Povežite se s nama

U fokusu

U kontrolu dimnjaka dva puta godišnje, ali dimnjačari i dalje dolaze šest puta. Kad će tome biti kraj?

Objavljeno:

- dana

SAD JE STVARNO DOSTA

– Prema Pravilniku o dimnjačarskoj službi iz 2015., koji je objavljen u Službenom vjesniku Grada Varaždina,  definirano je točno koliko puta dimnjačar mora doći i napraviti svoje usluge, bilo kontrole ili čišćenja, za pojedine vrste dimnjaka.

Predstavnik sam suvlasnika stanara zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15. U zgradi se grijemo na plin i meni bi dimnjačar, prema Pravilniku trebao doći dva puta u kontrolu, a jedanput po potrebi u čišćenje. Tako je u svim zgradama s istim sustavima grijanja, no dimnjačari stanarima dolaze i do šest puta godišnje! – upozorio je Dejan Žmuk na nedavnoj konferenciji za novinare IV. mjesnog odbora koja je održana u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu.

Novi Pravilnik na snazi, znači stari ne vrijedi, zar ne?

Istaknuo je kako kod sebe ima dopise predstavnika stanara koji su mu se zbog toga žalili.

– Ako dimnjačar treba doći dva puta, toliko puta ću platiti, ne više – rekao je Dejan Žmuk

– Prema novom Pravilniku, koji je stupio na snagu danom objave u Službenog vjesniku, stari Pravilnik više ne vrijedi, barem ja tako tumačim pravo. Doista nam nije jasno zbog čega je Grad išao u izradu novog Pravilnika koji mijenja uvjete koncesije koja je dodijeljena dimnjačarima na području Grada.  Zašto se nije pričekalo da koncesija istekne, pa onda da se donese novi Pravilnik? – upozorio je Žmuk i zaključio:

– Ako dimnjačar treba doći dva puta, toliko ću puta i platiti.  Neću platiti više jer odgovaram za novac koji su mi stanari, kao predstavniku stanara, dali na upravljanje –  zaključio je.

Inače, Grad Varaždin je 1. veljače pokrenuo postupak dodjele koncesije za obavljanje dimnjačarske službe na području Grada Varaždina, a ponude se mogu dostaviti do 3. ožujka.

Područje Varaždina je podijeljeno u 11 dimnjačarskih područja, a prema sadašnjoj koncesiji dimnjačarske poslove obavljaju tri koncesionara: Dim san, Crleni i Dimgrad. Koncesija im prestaje 1. listopada ove godine, a nova koncesija se dodjeljuje na rok od pet godina.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati