Povežite se s nama

Život i društvo

U izuzenoj jakoj konkurenciji tamburaši maruševečkog KUD-a “Klaruš” osvojili broncu

Objavljeno:

- dana

23. susreti hrvatskih tamburaških orkestara

Kulturno umjetničko društvo „ Klaruš“  iz Maruševca osvojilo je treću nagradu u kategoriji koncertnih sastava na 23. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, održanom prošlog vikenda u Dugom selu.

Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” predstavio se s dvije skladbe – Zimsko cvijeće (Dragutin Zehenter) i Pjesma i ples (Tihomil Vidošić).  Nagrada je osvojena unatoč izuzetno jakoj konkurenciji, što je veliki uspjeh mladih maruševečkih tamburaša i njihovog voditelja Franje Plantaka. 

Na 23. susretu je nastupilo preko 450 najboljih hrvatskih tamburaša u 12 tamburaških sastava, koji su plasman na završno natjecanje osigurali na županijskim smotrama.  Svoj su nastup izborili između 70 tamburaških sastava s oko 1100 izvođača.

Najveći broj ovogodišnjih nagrada otišao je na sjeverozapad Hrvatske.  U kategoriji  koncertnih orkestara treća nagrada je pripala  varaždinskom  „Centru za tradicijsku kulturu“ dok su susjedi iz Međimurja osvojili dva zlata – KUD „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava i Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Predstavila se kao maserka te u stanu 74-godišnjakinje ukrala vrijedan nakit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka starije životne dobi pustila je u kuću ženu koja se predstavljala kao maserka, a koja ju je na kraju – okrala.

Naime, u petak, 12. kolovoza, oko 12 sati u ulici Stanka Vraza u Varaždinu, nepoznata je žena okrala 74-godišnjakinju, ističu iz PU varaždinske.

Nepoznata je žena došla do stana oštećene te joj ponudila uslugu masaže masažerom.

Kada je ušla u stan oštećene, iskoristila je njenu kraću nepažnju i ušla u sobu, gdje je otvarala ladice i otuđila razni zlatni nakit u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela, ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Koprivnici u četvrtak počinje Renesansni festival, glavna tema su putujući trgovci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Koprivnica - TZ - Mladen Ban Photography

Renesansni festival u Koprivnici s glavnom temom – putujući trgovci, održat će se od 18. do 21. kolovoza, u organizaciji Turističke zajednice Grada Koprivnice.

Organizatori ističu da će se nakon tri godine stanke konačno održati ovaj grandiozan povijesni spektakl, a tu činjenicu potvrđuje nagrada za najbolju turističku manifestaciju Hrvatske te svrstavanje u jednu od najvećih i najboljih manifestacija u Europi.

– Trgovci i obrtnici su oduvijek bili glavna i nezaobilazna atrakcija festivala, a mnogi od njih na licu mjesta prikazuju proces izrade proizvoda zaboravljenih zanata i nude svoje unikatne (eko) proizvode. Posjetitelji mogu u četiri dana uživati u mnogo toga, od ponude trgovaca, do bogate gastronomske ponude, konjičkih turnira, viteških borbi, plesova, revija, labirinta, streličarstva, jahanja, itd. – poručuju organizatori, te obećavaju:

– Ono što možemo obećati je kada prođete kroz vrata bedema teleportirat ćete se u živu povijest, gdje nema suvremenih pomagala (plastike) i gdje je sve u skladu sa vremenom kojeg predstavlja. To čini ovaj festival drugačijim od svih drugih. Kostimirajte se, budite dio priče i podržite manifestaciju koja promiče ostavljanje što manjeg ekološkog otiska – objasnili su.

Detaljan program po danima dostupan je OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje