Povežite se s nama

U fokusu

U Kolodvorskoj ulici više neće biti vađenja krvi

Objavljeno:

- dana

DOM ZDRAVLJA

Zbog čega je zatvoreno radilište Medicinsko-biokemijskog laboratorija Doma zdravlja Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu? To pitanje je na nedavnoj sjednici Županijske skupštine postavila vijećnica ZS-a Mirjana Kolarek Karakaš, specijalistica pedijatrije.

Laboratorij je vrata zatvorio u lipnju, kao i obično uoči godišnjih odmora, a tijekom ljeta pacijenti su na vađenje krvi i druge pretrage išli na drugu lokaciju, u laboratorij u Zagrebačku ulicu. Iako se očekivalo da će, kao i prijašnjih godina, od rujna ponovno moći doći u Kolodvorsku, vrata radilišta su ostala zatvorena.

Od ravnatelja Doma zdravlja Ivana Crnkovića doznajemo da u Kolovodvorskoj ulici više neće biti organizirano vađenje krvi.

U laboratorij stiže manje pacijenata jer je vađenje krvi organizirano i u ordinacijama

– Za Medicinsko-biokemijski laboratorij je s HZZO-om sklopljen ugovor za obavljanje zdravstvenih usluga samo za lokaciju u Zagrebačkoj ulici 94. Da bi pojedinim pacijentima pretrage bile dostupnije, u Kolodvorskoj ulici smo ipak pružali usluge vađenja krvi. Međutim, Stručno vijeće Doma zdravlja donijelo je zaključak na temelju kojeg je laboratorij dužan poštovati odluke Ministarstva, HZZO-a te Hrvatske komore medicinskih biokemičara. Zbog toga se vađenje krvi više ne organizira u Kolodvorskoj 20 – navodi Crnković.

Pojašnjava da Medicinsko-biokemijski laboratorij više nije imao ni dovoljno djelatnika za vađenje krvi na dvije lokacije. Skrbe za 90.000 pacijenata, tako da su ugovor sklopili za dva tima, pa u laboratoriju radi ukupno 16 djelatnika. Njihova nova obveza je prikupljanje uzoraka krvi na terenu.

– Nakon što su liječnici primarne zdravstvene zaštite potpisali ugovore s HZZO-om, prema kojima trebaju omogućiti vađenje u svojim ordinacijama, dosta pacijenata više ne treba dolaziti u laboratorij. Na širem varaždinskom području, dakle od Cestice preko Varaždina i Jalžabeta do Šemovca i Beretinca vađenje krvi obavlja se u ukupno u 22 ordinacije, od čega je njih 11 u Varaždinu. Dom zdravlja organizira prikupljanje uzoraka i njihov transport do laboratorija. Dnevno prikupljamo oko 150 uzoraka – rekao je Crnković.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje