FOTOMK

Tijekom ožujka i travnja započela je izrada studijskog programa za razvoj videoigara, dovršena je izrada srednjoškolskog obrazovnog programa “Tehničar za razvoj videoigara” i uspostavljena je suradnja s renomiranim sveučilištima u SAD-u koja prednjače u ovom području.

Doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskog zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije, razgovarao je tijekom travnja o mogućnosti suradnje na izradi obrazovnih programa u području razvoja videoigara s predstavnicima dva sveučilišta u SAD-u: Sveučilišta New York (engl. New York University) u saveznoj državi New York i Sveučilišta Penn State (engl. Pennsylvania State University / Penn State) u saveznoj državi Pennsylvania.

Izrada studijskog programa za razvoj videoigara provodi se u okviru projekta Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) naziva Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara.

Projekt je započeo u ožujku, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Nositelj projekta je Akademija dramske umjetnosti, a partneri na projektu su Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet – Studij dizajna, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet organizacije i informatike.

Suradnja sa sveučilištima u SAD-u tijekom provedbe ovog projekta predstavlja dodatnu garanciju uspjeha projekta i izrade kvalitetnog studijskog programa. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci.

Uz projekt Edu4Games, važan dio obrazovanja u području razvoja videoigara predstavlja i srednjoškolski obrazovni program naziva “Tehničar za razvoj videoigara” koji je dovršen tijekom ožujka i odobren od strane Ministarstva, znanosti i obrazovanja kao eksperimentalni program 2. svibnja.

Provođenje ovog četverogodišnjeg srednjoškolskog programa započet će već od školske godine 2019./2020. tako da će za sve zainteresirane osnovnoškolce upisi početi već u lipnju. Inicijativu za izradu srednjoškolskog programa “Tehničar za razvoj videoigara” dala je Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije – SiMoRa, a sam obrazovni program je izrađen pod vodstvom doc. Koneckog u okviru Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre koji djeluje na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa stručnjacima iz javnog i privatnog sektora.

U izvješću poduzeća za istraživanje tržišta Newzoo navodi se da je vrijednost industrije videoigara u 2018. dosegla iznos od 137,9 milijardi dolara. Ovakav trend rasta čini industriju videoigara jednom od najbrže rastućih industrija na svijetu.

– Činjenica da je industrija videoigara više nego 2 puta vrjednija od filmske industrije je garancija potražnje za stručnjacima iz ovog područja. Navedeno posebno vrijedi za Hrvatsku gdje je nedostatak stručnjaka iz ovog područja naročito izražen. Upravo zbog navedenog, uvođenje novih obrazovnih programa iz područja razvoja videoigara predstavlja strateški važan korak za hrvatsku industriju videoigara i za hrvatsko gospodarstvo u kojem su informatičke usluge važan dio sveukupnog izvoza Republike Hrvatske – istaknuo je doc. Konecki.