Povežite se s nama

Život i društvo

U izuzenoj jakoj konkurenciji tamburaši maruševečkog KUD-a “Klaruš” osvojili broncu

Objavljeno:

- dana

23. susreti hrvatskih tamburaških orkestara

Kulturno umjetničko društvo „ Klaruš“  iz Maruševca osvojilo je treću nagradu u kategoriji koncertnih sastava na 23. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, održanom prošlog vikenda u Dugom selu.

Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” predstavio se s dvije skladbe – Zimsko cvijeće (Dragutin Zehenter) i Pjesma i ples (Tihomil Vidošić).  Nagrada je osvojena unatoč izuzetno jakoj konkurenciji, što je veliki uspjeh mladih maruševečkih tamburaša i njihovog voditelja Franje Plantaka. 

Na 23. susretu je nastupilo preko 450 najboljih hrvatskih tamburaša u 12 tamburaških sastava, koji su plasman na završno natjecanje osigurali na županijskim smotrama.  Svoj su nastup izborili između 70 tamburaških sastava s oko 1100 izvođača.

Najveći broj ovogodišnjih nagrada otišao je na sjeverozapad Hrvatske.  U kategoriji  koncertnih orkestara treća nagrada je pripala  varaždinskom  „Centru za tradicijsku kulturu“ dok su susjedi iz Međimurja osvojili dva zlata – KUD „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava i Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Darijan Mužic iz Sv. Petra bio je najmlađi orač na 19. državnom natjecanju u oranju u Poreču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijski savez poljoprivrednih udruga

U Poreču je ovog vikenda održano 19. državno natjecanje u oranju na kojemu su Varaždinsku županiju predstavili Darijan i Krunoslav Mužic; sin i otac koji su plasman na državno natjecanje ostvarili pobjedom na 17. natjecanju orača Varaždinske županije.

Natjecatelji iz 12 županija snage su odmjerili u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a vrijedi napomenuti kako je varaždinski predstavnik Darijan, koji se natjecao u kategoriji ravnjaka, sa svojih 15 godina ujedno bio i najmlađi orač na ovogodišnjem natjecanju.

Nakon višesatnog natjecanja pobjedu su u konačnici izborili Josip Marinović iz Koprivničko-križevačke županije i Željko Goldašić iz Karlovačke županije koji će se sljedeće godine predstaviti u Estoniji na svjetskom natjecanju u oranju.

>> Najbolji orači u Varaždinskoj županiji: Krunoslav Mužic je svojeg Darijana već s četiri godine poveo na oranje

Iako se predstavnici iz Varaždinske županije nisu našli među prva tri mjesta, dobre atmosfere među navijačima Varaždinske županije nije nedostajalo. Članovi Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i Županijski savez poljoprivrednih udruga istaknuli su se bogatom ponudom hrane i pića lokalnih proizvođača koje su prezentirali i dali na kušanje mnogobrojnim posjetiteljima natjecanja. Uz vina, prirodne sokove, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, domaće sireve i suhomesnate proizvode štand Varaždinske županije je bio posjećen i zbog, već tradicionalne, sarme. Predstavnici Varaždinske županije su po završetku natjecanja primili i priznanje organizatora za najbolje uređeni štand na manifestaciji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuju nas prekrasni jesenski dani, a na početku tjedna čak 26 stupnjeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lijepo jesensko vrijeme očekuje sjever Hrvatske u tjednu pred nama, pokazuje prognoza DHMZ-a.

U ponedjeljak, 2. listopada, ujutro moglo bi biti malo magle, ali dan će biti sunčan s najvišom temperaturom od 24 °C. Utorak će biti još ljepši, a ostaje vrlo toplo, pa temperatura ide do 26 °C.

Tijekom srijede i četvrtka izmjenjivat će se oblaci i sunce, a najviša temperatura bit će 20 °C. Gotovo jednako takvi će biti i ostali dani narednog vikenda.

Iako će dani biti topli, noći ostaju hladne, a najniža temperatura očekuje se da će biti 11 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje