Povežite se s nama

Život i društvo

U Ludbregu se uskoro otvara kamp za turiste

Objavljeno:

- dana

Unazad nekoliko mjeseci u Ludbregu se uređuje autokamp, a uskoro će biti otvoren.Riječ je o međunarodnom projektu “Promicanje promocije i razvoja transnacionalnih hodočasničkih ruta povezanih s održivim i kulturnim turizmom“, akronim: VIA SAINT MARTIN u sklopu programa suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

– Kamp je smješten ispod Črn bela i zapravo je početak našeg velikog autokampa. Na trenutnoj lokaciji nalazit će se 14 mjesta za autokampere i planiramo povezati taj dio s našim otokom, odnosno prostorom za kampiranje koji se tamo nalazi. Otok mladosti već je ugostio putnike prolaznike, boravili su tamo izviđači iz Belgije i Francuske, motociklisti koji putuju Europom i drugi. Uređenjem prostora za kampiranje pripremamo turističku infrastrukturu koja je neophodna u današnje vrijeme s obzirom da se turizam sve više mijenja. Danas turizam više nije samo more i kontinent već ima sve više šansi postati jedna zdrava turistička priča. Nama je cilj pripremiti Ludbreg, pripremiti infrastrukturu da Ludbreg postane zanimljivo turističko odredište. Ovaj autokamp je dio projekta s Mađarima u sklopu kojeg smo već organizirali hodočasnički dan, planinarski pohod i želja nam je nastaviti u tom pravcu razvijati se i dalje – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Zalaszentmárton iz Mađarske.

Vrijednost projekta je 350.130,75E, dok je udio Grada Ludbrega 181.590,00E, od čega 85 posto financira EU, a preostali dio Grad Ludbreg.

– Ovo je za nas jedan uistinu vrijedan Interreg projekt kojim nastavljamo dobru suradnju s Mađarskom. Zajedno smo proveli već nekoliko projekata bilo kao partner na projektu, bilo kao vodeći partner. Ovaj projekt došao je kao nastavak naše strategije ulaganja u turizam, prije svega u hodočasničke sadržaje, ali i u ovoj Covid situaciji popularan outdoor turizam gdje pozivamo ljude da što više vremena borave vani – rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je Grad Ludbreg pripremajući se i tražeći partnere za projekt naišao na jednu prekrasnu malu općinu u Mađarskoj i u kojoj se nalazi crkva svetog Martina iz 13. stoljeća. Grad Ludbreg i općinu Zalaszentmárton povezala je zajednička želja za razvijanjem hodočasničkog turizma.

Opći cilj projekta je razviti i primijeniti inovativni turistički proizvod koji se odnosi na razvoj hodočasničkih turističkih ruta, koji uključuju vjerske spomenike i objekte u prekograničnom području. Specifični ciljevi projekta su: razvoj novih usluga u obliku tematskog turizma kao novootvorene turističke atrakcije; uspostavljanje zajedničke hodočasničke tematske rute koje će povezati grad Ludbreg i Zalaszentmárton; poboljšanje uvjeta prihvaćanja turista i posjetitelja na tematskoj ruti izgradnjom novih smještajnih jedinica; podrška lokalnim gospodarstvima i održivom turizmu.

Projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 20-mjesečnog trajanja projekta su: izrada zajedničkog programa za hodočasnički turizam; zajedničke akcije za izgradnju kapaciteta lokalnih dionika o održivom turizmu; organizacija kulturnih događanja; razvoj zajedničkog pametnog rješenja (aplikacije) za promociju nove turističke ponude; uspostavljanje tematske rute i opremanje turističkim sadržajima; poboljšanje usluga smještaja za posjetitelje na lokacijama; testiranje hodočasničkog programa i izviđanje rute.

Život i društvo

Volonteri u samo dva sata iz Dravske šume očistili gotovo dvije tone smeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 20. svibnja, organizirana je druga po redu akcija čišćenja dravske šume pod nazivom “Kavica i čista Dravica”.

Dvanaest volontera iz Varaždina, Križevaca i Zagreba odazvalo se čišćenju, a prema današnjem izvještaju iz varaždinske Čistoće iz šume je očišćeno 1640 kilograma otpada.

Čistio se dio od križa iza Spasa, lijeva strana šumskog puta prema bazenima te staro korito Drave s Otokom ljubavi. Čistilo se duže dva sata, a nađen je tu razni otpad – namještaj, sanitarije, odjeća i obuća… Varaždinska Čistoća i ovaj je puta podržala akciju te po završetku čišćenja kamionom odvezla prikupljeni otpad.

– Ako u obzir uzmemo da nas je prošli puta bilo 40-ak i da je prikupljeno nešto više od tone, brojke su više nego dobre. Najsretniji bi doduše bili da prikupljenog smeća uopće nema, zato je ovo tek druga u nizu akcija koje planiramo. Hvala svima koji ste nas podržali, hvala svima koji ste čistili i poziv svima koji ćete ubuduće čistiti – istaknuli su organizatori.

Da bi idući put bilo više ljudi spremnih na čišćenje, akcije pratite u grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore

Vidimo se na “Kavici i čistoj Dravici 3”, jer jedino vlastitim angažmanom možemo učiniti svijet ljepšim, kažu organizatori.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji je 70 aktivnih slučajeva koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, test, covid

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što su testirane 124 osobe, javio je 24. svibnja županijski Stožer.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 19 osoba.

Oporavilo se 12 osoba i broj aktivnih slučajeva je 70.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje