Povežite se s nama

Zabava & Stil

U Malome Mihaljevcu u sklopu humanitarnog adventa otvorena 15. izložba karikature

Objavljeno:

- dana

Dio humanitarne Adventske čarolije u Malome Mihaljevcu činila je i 15. izložba karikatura, koja je otvorena u subotu, 18. prosinca.

Organizator izložbe je Udruga žena Mali Mihaljevec uz pomoć karikaturista Damira Novaka i pod pokroviteljstvom Općine Sveti Juraj na Bregu te uz potporu mjesnih udruga.

Izložbu je otvorila predsjednica Udruge žena Kornelija Mesarić, koja je predstavila autora i njegovo djelovanje od samog početka pa do danas. Prisutnima se obratio i Damir Novak, pri čemu je ustvrdio da mu se ponekad učini da je nivo apsurda i gluposti u našoj realnosti jedino moguće prikazati karikaturom.

Dodao je da to jako dobro radi i gost izložbe Predrag Raičević. Član je izvršnog odbora Hrvatskoga društva karikaturista i godinama važna karika hrvatske karikature. U svom se dosadašnjem radu bavio dizajnom gotovo cjelokupnoga grafičkog asortimana.

– Život u vrijeme COVID-a 19 na sve nas sigurno će ostaviti trag, zato se držimo one stare izreke: “Smijeh je najbolji i svima dostupan lijek”, dok Grunf iz Alana Forda izjavljuje da je ovo najbolje vrijeme za studiranje medicine, jer trenutačno postoji samo jedna bolest i nekoliko sojeva – u humorističnom je tonu naglasio Damir Novak.

Svoje radove predstavio je karikaturist Predrag Raičević, dipl. ing. graf. tehnologije, koji živi i radi u Zagrebu. Prisutnima je zahvalio na organizaciji i pozivu. Okupljenima se obratio i predsjednik VMO Mali Mihaljevec Vedran Kovačić, kao i predsjednik Udruge mladih Ivan Mesarić.

Prva Predragova karikatura objavljena je u Novom listu sada već davne 1996. To je bio službeni početak, iako je crtao još od ranog djetinjstva, a nešto ozbiljnije od srednje škole. Tada je želio crtati stripove, no nakon nekoliko godina i odustao, a razlog tome je njegov odgovor: “Puno se, brate, mora crtat’, a rezultati sporo dolaze…”

– Takav rad se tada slabo kod nas isplatio, a nešto sumnjam da je danas situacija išta bolja pa je to bio jedan od razloga što sam prešao na kratku formu geg karikature – em se zezam, em lako nacrtam! – objasnio je Raičević.

U međuvremenu je sazrijevao kao autor – prvenstveno u izražajnom smislu – i razvio prepoznatljiv rukopis bez obzira na potpis. Što se tiče potpisa, do prije šest-sedam godina radove je potpisivao sa “ZIG” – to mu je nadimak koji je stekao u srednjoj pa mu se činilo zgodnim da time označi svoje radove, osobito na samom početku karikaturističkog staža, jer tada baš i nije bio nešto naročito zadovoljan kako su mu radovi izgledali, a opet bili su njegovi, pa kakvi da su…

Onda se pojavio dizajner prezimena ZIGMAN koji je medijski daleko istaknutiji pa da jednog dana ne mora objašnjavat’ kako i zašto’, odlučio se na stilizirano slovo “R”. Danas crta za gušt i po narudžbi – ali portretne karikature… I na kraju dodaje da se ne žali, doći će i bolja vremena…

Sav prihod od adventa inače je namijenjen za liječenje djevojčice Kiare Goršić.

Zabava & Stil

FOTO Oduševili učenike: profesori čakovečke Gimnazije rekreirali kultne scene iz filmova i serija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog

Profesori čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog uoči početka novog polugodišta oduševili su učenike, ali i sve ostale svojim fotografskim projektom koji su predstavili na društvenim mrežama.

Naime, prerušili su se u likove iz poznatih filmova i serija kako bi, kako kažu, pokazali da su i oni samo ljudi, veseli, duhoviti i dobronamjerni.

Inicijatori ovog zabavnog foto-projekta su profesorica hrvatskog jezika Zlatka Grahovec Soldat i profesor engleskog jezika Petar Pavlic, koji je ujedno i fotografirao rekreirane scene iz poznatih TV naslova.

– E. T. još uvijek želi kući, plavuša s Harvarda ruši stereotipe, u Paklenom šundu i dalje se izvrsno pleše, Peaky Blindersi šire strah i trepet, banda crvenokapuljaša željna je akcije… Ne, ne bojte se, niste zapeli u prazničnom bingeanju! Vaši profesori, prerušeni u junake iz poznatih filmova i serija, očekuju vaš povratak želeći vam pokazati da su, unatoč svim izazovima koje pred vas stavljaju, i oni samo ljudi, veseli, duhoviti i dobronamjerni. Dobro nam došli u školske klupe u novoj 2022. i neka nam i ona bude ovako vesela! – napisali su na Facebooku iz Gimnazije.

Profesori su za Večernji rekli da već više od 10 godina povodom božićne humanitarne akcije „Sajam dobrote“ u školi na kraju prvog polugodišta na neki način sudjeluju u programu, nastojeći se tako još više približiti učenicima, zabaviti se i pokazati svoje vrline i mane.

– Tako smo organizirali svoje inačice poznatih programa, primjerice, Ples s profesorima, Profesori pjevaju, Tvoje lice zvuči poznato, Profesori glume i slično. Ove smo godine u Organizacijskom odboru za obilježavanje 60. obljetnice osnutka škole, uz poticaj i podrškuravnateljice škole Sandre Breka-Ovčar, odlučili da ćemo ideju o fotografijama konačno realizirati u okviru „Sajma dobrote“ i da ćemo napraviti kalendar. Pozvali smo kolegice i kolege da se uključe i javilo se zaista mnogo njih, više od 40. Razmišljali smo o različitim mogućnostima, npr. o rekreiranju poznatih umjetničkih djela, slika i sličnom, no na kraju su nam filmovi i serije bili najzanimljivije rješenje – objasnili su profesori.

Dodali su da su tražili poznate i popularne scene koje se mogu uvjerljivo ili smiješno iskopirati, napravili izbor scena i ponudili ih kolegama koji su rado prihvatili ideju i odmah shvatili bit.

Pritom su se dobro zabavljali i smijali, pomagali si u nabavljanju rekvizita i odjeće te je cijeli proces bio vrlo spontan i jednostavan.

Profesori su pozitivno iznenađeni odjekom koji je projekt izazvao i brojnim pozitivnim komentarima – objavu na društvenim mrežama vidjelo je više od 100.000 ljudi, a dijeljena je oko 260 puta, što dokazuje da su postigli cilj, a to je međusobno se povezati, razbiti predrasude o nastavnicima, zabaviti se i nasmijati u ovim bremenitim vremenima.

Više o neobičnom i vrlo zabavnom projektu pročitajte ovdje.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Anica i Slavko Plantić iz Cargovca proslavili zlatni pir

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slavko i Anica Plantić iz Cargovca proslavili su 50. godišnjicu braka u krugu obitelji i prijatelja.

Njihovo vjenčanje održano je 1. siječnja 1972. godine, a zavjete povodom zlatnog pira obnovili su u crkvi svetog Vida u Vidovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje