Povežite se s nama

U fokusu

U Ludbregu lude koalicije, a u Novom Marofu samo trojica kandidata za gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

IZBORI 2017.

Kad su u izbori za čelne ljude šest gradova Varaždinske županije, najzanimljivije kandidature istaknute su u Gradu Ludbregu.

Za mjesto gradonačelnika natječe se petero kandidata, jedan više nego na izborima 2013. godine.

To su: Dubravko Bilić (SDP-HSS-HSU-HL), Vera Jadanić (HDZ-Reformisti), Ivan Lončarić (HSLS), Petra Pokec (HNS)i nezavisni kandidat Danijel Vegh.

Pomiješali “stranačke karte”

Iz kandidatura je jasno da su se u Centru svijeta potpuno izmiješale „stranačke karte“.

Dosadašnji koalicijski partneri HNS i SDP su se razišli, pa je HNS istaknuo svoju kandidatkinju, a SDP svojeg kandidata uz potporu HSS-a, HSU-a i HL-a.

Nije to sve: Vera Jadanić, zamjenica dosadašnjeg SDP-ovog gradonačelnika Bilića, prešla je suprotni tabor, pa je kandidatkinja za gradonačelnicu HDZ-a, ali i Reformista.

Velika borba vodit će se i za 15 mjesta u Gradskom vijeća, jer se za njih bori čak sedam lista, pri čemu u koaliciji izlaze SDP, HSS, HSU i HL.

Preostale liste su: kandidacijska lista grupe birača nositelja Gorana Horvata, lista Hrasta, lista HDZ-a, lista HNS-a, lista HSLS-a i lista Reformista.

Kandidati i liste u Novom Marofu

Zanimljivo će biti i u Novom Marofu, gdje u gradonačelničku fotelju žele sjesti trojica muškaraca.

To su Siniša Jenkač, kandidat HDZ-a, HSS-a i HSU-a, Boris Ravić, kandidat Laburista, i Mladen Smoljanec, kandidat SDP-a i HNS-a.

Za 17 mjesta u Gradskom vijeću natječu se svega tri liste: koalicija HDZ-HSS-HSU, Laburisti i koalicija SDP-HNS.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

U fokusu

Paljak se vraća u Županijsku skupštinu, ali kao nezavisni vijećnik. Reformisti ostali bez još jednog vijećnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Paljak, sad već bivši član Reformista, vraća se u Županijsku skupštinu. Podnio je zahtjev da mu se ponovo aktivira mandat.

Do sad ga je mijenjao Branimir Nađ iz redova Reformista, koji je ujedno i načelnik Općine Martijanec.

Ujedno je predsjednik Skupštine Josip Križanić izvijestio i da je vijećnik Mihael Liber najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik, što znači da su Reformisti ostali bez još jednog člana.

Podsjetimo, Tomislav Paljak, nekadašnji dožupan, u vrijeme kad je na čelu Varaždinske županije bio Radimir Čačić, a kasnije državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odnedavno više nije član Narodne stranke – Reformisti.

-Politika jest proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime – objavio je Tomislav Paljak u srpnju ove godine na društvenim mrežama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje