Povežite se s nama

Međimurje

U lipnju u CZK-u “Rudar” u Murskome Središću festival dječjih amaterskih kazališta “Murski patuljci”

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće i Centar za kulturu “Rudar” dobili su licencu za državnu smotru, Festival hrvatske pučke drame “Murski cimeri”, koji će se održati u rujnu ove godine.

To će biti značajan doprinos razvoju kazališne publike, a Grad Mursko Središće može se pohvaliti i s čak dvama dječjim kazalištima. Radi animacije publike i radi prilike najmlađima da pokažu raskoš svojeg talenta, u suradnji s dugogodišnjim dječjim kazališnim pedagogom Dejanom Buvačem u Centru za kulturu “Rudar” organizira se i prvi festival dječjih amaterskih kazališta “Murski patuljci”.

Baš kao i cimeri, patuljci su dio lokalnog folklora vezanog uz rudarsku mitologiju.

– Sve predstave bit će besplatne i pozivamo građane da u velikom broju podrže mlade talentirane glumce. Festival će se održati 4. i 5. lipnja – kažu iz Grada Murskog Središća.

Na rasporedu su u subotu, 4. lipnja, predstava “Bodljikavi raj” Petrane Sabolek u izvedbi Dječjega gradskog kazališta Čakovec (14 sati), prezentacija učenika Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” na vanjskoj pozornici (15 sati), predstava “Bajka o suncu” Malog kazališta Mursko Središće – MAKAMUS-a (16 sati, narodna priča iz Urugvaja).

Dan kasnije u 14 sati u planu je “Šumska škola” Tajane Rihtarec Višnić (Kreativna udruga “Bundaš” M. Središće), u 15.30 “Nevolje princeze Lijepe” Vladana Ivkovića skupine Tini Bjelokaz Bjelovarskog kazališta, a u 17.30 “Kaos prije premijere” Nine Horvat u MAKAMUS-ovoj izvedbi.

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje