U Ludbregu je u petak, 11. listopada, započela provedba projekta “Manjine – dodana vrijednost EU”. Riječ je o projektu odobrenom u okviru programa Europa za građane, čiji je nositelj Grad Ludbreg uz partnere iz Slovenije, Mađarske, Crne gore i Srbije.

Ukupna vrijednost spomenutog projekta je 22.175 eura, a u sklopu njega između ostalog organizirat će se tematske radionice. Na njima će se sudionici baviti pitanjima tolerancije, antidiskriminacije, te odnosom većinskog i manjinskog stanovništva, s osvrtom na europski kontekst.

Projekt “Manjine – dodana vrijednost EU” (akronim: MinAVEU) ujedno pokušava potaknuti interkulturalni dijalog i boriti se protiv stigmatizacije manjinskih skupina. Štoviše, njegova ideja vodilja je stvaranje okvir za odnose između država, udruga i ljudi.

Naime, problemi koje projekt MinAVEU pokušava riješiti, povezani su s položajem manjinskih skupina u europskom društvu, stereotipima i predrasudama koje stvara domicilno stanovništvo, antisemitizmom, ksenofobijom, stigmatizacijom i diskriminacijom manjina. Ludbreški gradonačelnik, Dubravko Bilić, na subotnjoj konferenciji za medije naglasio je da je Ludbreg prepoznat kao najbolji grad u Hrvatskoj po povlačenju i korištenju europskog novca za brojne projekte koje provodi i koje nastoje implementirati u život grada.

Nužna tolerancija

Pojasnio je i kako se to čini s ciljem da građani budu zadovoljniji životom u Ludbregu, odnosno „centru svijeta“ koji doista na neki način spaja sva druga mjesta.
-Svi vi koji dođete u Ludbreg donosite sa sobom svoje vrijednosti i životno iskustvo koje je za nas dragocjeno i od svakog gosta na projektu puno toga naučimo. Kod nas postoji volja da se zbližimo u svemu onome što nam je zajedničko. No, ono pak, što je različito, nastojimo učiniti sličnim onom što nas čini boljim građanima Europe – poručio je gradonačelnik Bilić podsjetivši kako je Ludbreg od antičkih vremena bio sjecište puteva i mjesto okupljanja brojnih i različitih ljudi, koji su tu nalazili svoj dom.

Potom je naglasio da je Ludbregu dugi niz godina živjela židovska zajednica „koja je industrijski i kulturno obilježila grad“.

– Tu djeluje i srpska nacionalna manjina, a u našem gradu ima Mađara i Nijemaca, a u novije vrijeme i dosta ljudi pristiglih iz Indije i Italije. Naučeni smo na različitost i poštivanje tuđeg i drugačijeg, što nas čini drugačijim od drugih gradova – izjavio je Bilić naglasivši kako nastoje da se grad Ludbreg izgrađuje na različitosti i toleranciji za skladan i miran život u budućnosti.

Na njega se nadovezala Erina Stančin, voditeljica projekta, pojasnivši da je njegov cilj

povezivanje nacionalnih manjina s većinskim stanovništvom te analiziranje utjecaja manjinskih skupina na šire društvo.

– Projektom se nastoji promicati interkulturalni dijalog okupljanjem europskih građana različitih nacionalnosti i različitih jezika. Uz to, cilj je podići svijest o bogatstvu kulturnog i jezičnog okruženja u Europi, promovirati raznolikost, toleranciju i poštovanje zajedničkih vrijednosti i prevladati stereotipe o manjinama i drugim skupinama – rekla je Stančin.

Dodajmo da je jedna od posebnosti početka provedbe projekta bio subotnji kulturno-umjetnički program.

U njemu su sudjelovali Kor rimokatoličke crkve Presvetog Trojstva iz Sremskih Karlovaca, Pjevački zbor KUD-a “Sumarton” iz Tόtszentmártona, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Komušina” iz Škofje Loke, Dječje plesne skupine KUD-a “Anka Ošpuh” i Ženska vokalna skupina “Pajdašice”.

Komentari

Komentara