama se žale na ilegalni kafić koji radi u njihovu mjestu.

Cijeli slučaj završio je s pravomoćnom sudskom presudom, no ilegalni kafić radi i dalje, barem tako tvrdi načelnik Selnice Ervin Vičević, a piše dnevnik.hr.

Kafić koji i inače radi ilegalno nastavio je raditi i za vrijeme zabrane tijekom epidemije koronavirusa.

– Već više od dvije godine vodimo bitku protiv ilegalnog kafića koji u mjestu vodi Marijan Krajačić. Kafić ne samo da radi ilegalno, bez ikakvih papira i dozvola, već radi unatoč koroni i odlukama Stožera o zabrani rada kafića – ispričao je načelnik Selnice Ervin Vičević.

– Brojni mještani prijavljivali su taj problem policiji, no vlasnik kafića rekao bi da se ljudi kod njega privatno okupljaju i policija tu nije mogla ništa”, rekao je mještanin Selnice koji je želio ostati anoniman.

Lokal se nalazi u prizemlju obiteljske kuće, radi na crno bez kase i bez dozvola, a tamo se okupljaju i lokalni moćnici te policajci.

Načelnik Selnice sve je fotografirao te slučaj prijavio policiji i međimurskome Stožeru. Policija je uz inspektore u svibnju obavila nadzor te utvrdila kako je vlasnik počinio prekršaj iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Temeljem prijave Državnog inspektorata, prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu donio je krajem listopada presudu kojom je vlasnik proglašen krivim za obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti te je kažnjen s 10.000 kuna.

Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, ilegalni kafić i dalje radi.

– Nek’ načelnik priča što god hoće – rekao je prozvani vlasnik novinarima kad su ga nazvali.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine sjever Hrvatske se uključio u međunarodnu akciju zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Goran Čižmešija, privatna arhiva

Protekle nedjelje, 17. siječnja, održana je akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica. Već 23 godine zaredom u akciju je uključena i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– I upravo je sjeverna regija prepoznata kao lokalitet s najviše ptica. Posljednjih godina imamo odličnu suradnju s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimurska priroda“, Javom ustanovom za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gimnazijom Varaždin, uz sve veći interes volontera i studenata PMF-a iz naše regije – otkriva Goran Čižmešija, koordinator akcije za sjevernu Hrvatsku i aktivist ZEU “Senjar”.

A da se za održavanje ove međunarodne akcije u Hrvatskoj ne treba brinuti u budućnosti, najbolje potvrđuje primjer sudjelovanja sedmogodišnjeg Jaše Bušića iz Varaždina koji se spremno dohvatio dalekozora i tako pripomogao u prebrojavanju ptica na terenu.

Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, kada su sve ptice vodarice na svojim zimovalištima pa je samim time i njihova koncentracija najveća. Ptice tijekom siječnja još nisu započele s proljetnom seobom te se tako izbjegava mogućnost eventualnoga dvostrukog prebrojavanja.

U iščekivanju ovogodišnjih rezultata podsjetimo na prošlogodišnje. Prebrojavanje ptica 2020. godine u Hrvatskoj održano je na 329 lokaliteta. Sudjelovalo je više od 120 volontera, a prebrojane su ukupno 179.723 ptice, od čega 173.656 vodarica. Najbrojnije vrste bile su divlja patka, liska i lisasta guska, dok su lokaliteti s najviše ptica bili područja Donje Dubrave, Pakre i Stobreča.

Nastavite čitati