Povežite se s nama

Život i društvo

U Lepoglavi održana radionica o raku dojke: u 2019. godini u našoj županiji oboljelo 108 žena

Objavljeno:

- dana

Svaka četvrta žena koja oboli od raka, i to od raka dojke od kojeg je u 2019. godini u Varaždinskoj županiji oboljelo 108, a umrlo 30 žena.

No, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju što pruža mogućnost izlječenja. Zbog toga su važni redoviti pregledi koji su ženama omogućeni u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, istaknuto je na radionici o raku dojke održanoj 9. studenog u Lepoglavi.

Radionicu su, uz potporu Varaždinske županije i Grada Lepoglave, organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije u suradnji sa stručnjacima iz područja Javnog zdravstva, obiteljske medicine i radiologije.

Na samom početku ispred Grada Lepoglave sve okupljene je pozdravio gradonačelnik Marijan Škvarić koji je tom prigodom istaknuo da zbog važnosti preventivnog djelovanja u borbi s raznim bolestima, pa tako i rakom dojke, Grad Lepoglava podupire ovakve radionice.

– Svi zajedno, na svim razinama, moramo nastaviti s organizacijom ovakvih aktivnosti jer briga za zdravlje u interesu je svih nas – poručio je Škvarić, izrazivši spremnost Grada Lepoglave da pruži potporu provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Potporu provedbi Programa ispred Varaždinske županije izrazila je i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač u uvodu je istaknula problem slabog odaziva žena na preglede koji se provode u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

U okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke obavljaju pregledi na koje se, pozivima koji im dva tjedna prije termina stižu na kućnu adresu, pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina života.

Trenutno je u tijeku sedmi ciklus pozivanja žena u kojem će se, kao u prethodim, na području Varaždinske županije na pregled pozvati oko 25.000 žena. O problemu neodazivanja žena na preglede i organizaciji pregleda u Hrvatskoj, kao i Varaždinskoj županiji, govorila je mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, uži spec. Iz alkoholizma i drugih ovisnosti.

Pritom je napomenula da u slučaju da dobiveni termin za mamografsko snimanje ne odgovara, ne treba ga zanemariti, već se na pregled može doći bilo koji drugi dan od 12 do 16 sati , u roku od tri mjeseca, s dobivenim pozivom.

Dr. Sandra Banek, spec. radiolog, subspec. UZV, govorila je o smjernicama Nacionalnog program ranog otkrivanja raka dojke te je pojasnila česte nedoumice koje se javljaju kod pacijentica koje boluju od raka dojke koji, istaknula je, ugrožava cijelu obitelj.

S vrstama tumora dojke te smjernicama liječenja okupljene sudionice radionice upoznala je dr. Ivana Cujzek, spec. radiolog, dok je dr. Zvonimir Bendeković, spec. obiteljske medicine održao predavanje na temu “Napipala sam čvor u dojci, što sad?” u kojem je govorio o iskustvima liječnika obiteljske medicine.

Život i društvo

U nedjelju će biti zatvorene neke varaždinske ulice zbog održavanja Zimskog polumaratona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

znak stop

U nedjelju, 29. siječnja, održava se 6. Zimski polumaratona, s popratnim utrkama – Mrzli cener i Ledena petica, u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95.

Organizatori obavještavaju građanstvo da će u Varaždinu u vremenu od 9:30 do 14 sati biti zatvorene ulice po kojima se održavaju utrke: Šetalište Franje Tuđmana, od dvorane Arena pored reciklažnog dvorišta do asfaltne baze Colas d.o.o., Ulicom Motičnjak pored Aquacitiya do rotora kod Poduzetničke zone Trnovec. Okretište utrke je prije rotora kod Poduzetničke zone Trnovec i trasa vodi natrag po istoj ruti prema Areni.

Trasa utrke ni na koji način ne ometa promet na državnoj cesti, osim što će biti onemogućeno skretanje prema Poduzetničkoj zoni Trnovec, ali će promet biti otvoren za sva interventna vozila.

Mole za strpljenje i razumijevanje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Izbornik Zlatko Dalić s vatrenima osvanuo na poštanskim markama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 31. siječnja 2023. prigodni poštanski blok povodom osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru održanom krajem prošle godine.

Tri poštanske marke prikazuju hrvatsku nogometnu reprezentaciju u službenim dresovima te njezin doček na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Autorica bloka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, prema fotografijama Drage Sopte, službenoga fotografa Hrvatskoga nogometnog saveza.

Blok je otisnut u 30.000 primjeraka, a nominalna vrijednost svake marke u bloku iznosi 1,14 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Hrvatska nogometna reprezentacija u šest od mogućih sedam nastupa na svjetskim prvenstvima već je tri puta osvojila medalju. Vatreni su 1998. u Francuskoj osvojili brončanu, a u Rusiji prije četiri godine srebrnu medalju. Od spomenutog Svjetskog prvenstva 1998. do danas samo su Njemačka i Francuska osvojile više medalja od Hrvatske.

Veličinu uspjeha naših nogometaša najbolje ilustrira podatak da uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju još je samo sedam reprezentacija osvojilo tri ili više medalja na svjetskim prvenstvima.

Još jedan povijesni nogometni uspjeh proslavili su desetci tisuća navijača koji su dočekali Vatrene na Trgu bana Josipa Jelačića i ponovili atmosferu i slavlje iz ljeta 2018. godine.

Hrvatska pošta i tada je izdala prigodnu poštansku marku kojom je ovjekovječen uspjeh naše reprezentacije u Rusiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje