Povežite se s nama

U fokusu

U manje od godinu dana pokriven manjak od 1,2 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Trnovec Bartolovečki

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki jednoglasno su prihvatili izvješće o radu načelnika Zvonka Šameca za prvih šest mjeseci ove godine.

Prema financijskom izvješću Općina je u prvih šest mjeseci ostvarila višak prihoda u iznosu većem od milijun kuna. Na taj je način pokriven manjak iz prethodnih godina. Općina uz to raspolaže viškom prihoda u narednom razdoblju u iznosu nešto većem od 400 tisuća kuna. Inače, u nešto malo više od godinu dana pokriven je manjak iz prethodnih godina u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna. 

Projekt za projektom

Projekata je mnogo. U prvih pola godine svakako valja izdvojiti tri projekta dobivanja državnih potpora za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u iznosu od gotovo 400 tisuća kuna. Usto, nastavljena su i ulaganja u komunalnu infrastrukturu dok su uočljivi i značajni pomaci u podizanju standarda kada je u pitanju prikupljanje i gospodarenje otpadom.

Što se tiče potpora iz državnog proračuna osigurana su sredstva Ministarstva gospodarstva iz programa energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a korisnici donacija su STK-MGK „Drava“ iz Žabnika, u iznosu od 78 tisuća kuna, te NK „Mladost“ iz Šemovca u iznosu od 173 tisuće kuna. Potporu iz istog ministarstva za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije dobio je i Društveni dom u Štefancu u iznosu od 137 tisuća kuna. Radovi su u tijeku i dovršetak se očekuje do kraja godine.

Zahvaljujući prijavi na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Općina je osigurala sufinanciranje nabavke komunalne opreme. Riječ je o nabavci kanti za koje će Fond izdvojiti 40 posto sredstava odnosno 396 tisuća kuna dok preostali dio do iznosa od 994 tisuće financira Čistoća d.o.o. Također, riješena je i nabavka dva komunalna vozila za prikupljanje i odvoz sekundarnih sirovina. I ovdje Fond i Čistoća financiraju troškove nabavke u iznosu od 3,9 milijuna kuna u omjeru Fond 40 i Čistoća 60 posto. Kante i vozila trebali bi stići u općinu do kraja godine.

Vrijedi istaknuti i dovršetak radova na modernizaciji Radničke, Bartolovečke i Nove ulice u Trnovcu, zatim radove na spoju kanalizacijske mreže između Trnovca i Zbelave te modernizaciju rasvjete u Novoj  ulici u Trnovcu te Zamlaci i Štefancu.

U radu načelnika Šameca nije „zaboravljena“ ni pomoć društvenom sektoru odnosno udrugama na području općine pri čemu svakako treba naglasiti dobru suradnju s Vatrogasnom zajednicom i KUD-om MAK Trnovec. Općina značajno pomaže i rad osnovnih škola. Posljednji dokaz je podržana odluka o financijskoj pomoći u iznosu od 8 tisuća kuna Osnovnoj školi u Trnovcu za organizaciju 85. obljetnice osnutka škole.

Pomoć školi u proslavi 85. rođendana

Vijećnici Općinskog vijeća prihvatili su zamolbu Osnovne škole Trnovec za pokroviteljstvo i sufinanciranje 85. godišnjice škole. Donijeta je i odluka o socijalnoj skrbi Općine Trnovec Bartolovečki. Riječ je o usuglašavanju s novim Zakonom o socijalnoj skrbi kojeg je usvojio Sabor, koji je stupio na snagu s prvim danom ove godine.
Lovačkom društvu „Kobac“ odobren je zahtjev za korištenje poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Posebna točka dnevnog reda bila je izvješće o poduzetim mjerama zaštite od elementarne nepogode – poplave. Načelnik Šamec iskoristio je priliku da još jednom zahvali mještanima na solidarnosti i spremnosti za međusobnu pomoć u sanaciji i sprječavanju daljnjih šteta od poplave. Posebna zahvala upućena je i  članovima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele općine koji su u danima najveće krize i opasnosti od poplava uložili velike napore kako bi zaštitili mještane općine i njihovu imovinu.  Načelnik je istaknuo da će se u narednom razdoblju napraviti sve potrebno kako bi se u potpunosti zaštitila cjelokupna imovina svih mještana općine Trnovec Bartolovečki. Inače, Povjerenstvo privodi kraju posao prikupljanja podataka vezano uz nastale štete i završetak tog posla predviđen je u prvim danima studenog.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje