Povežite se s nama

Život i društvo

U Jalžabetu će početi gradnja trgovačkog centra i benzinske

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

I dok se u Poduzetničkoj zoni Jalžabet, jednoj od najuspješnijih u Hrvatskoj, očekuju novi ulagači, veliko ulaganje uskoro počinje u samoj Općini Jalžabet.

Mještani više neće morati putovati daleko da bi obavili veću kupovinu ili nabavili gorivo: na mjestu starog igrališta Nogometnoga kluba Jalžabet izgrađen će biti trgovački centar, a pokraj njega i benzinska pumpa.

Koji standard…

– Nakon javnog natječaja, Općina Jalžabet je potpisala ugovor o prodaji zemljišta za izgradnju trgovačkog centra, uz koji će se nalaziti i benzinska pumpa. Ovim želimo dodatno podići standard mještana, koji za svaku kupovinu više neće trebati odlaziti u Varaždin ili Ludbreg – rekao je Josip Križanić, predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta, bivši načelnik Općine.

Međutim, neće to biti jedine investicije u Općini. Standard mještana podići će se i priključivanjem kućanstava iz Leštakovca i Kelemena te dijela kućanstava iz Jakopovca i Kaštelanca na kanalizacijsku mrežu, koja je već izgrađena. Na mjeru 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za dodjelu bespovratnih sredstava će pak kandidirati projekt odvodnje za mjesta Jalžabet, Novakovec i Imbriovec s pročistačem. Planiraju i obnoviti tri župne crkve u Općini. Prva će na red stići ona u Jalžabetu, a u planu je obnova krovišta, fasade te stolarije, kao i unutrašnjosti crkve. Natječajna dokumentacija priprema se i za uređenje crkava u Jakopovcu i Kelemenu.

Povećane plaće

U Općini, koja je prije samo deset godina bila jedna od najsiromašnijih u Varaždinskoj županiji, ubrzo bi trebala početi i gradnja desnoga cestovnog priključka s autoceste, što će olakšati pristup do Poslovne zone Jalžabet.

– Taj projekt jednostavno moramo dovršiti zbog naših budućih investitora – pojašnjava Križanić, koji je kao načelnik i pokrenuo Poslovnu zonu, koja je omogućila streloviti uspon Općine.

U Zoni će svoje pogone graditi nove tvrtke, no Križanić još ne želi govoriti o kojima je riječ. Međutim, poznato je da je u Zoni, koja se prostire na 140 hektara i u koju je dosad uloženo 30-ak milijuna kuna, trenutno zaposleno oko 1.200 ljudi. Zahvaljujući Zoni, Općina Jalžabet je po bruto prihodu od 850 milijuna kuna peta u Varaždinskoj županiji, a treća po izvozu, koji je dosegao 650 milijuna kuna. Nevjerojatne su to brojke, posebno ako se zna da je Zona počela raditi prije samo tri godine.

 

U Zoni Jalžabet zaposleno je 1.200 ljudi, a uskoro stižu i novi investitori

– Prije deset godina dobili smo 85 hektara zemljišta od hrvatske Vlade, a ubrzo su na većim parcelama pogone počeli graditi veliki investitori. Oni su bili magnet za manje ulagače. Moram priznati da ni ja nisam očekivao da će se Zona tako strelovito razviti u samo tri godine. Na to smo ponosni, no još nas više veseli činjenica da se javljaju novi investitori i da će se Zona razvijati i u budućnosti. Važno je i to što svi stanovnici Općine koji žele raditi mogu bez problema naći posao – zadovoljan je predsjednik Vijeća.

Ne treba to čuditi, jer je Poduzetnička zona Jalžabet danas najperspektivnija u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj i šesta je po broju zaposlenih u Varaždinskoj županiji. No, još je važnije to što su prosječne plaće radnika u Zoni porasle za pet posto u odnosu na prošlu godinu.

– Više nećete samo tako pronaći kvalitetnog radnika, jer će se sposobnog radnika morati platiti. Vjerujem da će im u budućnosti plaće sigurno dodatno porasti – napominje Križanić.

NK Jalžabet u šesnaestini Nogometnoga kupa 

Nogometaši Jalžabeta su pobjedom protiv Primorca u Biogradu na Moru nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca osigurali šesnaestinu finala Hrvatskoga nogometnoga kupa. Zahvaljujući tome, nogometaše Damira Lacka 21. rujna očekuje utakmica protiv Hajduka.
– Ovo je povijesni uspjeh, no plod je dugogodišnjega kontinuiranog rada i ponosni smo na to. Iznenađenja su uvijek moguća i svašta se može dogoditi u jednoj utakmici – rekao je Križanić. Uz Jalžabet, koji se natječe u Međužupanijskoj ligi, tu je i Novakovec, novi klub u Prvoj županijskoj ligi.
– Želimo imati dva uspješna kluba u Općini, da bismo imali dovoljno velik bazen nogometaša – istaknuo je Križanić. Aktivni su i streličari Navaha, koji s državnih natjecanja redovito odlaze s nagradama.

Izgrađen će biti i desni cestovni priključak poslije naplatnih kućica Varaždin, što će olakšati pristup do Poslovne zone Jalžabet

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje