Povežite se s nama

Život i društvo

U Lepoglavi obilježen Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske svečano je obilježen 22. svibnja u organizaciji Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava i uz potporu Grada Lepoglave.

Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava ujedno je tog dana održala i Dan otvorenih vrata Udruge predstavivši tom prigodom svoj rad i aktivnosti koje provodi. Program obilježavanja Dana OSRH započeo je svetom misom u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Mnoštvo okupljenih vjernika tom je prigodom molilo za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te za sve pripadnike Oružanih snaga.

Nakon misnog slavlja, kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima među kojima i 12-orici poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave. Uz članove obitelji, počast su im odali Dragutin Repinc, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda; Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik ministra obrane Maria Banožića; Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelko Stričak; Tomo Jakop, potpredsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava te predstavnici brojnih braniteljskih udruga koji su se ovom prigodom okupili u Lepoglavi.

Uslijedio je mimohod svih sudionika obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske u Lepoglavi. Predvođeni zastavama i Limenom glazbom Lepoglava, sudionici su prodefilirali centrom Lepoglave do gradskog parka u kojem se održao bogat i zanimljiv program manifestacije, jedine takve u Varaždinskoj županiji, kojom se obilježava Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske. Manifestaciju je otvorio Dragutin Repinc, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda uputivši pri tom zahvalu organizatoru što obilježavaju Dan OSRH.

– Ovo je vrijeme da se ponovno prisjetimo onih koji su 90-ih godina, ne znajući što ih čeka, krenuli u obranu domovine. Na žalost, neki, kojima smo odali počast, danas nisu ovdje. Neki nisu ovdje zbog nekih drugih razloga i potrebna im je pomoć. Ministarstvo branitelja vaša je kuća i možete nam se uvijek obratiti. Ministrova i vrata ministarstva uvijek su vam otvorena – poručio je Repinc te istaknuo zadovoljstvo što su branitelji ti koji organiziraju ovu manifestaciju koja je prigoda da se i sadašnji pripadnici OSRH susretnu s onima koji su obranili Hrvatsku.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prisjetio se dana kada su javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

– Ti ljudi su direktno s predstavljanja odlazili na bojišta, u obranu Hrvatske. To su bili dani kada su herojstvo i ljubav prema domovini donijeli pobjedu. Da nije bilo njih danas ne bismo mogli razvijati našu Hrvatsku – istaknuo je Škvarić.

– Lijepo je vidjeti zajedništvo svih ovdje nazočnih. To je zajedništvo kakvo smo imali i na početku Domovinskog rata i koje nam je davalo snagu i dovelo nas do pobjede. To će nam zajedništvo biti potrebno i u vremenu koje je pred nama – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop.

Program obilježavanja Dana oružanih snaga i Dan otvorenih vrata Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava otvoren uz počasni pucanj višnjičkih kuburaša. Tijekom trajanja manifestacije predstavljen je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike 2. motorizirane bojne Puma. Posjetitelji su se mogli upoznati s mogućnošću zapošljavanja, školovanja i karijere u vojsci, zatim razgledati izložbe ratnih fotografija povodom 31. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A br. ZNG Tigrovi, – “Oblak” Vinica kao i povodom 30. obljetnice oslobođenja juga i deblokade Dubrovnika – “Ovo je Hrvatska”; izložbu ratnih eksponata, fotografija, zastava i uspomena ratnih postrojbi iz Domovinskog rata i braniteljskih udruga; izložbu vojnih odora, znakovlja i ratnih trofeja te pratiti airsoft konvenciju P.A.S. kluba Lepoglava.

Program je završio okrjepom uz vojnički grah te druženjem okupljenih koje je zabavio Tamburaški sastav Biseri iz Varaždina. Tijekom trajanja manifestacije gradonačelnik Marijan Škvarić, u nazočnosti suradnika, održao je sastanak s izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dragutinom Repincom te državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom. Uz predstavljanje Grada Lepoglave, upoznao ih je s odličnom suradnjom koju Grad ima s braniteljskom populacijom i potporom koju Grad pruža braniteljima.

Život i društvo

Varaždinski gimnazijalac – istraživač pobjednik natjecanja “Znanstvenik u meni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobjednik je natjecanja u komunikaciji znanosti za učenike i učenice srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Znanstvenik u meni u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u zadarskoj multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

– Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. Znanstvenik u meni izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu izjavio je pobjednik natjecanja Jan Špiclin.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje