Povežite se s nama

Kultura

U Maruševcu održano drugo izdanje Seminara folklora alpske zone

Objavljeno:

- dana

U subotu i nedjelju, 3. i 4. rujna, u Maruševcu je održano drugo izdanje Seminara folklora alpske zone.

Ovogodišnja tema Seminara bili su plesni običaji i glazbena građa Zelinskog prigorja i gradišćanskih Hrvata.

Predavanja su se održavala u Domu kulture i u zgradi općine u Maruševcu.
Prvi dan Seminara bio je rezerviran za Zelinsko prigorje koje su polaznicima predstavili Ivan Kamenarić, dugogodišnji voditelj folklorne sekcije HPD Zelina, i Alan Kanski, voditelj orkestra Ansambla LADO i narodnog orkestra “Pilari”.

U poslijepodnevnim satima Bojan Pogrmilović, vokalni pedagog i bivši glazbeni voditelj – dirigent Ansambla LADO, održao je predavanje o narodnim pjesmama i stilskim karakteristikama pjevanja u Zelinskom prigorju i Gradišću.

Drugog dana Seminara Tim i Fin Hrvaćanin, umjetnički i plesni voditelj Varaždinskog folklornog ansambla, demonstrirali su plesove južnog Gradišća uz snimke koreografija Folklornog ansambla Štokavci iz Čajte u Austriji.

Seminar folklora alpske zone pokrenuo je Varaždinski folklorni ansambl prošle godine s ciljem promocije tradicijske kulture i baštine alpskog područja te edukacije plesača, svirača i voditelja folklornih skupina iz Varaždinske županije.

Varaždinski folklorni ansambl organizirao je Seminar u suradnji s KUD-om “Klaruš” iz Maruševca i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Općine Maruševec.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje