Povežite se s nama

U fokusu

U kuću i ogradu Varaždinca često izlijeću auti, no čini se da je njegovim brigama napokon stigao kraj

Objavljeno:

- dana

– Nije vam baš svejedno kad ste u zadnjih pet godina svjedok čak dvadesetak nesreća izlijetanja. Pritom automobili udare u vašu kuću ili ogradu, pa je jasno da ne možete mirno spavati – istaknuo je Dejan Car koji živi uz Bombellesovu cestu u Varaždinu.

Kuća, odnosno ograda koja je na meti mnogih vozača i vozačica su na adresi broj 10. Kuća je trenutno u vlasništvu njegove kćerke, a u njoj povremeno boravi otac njegove supruge.

– Prije par godina automobil je baš ušao u spavaću sobu. Nesreća se dogodila danju, srećom da tast nije spavao – dodao je Car.

Nelagoda

Njega ne brine šteta koju mora popravljati svaki put kad netko izleti s ceste i udari u ogradu ili kuću.

– Sve je osigurano i nemam problema s nadoknadom štete, no netko će stradati. Samo je puka sreća što se nitko nije šetao nogostupom i da auto nije naletio na nekoga. Bojim se da bi netko mogao smrtno stradati – ističe Varaždinac.

U posljednjih mjesec dana na istom mjestu dogodilo se pet prometnih nesreća.

– Ma ovo nije normalno u zadnje vrijeme. Od pet nesreća, četiri su evidentirane kod varaždinske policije – rekao je Car koji je jednostavno mora djelovati.

Svoj problem prezentirao je Policijskoj upravi varaždinskoj.

Iz PU varaždinske ističu da se pretprošle i prošle godine na Bombellesovoj cesti u Varaždinu dogodilo ukupno 11 prometnih nesreća i to tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i osam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

– Neprilagođena brzina kretanja vozila osobinama i stanju ceste bila je uzrok nastanka šest prometnih nesreća, u kojima je u pet slučaja došlo do slijetanja vozila s ceste, dok su se tri prometne nesreće dogodile zbog nepoštivanja prednosti prolaska, jedna prometna nesreća zbog nepropisnog uključivanja u promet i jedna prometna nesreća zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku – ističu iz PU varaždinske koja apelira na vozače.

– S obzirom na činjenicu da je najčešći uzrok događanja neželjenih posljedica u Bombellesovoj ulici, neprimjerena brzina kretanja vozilom, apeliramo na vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila usklade s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja te da prate događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanje, odnosno prilagode brzinu kretanja svog vozila – izvijestili su nas s iz PU varaždinske.

Također, varaždinska policija će češće nadzirati promet u Bombellesovoj ulici.

Učestalost

– S ciljem smanjenja događanja prometnih nesreća u navedenoj ulici, policijski službenici Policijske uprave varaždinske će kontinuirano vršiti nadzor poštivanja prometnih propisa – dodaju iz policije.

Također, krajem prošle godine Car je otišao na sastanak u Grad Varaždin.

– Nakon sastanaka sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem, dogovoreno je da će gospodin Car prikupiti suglasnosti stanara radi uvođenja mjera za dodatno smirivanje prometa na toj lokaciji – ističu iz Grada Varaždina.

Nakon održanog sastanka, predstavnici Grada Varaždina su zajedno s predstavnicima MUP-a 3. siječnja obavili uviđaj na terenu.

Svjetleći znakovi za dodatno naglašavanje opasnog zavoja već su otprije montirani.

– Međutim ni ta mjera nije bila dovoljna jer i dalje dolazi do incidentnih situacija. Kao i u svim slučajevima vezanim uz uvođenje mjera za smirivanje prometa, potrebno je izraditi elaborat te pribaviti suglasnost MUP-a kako bi se isto moglo realizirati – ističu iz Grada.

Rješenje

Iz policije su nam odgovorili da će se na mjestu ubrzo postaviti uspornici, odnosno uzdignute plohe na kolniku i uređaj za mjerenje brzine kretanja vozila.

– Moram pohvaliti ljude iz Grada i varaždinske policije. Prikupio sam suglasnost stanara, svih onih koji su u Hrvatskoj i ubrzo će se postaviti uspornici, barem su tako obećali – zaključio je Car.

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

HUBOL: “Nismo mi nikakve militantne falange, Jurkovićevi istupi su podmetanja“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Hrvatski liječnički sindikat

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim.

U priopćenju za medije kojeg donosimo u nastavku, HUBOL Jurkovićeve istupe naziva podmetanjima:

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim. Jurkovićeva podmetanja da je hrvatskim liječnicima skriveni cilj zapravo bio pokrenuti “šire socijalno nezadovoljstvo i nemire” i da predstavnici hrvatskih liječnika imaju političke ambicije tj. da žele postati ministar zdravstva kao da su ispala iz propagandnih udžbenika bivše, jednostranačke države.

Istup u kojem Jurković, koji je cijelu svoju karijeru proveo kao član nekoliko političkih stranaka i godinama funkcionira kao produžena ruka politike, bilo kojeg liječnika napada kako se želi “baviti politikom” abecedni je primjer licemjerja. Jurković probleme u zdravstvu ne vidi i cinično se pita postoje li uopće opravdani razlozi za nezadovoljstvo liječnika.

UPUZ je udruga koja se financira javnim novcem, a godinama je najglasniji borac za kršenja prava liječnika i politizaciju hrvatskog zdravstva. UPUZ, nažalost, ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva.

Jedini interes UPUZ-a i njezina direktora Jurkovića je biti uz bok politike, bez obzira koliko ona štetna bila javnom zdravstvenom sustavu, liječnicima koji rade u njemu kao i pacijentima. Stoga treba još jednom glasno ponoviti: niti Dražen Jurković, niti udruga čiji je direktor ne rade u interesu hrvatskih pacijenata, hrvatskih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Mi smo liječnici, naš posao je liječiti naše pacijente. Naša stranka je hrvatski javni zdravstveni sustav, a naša politička ideologija je medicina. Da bismo pacijente mogli što uspješnije liječiti nužno je da radimo u uređenom sustavu, koji za postupke planira točno određeno vrijeme, u kojem svaki građanin ima svojeg, dostupnog obiteljskog liječnika, svaka žena primarnog ginekologa, a svako dijete svog primarnog pedijatra. Da za pacijente imamo dovoljno vremena za kvalitetan pregled, dijagnostiku i medicinski zahvat, da nismo iscrpljeni i premoreni od stotine prekovremenih sati, da smo primjereno plaćeni za naše znanje, iskustvo, stručnost i rad. Da poželimo ostati raditi u javnom zdravstvenom sustavu i da nas ima dovoljno kako bi se liste čekanja smanjile. To je sva naša politika.

Činjenica da Premijer i Vlada, a i Jurković kao njihov pobočnik, ignoriraju problem urušavanja javnog zdravstva, sadašnjim i budućim pacijentima neće donijeti ništa dobro. Problem koji pacijenti imaju s nedostupnošću zdravstvenih usluga neće nestati zato što ga politika ignorira. Ista ona politika koja je odgovorna za urušavanje zdravstva.

Ignoriranjem problema, političkim napadima i osobnim difamacijama politika liječnike gura u štrajk. Štrajk liječnika jedina je preostala obrana za spas javnog zdravstva u Hrvatskoj. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje