Povežite se s nama

Život i društvo

U Ludbregu očekuju 100 tisuća gostiju

Objavljeno:

- dana

MANIFESTACIJA

Na ovogodišnjim Danima ludbreške Svete Nedjelje, koji su počeli 28. kolovoza i potrajati će do 6. rujna, očekuje se preko sto tisuća posjetitelja.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare ludbreškoga gradonačelnika Dubravka Bilića. – Ovo je događanje središnja ludbreška turistička manifestacija, najavio je gradonačelnik Bilić. – Svakog su dana na programu religiozni ali i svjetovni sadržaji – misna slavlja i hodačašća odvijaju se paralelno s gospodarskim i kulturnim događanjima, rekao je gradonačelnik Bilić, koji se na susretu s novinarima usredotočio se na gospodarske priredbe. 

Ludbreški sejem

Tradicionalni, 23. Ludbreški sejem, najveći do sada, na kojemu će nastupiti preko 70 izlagača, započet će 3. i potrajati do 6. rujna. Dogradonačelnica Vera Jadanić istaknula je kako će se ove godine po prvi put na prostoru parka dvorca Batthyany smjestiti udruge koje će prezentirati posjetiteljima izradu starih zanata i rukotvorina. Na istome će mjestu biti smještena igraonica za djecu te izlagači koji nude drvene proizvode i košaraštvo. – Uz sva tehnološka čuda uspjeli smo, vjerojatno jedini u ovim krajevima, održati tradiciju proštenjaštva, naglasila je zamjenica.

Istoga će se dana svečano otvoriti Poduzetnički inkubator i Gastro izložba na kojoj će se 20 izlagača predstaviti svojim tradicionalnim jelima. Ove će se godine po prvi put, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i svih relevantnih državnih poljoprivrednih institucija, otvoriti i Izložba stoke i malih životinja ludbreškoga kraja, za koju se prijavilo 35 izlagača, najavio je Dubravko Bilić. Istom će se prigodom predstaviti i lokalni OPG-ovi.– Sve vrvi od pozitivne energije i pozitivnih kretanja. 

– Mali smo, ali sve uspješniji Grad. Nezaposlenost je pala za 29 posto i to ne zbog raseljavanja, istaknuo je Dubravko Bilić, spomenuvši kako vjeruje da će ova događanja posjetiti i neki od državnih dužnosnika.

Što se religioznog djela tiče, on će kao i svake godine biti obilježen brojnim hodočašćima – mladi Varaždinske biskupije, bolesnici, karitativni djelatnici, medicinsko osoblje, vjeroučenici i ministranti Varaždinske biskupije, Policija i djelatnici Crvenog križa iz susjednih župa, župljani hrvatskih, slovenskih i mađarskih biskupija…
Događanja će završiti još jednim svjetovnim događanjem, novitetom na Danima ludbreške Svete Nedjelje – vatrometom.

Sveta Nedjelja

Kulminacija religioznih događanja Dana ludbreške Svete Nedjelje, 6.rujna, započet će svetom misom u šest sati ujutro, nastaviti se u 10.30 sati procesijom hodočasnika, svećenika i biskupa od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli. Procesiju i hodočasničku misu predvodit će msgr. Dražen Kutleša, biskup porečko-pulski uz suslavlje biskupa msgr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko- križevačkog i domaćeg biskupa msgr. Josipa Mrzljaka te sudjelovanje ostalih svećenika i redovnika. Od 13 do 15 sati hodočasnici će se euharistijski klanjati u Zavjetnoj kapeli na nakanu da Gospodin spasi i učvrsti hrvatske katoličke obitelji i da roditelji što uspješnije prenose vrednotu kršćanske vjere u dušu svoje djece. Poslije klanjanja, u 15 sati krenut će na Križni put, u 17 sati pjevati Zlatnu krunicu dok će večernja molitva početi u 19 sati.

Zabavni program

Program je započeo u petak, 28. kolovoza, nastupom makedonskih KUD-ova Novaci“ i „Pletenka“ te domaćeg KUD-a „Anka Ošpuh“.  U ponedeljak , 31. kolovoza održati će se, među Ludbrežanim, omiljeni, koncert “Kroz generacije”. Između brojnih izvođača u Ludbregu će 3. rujna nastupiti grupa „Vatra“, dan kasnije, u petak „Gazde“ te u subotu, 5. kolovoza – Ivan Zak. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje