Povežite se s nama

Život i društvo

U Jurketincu i Koretincu postavljene su fiksne kamere za nadzor brzine

Objavljeno:

- dana

Općina Maruševec nastavlja s ulaganjima u sigurnost građana i prometa.

U naseljima Koretinec i Jurketinec u Općini Maruševec u srijedu, 26. kolovoza, su postavljene fiksne kamere za nadzor brzine i prometa.

Radi se o inicijativi Općine Maruševec i članova Vijeća za prevenciju u cilju podizanja razine sigurnosti građana s obzirom na gustoću prometa na području Općine.
– Vjerujemo da će nove kamere na području naše Općine umanjiti brzine neodgovornih vozača i prevenirati nesreće na spomenutim lokacijama. Naravno, želja nam je smanjiti počinjenje i drugih prometnih prekršaja s naglaskom na tranzitni promet teretnih vozila. Zahvaljujemo službenicima Policijske postaje Ivanec, uz čiju pomoć smo u kratkom vremenu realizirali ovu hvalevrijednu inicijativu u korist sigurnosti svih sudionika u prometu – rekao je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem.

Diljem Hrvatske postavljene su iste kamere, a osim prekršaja vezanih za nepoštivanje brzine, kamere bilježe i druge prometne prekršaje, poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela pri vožnji, vožnje neregistriranog vozila i slično.

– Zbog epidemiološke situacije ove godine proslava Dana općine nije se mogla održati i ta smo sredstva prenamijenili i uložili u povećanje sigurnosti na prometnicama. Osim kamera, unazad nekoliko mjeseci u suradnji s Županijskom upravom za ceste postavljeni su semafori kod vrtića Čarolija u Bikovcu koji uvelike pridonose sigurnosti roditelja i djece kao najmlađih sudionika u prometu – podsjetio je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Iz Općine Maruševec poručuju kako će se u suradnji s Hrvatskim cestama, na državnoj cesti D35 do kraja godine dodatno osvijetliti pješački prijelazi u cilju dodatnog povećanja sigurnosti pješaka u prometu.

Koretinec

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati