Povežite se s nama

Život i društvo

U Marofu i Toplicama kreće projekt “Nemirni uMirovljenici”

Objavljeno:

- dana

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u ponedjeljak je održana uvodna konferencija projekta „Nemirni uMirovljenici“.

Riječ je o projektu kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.), u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika (referentni broj: UP.04.2.1.09).

Ciljevi projekta su unaprijediti kapacitete udruga umirovljenika koje djeluju na području Grada Novi Marof, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za provođenje programa aktivnog starenja zasnovanih na međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji.

Uz to, cilj je također unaprijediti kapacitete ključnih dionika koje djeluju na području Grada Novi Marof, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za uspostavljanje modela socijalne inovacije putem kojeg se osigurava aktivno i participativno sudjelovanje umirovljenika u održivom razvoju lokalnih zajednica

– Mi smo prošle godine završili jedan krasan projekt “Evergreen 54+”, koji je obuhvaćao, hajdemo reći, „predumirovljeničku“ i umirovljeničku skupinu. Tri naše umirovljeničke udruge bile su aktivne u tom projektu pa smo i iz tog razloga krenuli svi zajedno u pripremu ovog projekta. Mnogi  su se pronašli u tome, dodatno se kreativno izražavali i to je dobar put na koji način animirati i obogatiti život našim umirovljenicima Drago mi je da smo prošli, da smo zadovoljili sve kriterije i krećemo s provedbom – rekao je Siniša Jenkač , gradonačelnik Novog Marofa koji je na uvodnoj konferenciji predstavio  Prioritete razvoja Grada Novog Marofa u kontekstu unapređenja kvalitete života starijih osoba i njihove veće socijalne uključenosti.

Dodao je kako neće biti jednostavno, s obzirom na čitavu problematiku i epidemiološke mjere, no istaknuo je  kako je najvažnije da vodi briga o umirovljenicima na način da im se pružaju neki novi i drugačiji sadržaji, a ne samo oni klasični, na koje su već navikli.

– Kod umirovljenika je često prisutan osjećaj neiskorištenosti u kontekstu razvoja lokalne zajednice kojoj pripadaju. Nedostaju nam prilagođeni modeli za  volontiranje umirovljenika i prijenos znanja.  Programi cjeloživotnog učenja nisu prilagođeni potrebama umirovljenika i nemaju međugeneracijsku interakciju. Ovaj projekt nudi promjenu – istaknuo je Franjo Bogičević. predsjednik Udruge umirovljenika Novi Marof, jedne od najstarijih i  najbrojnijih udruga umirovljenika u Varaždinskoj županiji.

Kao razloge uključenja u projekt istaknuo je i nemogućnost umirovljenika da  svojim resursima osiguraju zadovoljenje socijalnih i kulturnih potreba i činjenicu da odlaskom u mirovinu može doći do gubitka interesa i samopoštovanja

– Biti umirovljenik ne znači da si prestao s aktivnim življenjem, upravo suprotno, biti nemiran znači istraživati i težiti stalno novim iskustvima i novim znanjima, a ovaj projekt umirovljenicima pruža mogućnost samostalnog uključivanja, rada na sebi i afirmacije u društvo kojem pripadaju – naglasila je Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof koja je ujedno predstavila predviđene aktivnosti  i oblike uključivanja u projekt u naredne dvije godine.

U prvoj godini projekta provodit će se:

– Razvoj i provedba lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika (dramska skupina, plesna skupina, zbor, kreativno pisanje i slušaonice Evergreen in NM

– Program jačanja različitih vještina u lokalnoj zajednici uključivat će kino Marof za seniore, Živu knjižnicu i  Novomarofski modni buvljak

– Kroz program cjeloživotnog učenja provodit će se tečaj informatike za odrasle i radionice „I mi možemo koristiti e-usluge i e-aplikacije“

U drugoj godini provedbe projekta razvijat će se

– Program (polu)dnevnog boravka

– Socijalne inovacije u radu s umirovljenicima – razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnog društva, kroz program inovacije za umirovljenike „Senior lab“

– Razvoj i provedba programa međugeneracijske suradnje kroz produkciju kazališne predstave i  glazbenog koncerta.

– U okviru projektnih aktivnosti predviđeno je sudjelovanje minimalno 260 umirovljenika iz grada Novi Marof (uključujući ruralna naselja koja administrativno potpadaju pod Grad) iz obližnjih općina (Breznica, Breznički Hum, Ljubeščica i Visoko) i obližnjeg grada Varaždinske Toplice kao i upravljačka tijela  Udruge umirovljenika Novi Marof i Zajedno. Ciljana skupina su i ostali ključni dionici za poboljšanje življenja umirovljenika i unapređivanje kapaciteta udruga umirovljenika – organizacije civilnog društva, gradovi/općine i javne ustanove koje djeluju na međužupanijskoj razini – navela je Dorotea Solomun, vanjska stručnjakinja na projektu.

Nositelj Projekta  je Udruga umirovljenika Novi Marof a projektni partneri Udruga umirovljenika „Zajedno”, Centar tradicijske kulture Varaždin, Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Grad Novi Marof.

Ukupna vrijednost projekta je 842.971,71 kuna od čega je 85% osigurano temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Razdoblje provedbe projekta: 19.10.2020. – 18.10.2022.

 

Život i društvo

FOTO Ivanečki Crveni križ u Sisak uputio donaciju u vrijednosti 117.438 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nastavlja sa prikupljanjem donacija za potresom pogođena područja pa je tako u suradnji s djelatnicima Mullera Lumini Varaždin i građanima Donje Višnjice i okolice prikupljena donacija prehrambenih i higijenskih potrepština te odjeće u iznosu 117.438,09 kuna.

Djelatnici trgovine  Muller Lumini u Varaždinu zajedno su se organizirali i prikupili su 142 komada higijenskih artikala u vrijednosti 1.427,19 kuna (te nadodali donaciju pravne osobe Muller Lumini Varaždin od 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna).

Građani Donje Višnjice i okolnih mjesta prikupili su 426 kilograma hrane u vrijednosti 9.000 kuna. GDCK Ivanec doniralo je sa svoje rezerve za pripremu i djelovanje u katastrofama 173 novih odjevnih artikala u vrijednosti 1.768,00 kn, 31.000 higijenskih artikala u vrijednosti 50.000 kuna, 2.380 kilograma hrane u vrijednosti 50.000 kuna te 101 pokrivač u vrijednosti 5.050 kuna.

Sve zajedno to čini donaciju 3242 higijenskih artikala u iznosu 51.427,19 kuna, 2806 kilograma hrane u iznosu 59.000 kuna, 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna, 173 odjevnih artikala u iznosu 1768,00 kuna te 101 pokrivač u iznosu 5.050 kuna. Donacija je predana u Centralno skladište u Sisku, a za prijevoz donacije zaslužan je DVD Maruševec.

– Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u prikupljanju donacija, a posebice Muller-u Lumini, građanima Donje Višnjice i DVD Maruševec. Ponosni smo na zajedništvo i solidarnost kojima imamo priliku svjedočiti svaki dan. Zajedno smo učinili veliku stvar i naše donacije će pomoći onima kojima je trenutno to zaista najpotrebnije – ističu iz GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Terezija Golubić – nesebična humanitarka i “dobra duša” Kotoribe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec upriličio je prijam za najvolonterku Međimurja u 2020. godini, Kotoripčicu Tereziju Golubić.

Primanje je održano u srijedu, 20. siječnja, u općinskoj vijećnici, a prisustvovali su mu i zamjenik načelnika Roberto Ujlaki, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, župnik Župe Kotoriba vlč. Ivan Kljunić, predsjednica župnoga Caritasa Ana Kalinić te predstavnici medija.

– Drago mi je što su moji sumještani na županijskoj razini priznati što se tiče humanitarnog rada. Naše općinsko Socijalno vijeće usko surađuje s Caritasom i brine za mještane u potrebi. Problem ovih vremena je što ljudi odbijaju pomoć pa svi zajedno moramo biti ustrajni kako bismo im pomogli – rekao je Grgec.

Žitelj(k)e Kotoribe je pohvalio za prikupljanje pomoći za stradale u potresu, ali i socijalnu osjetljivost koju su pokazali uključenjem u humanitarnu akciju za Luciju Fleten iz Cirkovljana, koja je u nesreći izgubila nogu.

Veliko srce

Volonterski doprinos Terezije Golubić prepoznao je župni Caritas koji ju je prijavio na natječaj. Golubić volontira već niz godina, a župljani je ističu kao nesebičnu humanitarku, ženu velikoga srca i “dobru dušu” Kotoribe.

– Od srca zahvaljujem na ovome prijmu, nastojat ću se i dalje angažirati kako bih i druge potaknula na isto! – poručila je međimurska najvolonterka. Županijska nagrada za volontiranje obično se na tradicionalnoj svečanosti uručuje pred Božić. Ove je godine svečanost izostala zbog epidemioloških mjera, no župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere, želeći im tako čestitati na njihovom predanom radu, humanosti i pomoći našim sugrađanima u godini koja je bila itekako izazovna.

Terezija s drugim članicama Caritasa najprije prikuplja robu. Potom sjedaju u kombi te idu od jedne kuće do druge.

– Uvijek je na usluzi kad je čovjeku najteže, kada treba nekome očistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu… Tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama – kažu iz Caritasa župe Kotoriba.

Najboljoj volonterki Međimurske županije uručena je i prijelazna nagrada „Najveće srce Međimurja“, koju je izradio Srećko Radek.

– Čestitam Tereziji na ovoj nagradi, a svim članovima župnog Caritasa zahvaljujem što svoje slobodno vrijeme nesebično daju za druge. Hvala i predsjednici Ani Kalinić, kao i župniku Ivanu Kljuniću, što toliko dobro vode ovu organizaciju. Naša humana misija se nastavlja. U dogovoru smo da se osnuje Fond za pomoć Kravarskom, gdje je u potresu stradala crkva – istaknuo je Grgec, koji je Tereziji predao buket cvijeća i prigodan poklon.

Nastavite čitati