Povežite se s nama

Život i društvo

U jednom desetljeću devet svjetskih zlata!

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Tihomir Bendelja, 20-godišnji ludbreški twirlingaš i hrvatski reprezentativac, u talijanskom je Lignanu Sabbiadoru obranio naslov svjetskog prvaka u kategoriji rhytmic twirl. Najveća konkurencija i ovoga puta su mu bili Amerikanci, natjecatelji iz zemlje koja ima puno više twirlingaša nego Tihomirova Hrženica stanovnika.

No opet su mu ostali “za petama”.

U posljednjih deset godina ovo je njegovo deveto zlato! Prvo mjesto izmaknulo mu je samo jednom u jednom desetljeću. Iz toga je jasno da je Tihomir najbolji svjetski twirlingaš. A trenirao je samo vikendom!

– Nemam vremena trenirati više s obzirom na fakultetske obaveze – kaže Tihomir, student Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Vikendima dva sata treninira mlađe twirlingaše, a još dva sata posveti vježbi vlastite koreografije. – Iskreno, više vremena provedem pojašnjavajući ljudima da nisam muška mažoretkinja već twirlingaš, nego što uopće vježbam nove koreografije koje dobivam od trenera iz Italije – kaže momak koji se doma dokazao tek kada je prije pet godina pobijedio na prvom hrvatskom Supertalentu.

Twirlingom su ga “zarazile” starije sestre. I tako mu priskrbile razne epitete u srednjoj školi.
– Bilo je svakakvih “komplimenata”. Uopće me nisu zanimali niti mi je u bilo kojemu trenutku palo na pamet da odustanem. Kako došlo, tako prošlo, svakog čuda tri dana dosta – kratak je i jasan Tihomir, koji je siguran u sebe.

Visina ne smeta

Svjetski prvak crne kose i plavih očiju visok je 1,87 metara. Je li mu visina prepreka ili korisna u twirlingu? – Zapravo bi trebala biti prepreka, ali mene, evo, ne smeta – odgovara nam.

Iako u twirlingu nema neke dobne granice kada valja prestati s natjecanjima, Tihomir veli kako je njegova namjera baviti se twirlingom otprilike do tridesete. – S obzirom da sam već sada trener, namjeravam ostati u tom sportu – ističe, sjeda na bicikl, žuri doma na ručak pa na vlak za Koprivnicu i na fakultet. Svakodnevna rutina koju prekida vikendom kad vježba za neku novu medalju.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!