Povežite se s nama

U fokusu

U kontrolu dimnjaka dva puta godišnje, ali dimnjačari i dalje dolaze šest puta. Kad će tome biti kraj?

Objavljeno:

- dana

SAD JE STVARNO DOSTA

– Prema Pravilniku o dimnjačarskoj službi iz 2015., koji je objavljen u Službenom vjesniku Grada Varaždina,  definirano je točno koliko puta dimnjačar mora doći i napraviti svoje usluge, bilo kontrole ili čišćenja, za pojedine vrste dimnjaka.

Predstavnik sam suvlasnika stanara zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15. U zgradi se grijemo na plin i meni bi dimnjačar, prema Pravilniku trebao doći dva puta u kontrolu, a jedanput po potrebi u čišćenje. Tako je u svim zgradama s istim sustavima grijanja, no dimnjačari stanarima dolaze i do šest puta godišnje! – upozorio je Dejan Žmuk na nedavnoj konferenciji za novinare IV. mjesnog odbora koja je održana u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu.

Novi Pravilnik na snazi, znači stari ne vrijedi, zar ne?

Istaknuo je kako kod sebe ima dopise predstavnika stanara koji su mu se zbog toga žalili.

– Ako dimnjačar treba doći dva puta, toliko puta ću platiti, ne više – rekao je Dejan Žmuk

– Prema novom Pravilniku, koji je stupio na snagu danom objave u Službenog vjesniku, stari Pravilnik više ne vrijedi, barem ja tako tumačim pravo. Doista nam nije jasno zbog čega je Grad išao u izradu novog Pravilnika koji mijenja uvjete koncesije koja je dodijeljena dimnjačarima na području Grada.  Zašto se nije pričekalo da koncesija istekne, pa onda da se donese novi Pravilnik? – upozorio je Žmuk i zaključio:

– Ako dimnjačar treba doći dva puta, toliko ću puta i platiti.  Neću platiti više jer odgovaram za novac koji su mi stanari, kao predstavniku stanara, dali na upravljanje –  zaključio je.

Inače, Grad Varaždin je 1. veljače pokrenuo postupak dodjele koncesije za obavljanje dimnjačarske službe na području Grada Varaždina, a ponude se mogu dostaviti do 3. ožujka.

Područje Varaždina je podijeljeno u 11 dimnjačarskih područja, a prema sadašnjoj koncesiji dimnjačarske poslove obavljaju tri koncesionara: Dim san, Crleni i Dimgrad. Koncesija im prestaje 1. listopada ove godine, a nova koncesija se dodjeljuje na rok od pet godina.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje