Povežite se s nama

Kultura

U Maruševcu održan hommage dvorskom slikaru Jurici Vargi uz glazbeno – poetsku večer

Objavljeno:

- dana

U ispunjenoj dvorani Općine Maruševec u organizaciji Udruge prijatelja tamošnjeg dvorca, Općine Maruševec, Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Udruge Ritam misli, održana je svečanost u čast književniku Gustavu Krklecu i dvorskom slikaru Jurici Vargi.

Večer su stihovima Gustava Krkleca ali i svojim autorskim obogatili brojni pjesnici; Ljubica Ribić, Milan Novak, Đurđica Garvanović Porobija, Nenad Slukić, Ružica Kišur Črlenec, Ružica Marulić Vasilić, Davorka Črnčec, Ivan Goran Žunar, Ljiljana Vuglač te Miroslav i Ankica Betlehem, glazbenici.

O životu i stvaralaštvu Jurice Varga govorili su Zlatko Baranašić i predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca, Blanka Glavica Ječmenica.

-Obilježavamo  imena dvojice ljudi blisko vezanih uz Maruševec. Pjesnika i književnika Gustava Krkleca, u čiju čast već 20 godina organiziramo razna događanja i slikara Jurice Varga, Dvorskog slikara dvorca Maruševca, koji nas je napustio prije 10 godina, a koji je izuzetno puno napravio za Maruševec, njegovu promociju i kulturu. Obojica su Maruševec nosila u srcu, ostavili duboke tragove i Maruševec im se odužuje toplim sjećanjima i pažnjom koju su zaslužili – rekla je predsjednica Udruge Blanka Glavica Ječmenica.

Svečanosti su nazočili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša, koji je tom prilikom istaknuo kako je ova sredina uz ostalo, bogata kulturnom poviješću, tradicijom ali i kulturnim životom.

-Upravo ovakvi događaji, glazbene, poetske, dramske večeri, predstavljanje knjiga, kao i drugi kulturni događaji poput Čiselske nedele i nedavno održane manifestacije Jesen u Maruševcu, pravi su dokaz tome. Dokaz su kako je cilj Općine Maruševec širenje kulture i književnosti – kazao je zamjenik načelnika Klapša, čestitavši pritom Udruzi prijatelja dvorca Maruševca i njihovoj predsjednici na nepresušnoj energiji koju ulaže u društveni i kulturni razvoj Općine Maruševec.

Podsjećamo, Gustav Krklec je hrvatski književnik rođen 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca, no djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, s dva brata i tri sestre. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju.

Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Preminuo je 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu. Obilježavanjem 20. godišnjice smrti, održana je prva poetsko-glazbena večer, pod nazivom „Bezimena“, s namjerom da postane tradicionalna manifestacija.

Jurica Varga rođen je 1950. godine u Varaždinu. Samouki slikar često je boravio u Maruševcu i bio jedan od najaktivnijih članova Udruge prijatelja dvorca Maruševca.

Tu mu je dodijeljen naziv Dvorskog slikara dvorca Maruševca, koji je s ponosom nosio. Najčešće je koristio likovne tehnike ulje na platnu, kartonu i lesonitu te akvarel na papiru, za motive varaždinskih bajera, dravskih pejzaža, gradskih veduta, portreta, klauna …

Organizirao je stotinjak izložbi, likovnih stvaraonica i različitih kulturnih događanja samo u Maruševcu, ali i  Hrvatskoj i izvan njezinih granica.

Preminuo je 2008. godine u svom ateljeu u Varaždinu. Na prijedlog prijatelja iz Maruševca posthumno mu je Varaždinska županija dodijelila nagradu za životno djelo.

Kultura

Evo tko će predstavljati Varaždinsku županiju na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon prošlogodišnje smotre tamburaških orkestara i sastava koja je održana u on-line okruženju, ovogodišnja 14. Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije, ipak je održana u nešto drugačijem ozračju.

Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara održana je u dva dijela. U prvom dijelu Općina Maruševec i KUD „Klaruš“ Maruševec bili su domaćini 14. Županijske smotre koja je 3. listopada ove godine okupila Tamburaški sastav Varaždinskog tamburaškog orkestra, Folklorni sastav KUD-a „Ljuba voda“ Ljubešćica te Koncertni sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec.

Drugi dio Županijske smotre odvijao se u Varaždinu u prostorijama Centra tradicijske kulture i u prostorijama Varaždinskog folklornog ansambla, 12. listopada ove godine. Tom su se prigodom predstavili Folklorni orkestar i Folklorni sastav Centra tradicijske kulture Varaždin te Varaždinski tamburaški orkestar.

Županijsku smotru pratio je mr.art. Veljko Valentin Škorvaga, selektor Hrvatskog sabora kulture, prema čijoj će odluci na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, koja će se održati 13. i 14. studenog ove godine u Dugom Selu, Varaždinsku županiju predstavljati:

  1. Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla – kategorija folklorni sastavi
  2. Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec – kategorija koncertni sastavi
  3. Folklorni orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin – kategorija folklornih orkestara
  4. Varaždinski tamburaški orkestar – kategorija koncertnih orkestara

Članovi Koncertnog sastava KUD-a “Klaruš“ Maruševec izveli su skladbu Gde si sad, moj prijatel, te Narodni ples br.1 (Hercegovački). Odličnim izvedbama i ove godine su osigurali sudjelovanje na Državnoj smotri, što je pokazatelj kontinuiranog i kvalitetnog rada maruševečkih tamburaša., čiji je voditelj Franjo Plantak.

Na ovogodišnjim Državnim smotrama koje organizira Hrvatski sabor kulture, Varaždinsku županiju, Klaruši će predstavljat u dvije kategorije, folklornoj i tamburaškoj.

Nastavite čitati

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje